postmodernist roman;ne yansıtmacı roman gibi dünyayı toplumsal yapıyla düzeltmeye kalkar ne de modernist roman gibi bireyin iç bunalımlarını işler.postmodernist tarz romanı yazma eylemini adeta bir oyuna dönüştürür.postmodernist tarz romanı ''oyun içinde oyun'' olarak görür.
bu tarzın 2 özelliği:
1)üst kurmaca(metafiction)
2)metinlerarasılık(intertextuality)
Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür. Edebiyat yapıtlarında özellikle romanlarda görülen postmodern eğilim, genel postmodernizmin söylemsel ve düşünsel yönelimlerinden doğrudan etkilenir ve o söylemsel yapının özelliklerini barındırır... devamı için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Postmodern_roman
puzzle gibidir bu tür kitaplar sürekli tetikte olmayı ve hafıza oyunlarıyla doludur. karakter isimler, mekan isimleri hepsinde ince bir ayrıntı gizlidir . türk edebiyatında yeni hayat, anayurt oteli, tutunamayanlar, suskunlar oldukça başarılıdır. dikkatle okunması hatta bitirdikten tekrar okunarak ayrıntılarda gizli anlamlar bulmak için tekrar okunmalıdır.
Jale Parla, postmodern romanda okur-yazar-metin ilişkisini şu şekilde belirtmektedir"hiç bir metin tamamlanmış bir bütün değildir.Bu da okur ve yazarı yeni bir konumda düşünmemizi gerektirir. Okur ve yazar dil denizinde sözcüklerin anlamlarının dalgalar gibi birbirini izlediği bir devinim içinde yüzerken, metinler, benlikler, kimlikler ve yorumlar da yeni göstergelere dönüşürler....bu epistemolojiye göre, belirleyebileceğimiz yazar, okur, metin yoktur; yalnızca o metin aracılığıyla oluşan söylemler vardır"