postmodernizm

    1.
  1. kelime anlamı olarak modernden sonrası anlamına gelen postmodernizmin çıkışı ikinci dünya savası sonrasıdır.ikinci dünya savasının yarattıgı yıkım karşısında dehşete düşen sanatcılar bundan sonra marx ve freud'un yöntemleriyle, kuramlarıyla güzel ve iyi bir dünya yaratılamayacagını, bu kuramların artık bir anlamı kalmadıgını düşünürler ve kendilerince bir kuralsızlık yaratırlar.bu durum sanat eserlerinde de yansır.örneğin bir tekerlegi alıp üstüne bir konserve kutusu koyarlar, alın size heykel derler.yine benzer sekilde küçük kagıtlara onlarca kelime yazarlar ve bir torbaya koyarlar, sonra da aralarından 8-10 kagıt cekerler yan yana dizerler bu kelimeleri, alın size şiir derler.sizin yaptıgınız, sizin kuramlarınız dünyayı ne hale getirdi diye düşünerek artık normal sanat eserlerinin hiçbirşey ifade etmediğini düşünürler.
    26 ...
  2. 2.
  3. modern; sanayileşmeyi ve sermaye birikiminin önemini hesap eden kimsedir
    postmodern; sanayileşme ve işbölümünün yaygınlaşması ile bireyin toplum içinde yaşadığı travmayı hesap eden kimsedir.

    modern; avrupa birliği'ni perspektif olarak görür.
    postmodern; bunun getirilerini ve götürülerini iyi hesap ederek verilen tavizlerle çizmenin aşılmaması peşindedir.

    modern; sanatı toplum için yapar.
    postmodern; sanatı sanat için yapar.

    modern; klasik eserlerden büyük haz almaktadır.
    postmodern; klasik eserlerden haz almakla birlikte, toplumsal koşulların değiştiğinden dem vurarak kendi sanatını yapmaktadır.

    modern; toplam güç peşindedir
    postmodern; birey mutluluğu peşindedir.

    modern; kentlidir
    postmodern; huzur için her an kentten kaçabilir.
    22 ...
  4. 8.
  5. "biz yapsak deli derler, sanatçı yapınca sanat oluyor" dedirten eserlerin meydana çıkmasına vesile olan akımdır. * *
    10 ...
  6. 5.
  7. eskiyle yeninin, zıttın birlikte kullanılmasıdır. özellikle 1970'li yıllardan sonra mimaride görülmeye başlandı.
    6 ...
  8. 16.
  9. postmodernizm; kuralsızlığın kural , ilkesizliğin ilke olduğu bir görüş açısı veya yaşam tarzını ifade eder ve ayrıca her şeyin geçici olduğunu ruhsuzca ve alaycı bir şekilde gözler önüne serer..
    5 ...
  10. 33.
  11. dünya'nın iki büyük dünya savasını atlatmasının ardından yasanan karamsarlıkla ortaya cıkan ve ilk olarak kendisini edebiyatta gösterip daha sonrada yaşamın tüm alanına yayılan üst-yapısal düşünsel sistemdir. 68 hareketi olarak bilinen bu sahısların cıkış noktasını oluşturmuştur. postmodernistlerin karsı cıktıkları temel noktalar:

    1) kapitalizm ( ki aslında buna karşı cıkmıyorlar, bireyleri kapitalist sisteme entegre etmeye calışıyorlar)

    2) reel sosyalizm( sscb'de vucut bulan sosyalist anlayışın * insanlığa hizmet etmediğini tam tersi onunda başlı başına bir iktidar mekanizması oldugunu iddia ederler)

    3)modernizm ( bireyin, toplum için yok edildiğini savunarak modernizme karşı çıkmaktadırlar)

    4) pozitivizm ( toplumsal yasamın ampirik olarak degerlendirilemeyecegini iddia ederek pozitivizme karşı çıkmaktadırlar)

    genel hatlarıyla eleştiri noktaları bunlar olan postmodernizmin temel iddiası ' sosyalizm, kapitalizm' gibi altın cağ vaad eden büyük anlatıların yalan oldugu ve bunların hepsinin iktidar mekanizmasının yeniden üretim aracı olduğudur. reel sosyalizm için yöneltilen temel eleştiri, bu modelin eşcinselleri, kadınları, zencileri ve 3. dünya ülkelerini toplumsal kurtuluşa dahil etmediğidir.

    önemli temsilcileri frankfurt okulu'ndan isimler michael foucoult, lyotard, derrida, deluıze gibi isimlerdir.

    teorik belirlemelerin ardından nacızane kendi fikrim postmodernizm, kapitalizmin bir aldatmacısıdır. 1975'lerde ortaya cıkan neoliberal hegemonyanın üst-yapıdaki yansıması olan postmodernizm, toplumsal kurtuluş mücadelelerinin anlamsız oldugunu savunarak kitleleri kapitalizmin yedeği durumuna getirmeyi amaçlamıştır. marksizmde 'ulusal sorun' olarak formule edilen ulusal kurtuluş mücadeleleri, postmodernizm ile birlikte liberal kimlik politikalarına indirgenmiştir. postmodernizm, her savunduğu seye netameli yaklaşmakla birlikte takdir edilesi noktası tarihsel bir oldu olarak iktidarı her yönü ile sorgulamış olmasıdır. foucoult un kitapları bu konuda zihin açıcıdır.
    *
    5 ...
  12. 19.
  13. postmodernizm, birinci dünya ülkelerindeki geç kapitalizmin 'kültürel mantığı' , ulusal alegori ise, üçüncü dünya ülkelerindeki milliyetçi direnişin kültürel mantığıdır.
    4 ...
  14. 23.
  15. modern : yeni deneyimler
    postmodern : yeniden kabullenmeler
    ---
    modern : karşı çıkıcı
    postmodern : nötr ya da kabulcü
    ---
    modern : gelenek karşısında aktif
    postmodern : gelenek karşısında pasif
    ---
    modern : yorumcu
    postmodern : yansıtmacı (yeni yansıtmacı)
    ---
    modern : ya öyle ya böyle
    postmodern : hem öyle hem böyle.

    not : Erkan Trükten'in modern sığlık ve metafizik derinlik kitabından alıntıdır.
    4 ...
  16. 84.
  17. tümcül bir siyaset yerine, çoğulcu ve açık bir demokrasiyi, toplumsallığın yerine bireyselliği ön plana çıkaran akım.
    4 ...
  18. 20.
  19. herhangi bir yönetim şekline ve ve zamana bağımlılığı yoktur. aksine mevcut kültüre herzman bir alternatif olma çabasındadır. taki o kültür kendisi olduğunda tekrar değişen akımdır.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük