yukardakinin sözlerinin doğruluğunu +1 liyorum tutarlılık ve uyuşma kuramlarında dahi bazı konularda açıklık olsa da bilginin doğruluğuna yaklaşımları faydacılıktan daha tutarlıdır.Tamam hayatında ki olaylara faydacı yaklaşırsında bu kadarıda ayıp.
Pragmatizm; felsefede faydacılık, gerçeğe ve eyleme yönelik olan ayriyeten pratik sonuçlara yönelik düşünce fikrinin temellerini ortaya atan felsefî akım. Amerikan filozof William James tarafından geliştirilmiş olan bu görüş, "Eğer bir bilgi günlük hayatta işe yarıyorsa o bilgi doğrudur. Yaramıyorsa yanlıştır. " sözüyle pragmatizmin çıkarcılık görüşünü gözler önüne serer.
Filozof olup pragmatizmi savunmak zengin olup fakiri savunmak fakir olup( haksız bir şekilde para ķazanan) zengini savunmak gibi absürt bir şey geliyor bana. Mutlaka daha geniş bir mutluluk öğretisi olmalı faydacılık. Ne bileyim ficilarda yaşayan meslektaşlarına(filozofluk meslek mi) ayıp oluyor gibi geliyor bana.
kısaca bana faydası varsa doğrudur diyen düşünce akımı. bencilliği ve bireysel faydacılığı aşırıya kaçmadan benimsemenin her zaman faydalı olacağını düşünen biri olarak bu akımın aslında çokta kötü olmadığını düşünüyorum.
çocukluğunu geçirdiğin mahalleyi,evi ,arkadaşlarını terkedip başka bir mahalleye evin damı akıtmıyor diye taşınmaktır. Bağları koparır, duyguları yok eder. yaşanmışlıklar kalır arkanızda, hissedemezsiniz tekrar çocukluğunuzu. Diyeceğim o ki büyük bir karardır bu adım atmadan önce düşünün, yıllar sonra elinizin değdiğini kuruttuğunuzu hissetmeyin. Sosyopatlıktır.
hakikatı ve gerçekliği sadece eylemlerin sonuçları ve başarıları ile değerlendiren ama sonuçların her zaman iyi olmayabileceğini göz ardı eden sam amcacıların görüşü.
felsefe, dilbilim, yapay zeka (artifical intelligence), etoloji, bilimsel antropoloji, sosyoloji vb. disiplinleri bir araya getirerek insanlar, hayvanlar ve makineler arasındaki dile dayalı anlaşma sistemlerini ve bunların içindeki ilişkileri keşfetmeye çalışır.
yani ağzımızdan çıkan kelimenin nereye, nasıl gittiğini anlatır.
bence en mantıklısıdır. ayrıca hedonist diyorlar ya hani onlar tam benim kafada.
ahlakı rasyonel şekilde açıklayıp gayet akılcı bir toplum kurabilecek bir görüş varsa o da aha bu görüştür.
çünkü insan pragmatist olmak zorunda, zaten öyle de aslında. mesela insan iyilik yapar cennete gitme hayali kurar bu iyiliği pragmatist yapar.
ancak ben bu uhrevi safsatalara karşıyım.
ahlak toplumda rasyonel şekilde anlatılmalı ve bu kişilere bunlar mantıki sebeplerle kabul ettirilmeli. öyle huri pandikleyeceğim diye ahlakı temellendirmek saçma.
ayrıca değişmez değil, çağa göre yorumlanan geliştirilmiş bir ahlak da oluşmalı. sorgulanamaz kitaplardan değil, gayet her zaman sorgulanabilir düşüncelerden almalı fikrini ve felsefeciler buna önder olmalı.
Her şeyi faydasıyla ölçmektir yalnız şöyle bir durum var ki fayda görecelidir. Yani pragmatizm aynı zamanda bencilliktir de. Pareto optimumu bozan bireyler buna örnektir. Bunu toplumsal faydacılığa yoranlar bilmelidir ki bileşke bencilliğin kuvveti ve yönü genellikle daha büyük olacağından toplumsal fayda savunucuları en büyük bencillik taraftarlarıdır. Komüniz mi yıkan da budur. Bencilliğin bileşkesi.