her bayram denk geldiğim çocukluk kılıfı altına gizlenen edepsizlik, görgüsüzlük varoşluk abidesi. hiç mi terbiye yok elde poşetle yalandan bayramınız kutlu olsun gülüşü poşete doldurulan şeker sonrası başka zillere saldırmak. hiç mi cadılar bayramı filmi izlemediniz en azından o çocuklarda espri var ne diyorlar ya şekerini, ya canını falan. olmuyor biraz eğitim!
en azından çocuklar birkaç gün için olsa da diledikleri kadar şeker yiyebiliyorlar,asıl görgüsüzlük sanırım o çocukların 1 yıl boyunca diledikleri şekeri alabilecek şansa sahip olamamaları...
.....
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok
şeker bile yiyemez ki
kağıt gibi yanan çocuk
çalıyorum kapınızı
teyze,amca,bir imza ver
çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler
büyüklerinden maddiyata önem vermeyi öğrenmiş çocuk.
doğru düzgün insanlık eğitimi almamış ama suçu da olmayan çocuk.
büyüklerin suçudur, çocuğun değil bu görgüsüzlük.
çünkü çocukların ırkı, görgülüsü görgüsüzü olmaz.
evet sevilmeyen ve istenmeyen çocuktur. otur evladım evinde ananın babanın yanında. ayrıyetten yeni yetmeler artık poşetle para topluyorlar.
(bkz: nerde eski çocuklar)
Ritüeldir,hangimiz yapmadık durumudur.Maksat şeker toplayıp kusana kadar şeker yemek değildir.Madem bunun adı görgüsüzlük sandık üstünde oturup damat adayından para istemek veya gelini evden çıkartırken para istemek nedir sormak lazım.
aslında görgüsüz olmayan çocuktur. zira yurdun bir çok yerinde kapıları çalıp insanlarla bayramlaşmak adettendir. poşetle bayram şekeri toplayan çocuk görgüsüz değil, bayramı bayram gibi yaşayabildiği için şanslı olan çocuktur. etrafta yaşayan yaşlı, bayramda geleni gideni olmayan yalnız kimselerin de kapısını çalarak bayramlaşıp, insanları mutlu eden, çevresine neşe saçan çocuktur. en nihayetinde çocuktur. asıl görgüsüz ona bikaç şekeri çok gören zihniyettir.
kadife kese mi dikelim, onunla mı toplasın? çocuktur neticede. evde yokmuş numarası yapmanın alemi yoktur. ucuzundan bir şeker alınıp, bu çocuklara dağıtılması gerekir. eğlencedir o bi kere görgüsüzlükle alakası yoktur.
bir poşet şekerle eve döndüğünde görgü falan umrunda olmayacak mutlu çocuktur. ayrıca poşetle şeker toplamaktan daha görgüsüz hareketlerde bulunup sallamayan kocaman adamlar vardır bu ülkede... **
annesi ile babası beş kuruş para kazanmak için eşek gibi çalışan çocuktur. en ufak bir kusurunda oturduğu semtteki zengin hanımlar tarafından itilip kakılan, hor görülen çocuktur. okula yırtık ayakkabı ile giden ve doğru dürüst defter bile alacak parası olmadığı için öğretmeninden azar işiten, arkadaşları tarafından hakir görülen çocuktur. senede iki kere o hiç yiyeyemediği renkli şekerlerden alabilmek için utana sıkıla ama bir umutla kapınıza gelen çocuktur. şeker toplamasının sebebi görgüsülüğünden değil yoksulluğundandır. minik bir çocuğa en azından senede bir kez istediği küçücük bir şeyi vermemek ne demektir onu ben burada yazmıyım isteğin istediğini anlasın...
Görgüsüzlük olarak nitelendirilebilinir ancak alamamış zamanında belli diye düşündürtür insana. Bir de bunların elinde poşetle kapı kapı gezen uzatılan şeker kasesini avuçlayan tipleri vardır. Bunların daha da utanmazı topladığı şekerleri satanıdır. Verdiğiniz şekerleri utanmadan alt mahallede size satmaya çalışırlar.