Prebiyotik maddeler, sindirim sistemi boyunca vücutta emilmeden kalın bağırsağa gelen ve kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin gelişimini ve aktivitelerini olumlu yönde etkileyen maddelerdir.
Prebiyotik etki, ihtiyacımız olan bu liflerin;
Vücutta kalsiyum emiliminin arttırılmasına,
Yağ metabolizmasının ve mide-bağırsak sistem fonksiyonlarının düzenlenmesine,
Zararlı maddelerin emiliminin engellenmesine,
Kan şekerini ayarlayarak veya kontrol ederek diyabetik problemlerin önlenmesine,
Kolesterolün ayarlanmasına ve kontrol edilmesine,
yalnız şu bir gerçek ki bunları kullanabilmek için bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. çünkü sindirim sisteminde bozukluğa yol açabilir. bu sizin sisteminizle alakalı bişey. *
Kabızlığı rahatlatma
Bağırsak pH'sını düşürme
Bağırsak bakteriyel dengesini yenileme
Kan kolesterol seviyesini etkileme
Bağırsak kanseri riskini azaltma
Bağışıklık sistemi üstüne etkileri
Bebeklerde daha iyi bir bağırsak mikroflorası gibi etkilere sahip bileşenler.
Kolondaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak arttıran , insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenidir.
prebiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan çok çeşitli ve milyonlarca bakteriden sadece sağlığımıza faydalı olanları besleyen lifli gıdalardır.
probiyotik olarak bildiğimiz besinler, içerisinde sağlıklı bakterileri barındıran, yoğurt kefir gibi yiyecekler içinde bulunan yararlı bakterilere verilen addır. işte bu yararlı bakteriler yani probiyotikleri besleyen besinler genellikle lifli gıdalardır. ancak her lifli gıda değil; sadece yararlı bakterileri besleyen lifli gıdalar sağlığımız açısından önemlidir.
sağlığımız açısından önemli yararlı bakterileri besleyen prebiyotik gıdalardan bazıları: soğan, sarımsak, yer elması, pırasa, kuşkonmaz ve bazı deniz yosunları yoğun şekilde bağırsak floramızı besleyen besinlerdir. bunlar dünya besin literatüründe "superfoods" olarak adlandırılan değerli besinlerdir.
prebiyotik gıdalar ile beslenerek bağırsak floramızı güçlendiririz. bu sağlığımız açısından bir kaç hayati yarar getirir. en önemlisi bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi. bağışıklık sistemimizin güçlü olması bağırsağımızdaki yararlı bakterilerle doğrudan alakalıdır. ayrıca kilo dengemiz de bu bakterilerin kalitesiyle alakalıdır. ayrıca sindirim sistemimizi düzenler ve vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. yani sağlıklı bir vücuda sahip olmak için bağırsağımızda yaşayan yararlı bakterilerin sayısı ve kalitesi çok önemlidir. bunu da probiyotikler ve onların besinleri prebiyotikler ile sağlarız.