Pre-diyabet, diyabet tanısı henüz konmamış ama kan şekerinin yükselmeye ve şekere dair diğer değerlerin de bozulmaya başladığı kişiler için kullanılan bir tanım.
diyabet teşhisinin konulması; yaşam konforunuzu, alışkanlıklarınızı , davranış biçimlerinizi değiştirmenizi gerektirir. ben bunları değiştirmem dersen; körlük, kalp krizi ,felç , organ kaybı vb. gibi tedavisi pek de mümkün olmayan telafisi imkansız sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir.olabilir değil kesinlikle olur.o çok sevdiğiniz penisinizi sadece işemek için kullanmak zorunda kalabilirsiniz.peki önleyici olarak, yaklaşan tehlikenin haberci sinyalleri var mıdır? yılda bir kere dahiliye ya da endokrinoloji uzmanına muayene olmanız takdirinde gerekli tetkikler yapılacaktır.açlık insülin,hba1c,,insülin direnci gibi bir dünya tetkik var.kendi kendinize teşhis koyup, ben şunları yaptırmak istiyorum demenize gerek yok. genel bir kontrol, özellikle de diyabet ve kolestrol kontrolü için geldiğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.hastalandıktan sonra değil, hastalanmadan önce gidilmesi gereklidir. türlerine ,özelliğine ve kişideki seyrine göre diyabet 5-6 yıl önceden sinyal verebilir. amacımız da bu zaten. olacak bir durum varsa erkenden sinyali yakalayıp sağlığı bozmamak. yaşam konforumuzu ve sağlığımızı olabildiğince en üst seviyede tutmak. naçizane pre diyabet yani diyabet öncesi durum da bunu tanımlıyor. gdo lu gıdalar ve hareketsiz yaşam tarzı ülkemizde adeta bu hastalığı patlatmıştır,kanser de aynı. dr. olmadığım halde bu yazı yazmamdaki ve alttaki yazıyı vermemdeki amaç;bir ihtimal belki bir kişiye faydası olur. bugün ki insanlığa katkımız da bu olsun.
buyrun:
Tip 2 diyabete giden yol kısa değil, uzun bir yoldur. Hiperglisemi yani şeker yüksekliği aniden ortaya çıkmaz. Tip 2 diyabetli olan kişilerde şekerin yavaş yavaş ve uzun yıllar içerisinde diyabetli olarak tanımlayacağımız sınıra yükseldiğini görürüz.
Pre-diyabet, diyabet tanısı henüz konmamış ama kan şekerinin yükselmeye başladığı kişiler için kullanılan bir tanımdır. Açlık kan şekeri normal değer olan 100 mg’dl’nin üstündedir veya yükleme testi yapıldığında 2. saat şeker değeri normal değer olan 140 mg/dl üzerindedir ama kişilerde diyabet tanısı koyabilecek kadar yüksek bir şeker değeri bulunmamaktadır. Bu kişilerde ilerde diyabet olma riski son derece yüksektir.
Pre-diyabet olarak tanımladığımız bozulmuş açlık glukozu olan veya yükleme testi bozuk bulunan kişilerde mutlaka zayıflama, düzenli fiziksel aktivitenin artırılması, kilo kaybının sağlıklı bir yaşam tarzı ile devam ettirilmesi ve bazı ilaçlar olayın diyabete dönüşmesini engelleyebilecektir. Pre-diyabetli kişilerde kan damar hastalıkların daha sık olduğunu biliyor ve bu yüzden de bu kişilerin erken tanısına son derece önem veriyoruz.
Pre-diyabetli olan yani diyabet riski taşıyan kişilerin bir kısmında yemekten 1-2 saat sonra ortaya çıkan reaktif hipoglisemi belirtileri bize bir uyarı verebilir. Özellikle karbonhidrattan zengin bir yemeğin ardından vücudun fazla insülin salgılaması ve şekerin normalin alt sınırına düşmesi bu kişilerde yemeği takip eden saatler içinde halsizlik, yorgunluk, uyku hali gibi belirtilere yol açabilir. Reaktif hipogliseminin diyabet riski taşıyan pre-diyabetik kişilerde bir diyabet habercisi olduğunu unutmamalıyız.
Her pre-diyabetli diyabete dönüşmez. Pre-diyabetin diyabete dönüşmesini önlemek için hiç kuşkusuz alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Pre-diyabetlilerin fazla kilolarının %15’ini vermeleri, her gün 30 dakika egzersiz yapmaları ve hatta koruyucu önlem olarak bazı ilaçlarla hayatlarını devam ettirmeleri diyabet dönüşümünü yaklaşık her 2 hastadan 1’inde önleyebilmektedir.
Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva
i.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi iç Hastalıkları Anabilim Dalı
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı