Bir cismin bulunduğu yerden dolayı sahip olduğu, içinde depo edilmiş durumda ve her an kullanılmaya hazır olan enerjiye potansiyel enerji denir. Potansiyel enerjiye sahip olan bir cismin veya sistemin iş yapabilme yeteneği var demektir.
cismin harekete geçmesiyle enerji, kinetiğe dönüşür.
potansiyel enerji örnekleri: yerçekimi, elektrik, manyetik, ısı, kimyasal, elastik, nükleer.
bir lunaparkta trenler belli bir mesafeye taşınır. taşındıkları yükseklikte potansiyel enerji oluşur. bir kuvvet uygulanarak tren harekete başladığında potansiyel enerji kinetiğe dönüşür. tren en alçak seviyeye geldikten sonra yeniden yükselecektir. ancak düşüş esnasında sürtünme nedeniyle oluşan başka enerji dönüşümleri nedeniyle yeniden yükselebileceği nokta ilkinden daha düşük olacaktır.
cisimlerin, durumlari nedeniyle sahip olduklari enerjidir. ornegin bir yayi gererken yapilan bir is vardir. yay, yapilan bu is kadar potansiyel enerji kazanir.
kinetik ve elektirik enerjisine çevirerek yarar sağladığımız enerji türüdür. örnek olarak barajlarda biriken su, bulunduğu konumdan dolayı potansiyel enerjiye sahiptir. Bu da kütle x yer çekimi ivmesi x yükseklik tir. baraj kapaklarının açılması ile su akmaya başlar. suyun yere göre yüksekliği azalır ve potansiyel enerji de azalır kaybolan enerji hızın artmasıyla kinetik enerjiyedönüşür. Kinetik enerjiden yararlanılarak basitçe çarklar döndürülür ve elektirik enerjisi elde edilir.