Bilgisayar topladıktan sonra bakılan en son şeydir. internette kaç watt alma ihtiyacını belirten siteler her zaman düşük değerde olduğu için. Bilgisayar sorunlarının %90 sebebi power supply kaynaklıdır. insanlar tüm sistemlerini değiştir, sırf bu bilgiyi es geçtiği için. yapması gereken tek şey yüksek wattlı psu almasıdır oysaki.
1 haftadır bu illet yüzünden çekmediğim çile kalmadı. Bilgisayarı tamire götürsem en az 10 bin liralık masraf çıkartacaklardı. Ben de kendi başıma yöntemi bulayım dedim. 1 hafta boyunca bunla uğraştım gece gündüz. sonra anladım ki 750 watt olmasına rağmen güç kaynağı en az 1250 olması gerekiyormuş. Çünkü sistem o kadar güçlü ki, render alırken en düşük cpu ve gpu ayarlarında bile kapanıyordu. ama şerefsiz bilgisayarcılar yok macun yenile, yok ekran kartında sorun var, yok şurası değişecek, yok format derken deli gibi insanları kazıklıyor. sonra diyor ki bunda yetersiz güç var. Ama o sırada bir dünya boşa masraf yapılıyor. mesela internette 550 watt yeter diyor ben işi garantiye almak için 750 watt almıştım ama anlaşılıyor ki en az 1250 watt alınması lazım bu işlerde.
o yüzden power supply'ı es geçmeyin. yoksa benim gibi 20 bin liralık pc'den, 10 bin liralık performans almak zorunda kalırsınız.
(#37486341) geçen sezon trabzon, bursa, antalya, galatasaray gibi maçları hakem yardımıyla kazanmış takımın taraftarı. Birde medya üzerimizde oyunlar oynamasa ne galatasaray ne fenerbahçe kalır diyor nasıl bir zaka lan bu? Hahaha.
genellikle elektrikler kesildikten sonra kendine gelemeyen, bozuldu bu deyip kasayı yüklendiği gibi sahibini bilgisayarcıya götürmeye zorlayan bilgisayar parçası.
güç kablosunu çekip çıkardıktan sonra sorun geçiyor. laptop için, kasayı açıp, bağlantı kablosunu çıkarıp tekrar takmak yeterlidir.
yanmışsa, kokusu gelir zaten. koku olmadığı sürece zıçtıklık bir durum yoktur.
Sunucularda ortalama olarak tanesi ( bazı sunucularda 2 bazılarında 4 adet bulunur ) 400W olan güç kaynağı. Kullanılan işlemcinin hızı ve adetine göre 1200W'a kadar çıkabilir.
ülkücülere devamlı beyinsiz diyen ama mao atatürk hayranı diye doğu türkistandaki türklerin hunharca katledilmesine ses çıkarmayan bir adet beyin özürlüdür vesselam. ulan atatürk hayranı diye senin soydaşlarını katledenlere ses çıkarmamakta nedir allah akıl fikir versin be.
not: büyük ihtimal türkçü görünümlü pkklı bir trolün troll hesabı.
(bkz: #28347427) beyin terk.
bir süredir galatasaray ile ilgili kırıcı çıkışlarını üzülerek takip ettiğim yazar. kendisini donuza ekleme kararı aldığımı belirtir, bu vesileyle sözlüğe donuzu kazandıran zall' a teşekkür ederim.
kendisi ile diyalog kurmayacağımı ifade eder, kendisine iyi yazmalar dilerim.
bir masaüstü bilgisayarın güç kaynağı olup aynı zamanda en önemli parçalarından biridir ve çok ilginç özellikleri bulunmaktadır * birkaçını saycak olursak
- bu parçanın bağlandığı prizin topraklı veya topraksız olması önemli değildir power supply gelen elektrik akımını topraklayıp kendisinden beslenen donanımlara elektiriği öyle iletmektedir
- kendisinden beslenen donanımların ihtiyacından fazla olan elektrik akımını asla vermez mesela 500 watt psu* bulunan makinenin donanımları tam güç altında 300 watt çekse bile 300 wattan 1 watt fazla akım vermez diğer 200 watt kuzu kuzu yatar yani psu* prizden 300 watt çeker.
- ani voltaj düşmesi ve yükselmesi durumlarında kendisini feda eder ama açıkta kalan yanan veya kesik bir psu* kablosu yoksa eğer pc donanımından herhangi bir parçaya zarar vermez sadece power supply yanar.
bir masaüstü bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. eğer sağlam bir psu * almazsınız bir gün anakartınızı elinize alabilirsiniz. sağlamlıktan kasıt watt'ının yüksek oluşu değil gerçek bir güç kaynağı olması ve markasının tanınmış olmasıdır. ocz , point of view , high power , xilence gibi markalar güvenilirdir. ancak frisby, piranha ve üstünde marka yazmayan güç kaynakları tehlikelidir.
şöyle bir değerlendirme yaparsak:
1- ekonomik pc : 350w psu (tek çekirdekli işlemci , orta seviye ekran kartı [ati hd3650+, nvidia 8600gt] , 2 kit ram , hard disk vs..)
2- orta seviye pc : 400-450 w psu ( çift çekirdek işlemci , orta-üst seviye ekran kartı [ati hd4850, nvidia 9600gt], 2-4 kit ram , hard disk vs..)
3- yüksek seviye pc : 500-600 w psu ( dört çekirdekli işlemci , yüksek seviye ekran kartı [ ati hd4890 , nvidia gtx260], 4 kit ram , hard disk vs..)
4-uçuk pc : 750+ w psu ( core i7 , çoklu ekran kartı [ati hd4870x2,gtx260 3way sli] alabildiğine ram ve hard disk , su soğutma falan filan... )
eğer pc nizi işlemcisi olsun ekran kartı olsun donanım açısından yeniliyecekseniz öncelikle bunları kaldırıp kaldırılamayacağına bakılması gereken pc donanımı, eğer bakmassanız anakartınıza veya diğer donanımlarınıza zarar verebilir..
(bkz: sutten agzi yanan yogurdu ufleyerek yer) :D