port alaçatı

entry2 galeri1
    1.
  1. Ergün Özakat
    -------------
    ÇEŞME – ALAÇATI – URLA
    KORiDORU
    MODERNLEŞME TARiHiNDEN ALINTILAR
    1960 2009
    diye yazmış.
    --------------
    Linki:
    http://webcache.googleuse...&gl=tr&lr=lang_tr
    ---------------
    Diyor ki:

    François Spoerry adında Fransa’nın Port Girimaud deniz sahilini büyüten çok meşhur projenin kurucusunu Alaçatı’ya getirdiler. Helikopter ile bütün sahiller Fethiye’ye kadar gezildi. Alaçatı’da karar verildi. Bugün oğlu Yve’in yazlık evi burada olan Spoerry’nin 4 şartı vardı.

    Yerel Yönetim yani Belediye muhakkak ortak olacak.
    Su için bir baraj yapılacak.
    Pis su denize atılmayacak.
    Çöpler ortada kalmayacak.

    Devlet Su işlerinden yeni emekli olmuş Erol inan beye proje hazırlatıldı. Bir yıldan fazla zaman ve epey para harcandı. Baraj yapımı için firma da bulundu. Bizim evimizde yapılan bir toplantıda Vali Kutlu Aktaş bu işi vilayet imkanları ile yapmak istediğini bize de proje bedeli olarak işletmede ortaklık teklif etti. Kabul ettik. Baraj yapıldı. Fakat sonra Kutlu Aktaş millet vekili sonra bakan oldu barajın da ismi ona verildi gitti. Şu anda yalnız çöp işi halledilmedi, pis su arıtma ile golf sahaları beslenecek o daha bitmedi.

    Gelelim Port Alaçatı projesine. Sahil 1 km genişlikten 30 km uzunluğa kadar büyütülen ülkemizde olmadığı gibi dünyada da çok az rastlanan bir olay. Cumhurbaşkanları tarafından takdir edilerek herkese bu yolu açmak lazım ise de bizde tam tersi olaylar ile 10 yıl kadar proje şu veya bu sebeplerden engellendi. 2 büyük grup havlu attı ve gitti. Vizyon ve sebat sahibi Aykut Mutlu Beyi bulamasa idik belki bu projeyi ileri götüremeyecek idik.

    1990 başında Gündüz Arel Çeşme Ovacık’te çok güzel bir düşünceyi başlattı. Bir miktar dağlık araziyi satın aldı bir miktar da kiraladı. Kendisi traktör üzerinde dağları set haline getirdi. Setlerde traktör sürüm yapabiliyor. Çıkan taşlardan yapılan setlerin uzunluğu 100 km yi aşmakta. Bu setlerin 2 büyük faydası var. Taşlar ısınıyor ve üzüm daha güzel olgunlaşıyor. ikinci mühim faydası da su tutuyor. Arazi su tutan bir hale geliyor. En iyi Fransız üzümlerinden Türkiye’nin en iyi bağını kurdu. Bu vizyon kullanılırsa Urla’ya kadar olan o dağlar yeşerir ve su tutar. Teknoloji Koridorundaki %5 yerleşimli güzellikler kendi suyunu bulmuş olur. Sonunda belki denizden su elde edeceğiz ama ne olursa olsun bunlar çok daha akıllı işler.
    Danimarka’lı Bayan ressam ve kilim hocası Conny Jorgensen ilk sanat köyü düşüncesinde uğraştı şimdi ise Sakız adası ile Çeşme arasındaki sembolik işbirliği köprüyü kurmak için gönüllü olarak çalışıyor. Engin Kalafatoğlu, Özen ailesi ve diğerleri surf merkezlerini kurdu Alaçatı’yı meşhur ettiler. Leyla Figen Agrilia restoranın yerini restore etti. Bu fikirleri getirdi. Taş otel sahibi Zeynep Hanım butik otel fikrini getirdi. Serap hanım seramik fikrini getirdi. Daha birçok değerli insan yeni bir şeyler ilave ettiler ve daha da ediyorlar. Özellikle Alaçatı Belediye eski Başkanı Remzi Özen ile yeni Başkan Muhittin Dalgıç hepimizden çok takdir görmüş ve görmekte olan kimselerdir. Gönül ister ki ülkemize çok zarar veren politik yıpratmalar bu güzel yöremize de yerleşmesin. Bugün olanlar geçici olsun.

    Bu kısa ve ilk anlatımımı sizlerin de katkıları ile daha genişletmek isterim. Bu anlatımda muhakkak eksikler vardır. Bu bölgede çok vizyon sahibi insanın katkıları oldu herkesi hatırlamamız lazım ki unutmayalım. Mimarlar odası gibi kuruluşların çok ilerici olması şarttır. Bunun için daima dış ülkeleri yorulmadan gezip gördüklerini burada iş yapmak isteyen insanlara iletmesi gerekir. Bizde sanki tersi oluyor acaba yanlış mı gözlemliyorum? Yeniliklere karşı çıkmak ve alay etmek zaman israfından başka bir şey değildir. Benim hayatım bana bunu gösterdi. Rüzgar 20 yıl gecikme ile geldi. Port Alaçatı 10 yıl mahkemelerle uğraştı. Yazık değil mi? Bor madenleri engellerle bir yere gidemiyor. Enerji kargaşası devam ediyor. Bazıları ülkeyi dünyanın gitmek istediği yönden ayrı bir yöne çekmek için gayret gösteriyorlar. Her Bakanlıkta tanınmış insanlardan oluşan teknik kurullar koyup sadece politik kararlara bu ülkeyi bırakmamak lazım derim. Bakanlıkların da profesyonel tayin edilen insanlardan oluşması lazım. Politikacı Bakan olmamalı. Demokrasi kriz içinde. Bu krizden çıkmak için çok verimli yönetimlere ihtiyaç var. Politikacılar yerel sinerjileri desteklemek yerine yerel oy tatmini peşinde koşarak büyük bir yanlışlığa imza atıyorlar, üstüne üstlük meclis koridorlarında bize çok zararlı olan bu düşüncelerinin kavgasını milletin huzurunda televizyon önünde de yapıyorlar.
    1 ...
  2. 2.
  3. Aslında Fransa'da 1966'da inşa edilen, mimar François Spoerry'nin hayranlık duyulan Port Grimaud projesinin bir tür replikasıdır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/353158/+
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük