potsdam konferansı

entry2 galeri1
    1.
  1. aynı zamanda atom bombasının kaç tane, (japonya'da)nereye, ne zaman, ne şekilde atılacağının da konuşulduğu toplantı.

    şimdi o masadaki keferelerin hepsi hesap veriyor. aslında hesabın ön izlemesi demek daha doğru olur zannımca.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2135002/+
    1 ...
  2. 2.
  3. Potsdam Konferansı; adı üstünde Almanya'nın Potsdam şehrinde 1945'te yapılan ve ikinci Dünya Savaşı sonrasında dörde ayrılmış Almanya'nın durumunu görüşmek için Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Kırallık ile Sovyetler Birliği arasında meydana gelen görüşmelerdir. Potsdam Konferansı'nda ABD Başkanı Theodore Roosevelt öldüğü için onun yerine temsilcisi Harry S. Truman gelmiştir. ingiltere'yi Winston Churchill temsil etmiştir. Potsdam Konferansı'nın özellikleri şunlardır:
    1) Nazizim'in tamamen tasfiye edilmesi ve Almanya'nın demokratikleşmesi.
    2) Almanya'nın Avusturya ile birleşmesinin engellenmesi.
    3) Avrupa'da bir daha bir Dünya Savaşı'nın çıkmasının engellenmesi.
    4) Almanya'nın Danzig, Königsberg gibi eski topraklarının Sovyet tarafında bölüştürülmesi.
    5) Sovyet Rusya'nın uydu devletleriyle barış yapılması.
    6) iran'ın derhal boşaltılması.
    7) Sovyetler, 1945 Ağustos ayının ikinci yarısında Uzakdoğu savaşına katılmayı kabul etmiştir fakat Amerika, buna gerek kalmadan Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atarak Japonya meselesini kendisi çözümledi.
    8) ikinci Dünya Savaşı'nı SSCB'nin kazanmasının ardından Tuna Nehri kıyısındaki bütün ülkeler, Rus kontırolü altında olduğundan Tuna(Danube) Havzası'na gidiş gelişin serbestliliğine karar verildi.
    9) italya'nın 1943'te faşizimden vazgeçip demokrasiye yansımasıyla birlikte Batılı devletler, italya ile barış antlaşması yapmış fakat SSCB'nin italya'nın eski sömürgeleri olan Akdeniz ve Kızıldeniz'de toprak istemesine karşı çıkmışlardır.
    10) ikinci dünya savaşı sonrasında Sovyet Rusya, toprak olarak Türkiye'den Boğazlar ile Kars ve Ardahan'ı istemiştir fakat Türkiye bunu reddetmiştir. (bkz: 7 haziran 1945 sarper-molotov görüşmesi)
    Ayrıca, Potsdam Konferansı'nda tıpkı Almanya gibi Avusturya da dörde ayrılmıştır yani dörde bölünen Berlin gibi dörde bölünmüş bir Viyana ortaya çıkmıştır fakat Avusturya'daki Sovyet işgali sadece 1955'e kadar durmuş, 1955'te imzalanan Avusturya Devlet Antlaşması gereği Avusturya, Doğu Almanya'yı kızdırmamak için o zamanlarki Batı Almanya ile birleşmemiştir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük