popüler kültürün insanlar üzerindeki etkisi

entry18 galeri0
    1.
  1. -evet ! utanmaktayım !
    Bir film çıkar, başrol oyuncusu hoştur. herkes beğenir, biz de hemen bunun parçası olma isteği ile o kişiyi ilah yaparız. ya da sayılması ve unutulmaması gereken birçok şey...
    şimdi "öyle bir zaman geçer ki-mete" olayı modamız oldu.
    adam bir iyi performans gösterdi ya, göklere çıkarmamız gerek.
    "oscar" ödülü ile aynı cümlede kullanmak gerek.
    sağda-solda "ya abi mete naptı öle yaa" diye dandik sohbetler açmak gerek...
    Bundan iki yıl sonra, dizinin senaryosu ilerleyemediği sadece ticari boyutu için dizinin devamı geldiğinde, "ülen ne dandik oyuncuymuş" diyerek sitem edecek insanlarımız, şimdiden mete'nin oyuncağını piyasaya sürülse "ayyy" diye sevinç çığlıkları atacaklar.
    Takdir etmeyi bilmek gerek... ama tadında !
    7 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. sıradanlaştırır, monotonlaştırır falan fıstık işte.
    1 ...
  5. 4.
  6. çabuk ortaya çıkan, hızlı bir şekilde yayılan, her insanın üzerinde etkisi olan, fakat kısa bir süre içerisinde kaybolan, para karşılığında alınan bir kültürdür.teknolojinin hızla ilerlediğini düşünürsek; popüler kültür eskisi gibi dar alanlardan ve farklı zamanlardan çıkıp evrensel çapta eş zamanlı olarak yayılmacı bir politikaya sahip oluyor günümüzde.sanayi devriminden bu yana ise insanlara benimsetilen tüketme alışkanlıkları ki bunu şöyle de açıklayabiliriz -çeşitli reklamlarla ihtiyacı olsun olmasın sürekli almaya tüketmeye yönlendiren- kitle kültürünün popüler kültür içerisinde verilmesi olaya korkutucu bir boyut kazandırıyor.maalesef ki dolaylı yoldan sömürgeciliğe bir gaz veriyor da diyebiliriz.
    tabii ki popüler kültürün yok edilebileceği, kendimizi popüler kültürden soyutlayabileceğimiz gibi bir durum söz konusu değil.yine de biraz daha dikkatli olmakta fayda var..sadece bu kültürlerin ürünü olmamak gerekir.
    1 ...
  7. 5.
  8. 6.
  9. aynılaştırır. özgün olmayı suç kılar.
    3 ...
  10. 7.
  11. kendinizi bu etkinin dışında bırakmanız imkansızdır. kafayı nereye çevirirseniz çevirin tam karşınızda duruyor olacak popüler kültür. eğer bi insan kendisi bu kültürün üstünde görüyor ve popüler kültürün dayatmalarından iğreniyosa, hayat çok sıkıcı gelir o insana.
    0 ...
  12. 8.
  13. kültür bir tanedir. Popüler kültür de neymiş, bunun adı özenticilik. insanların birbirinden özenip herhangi bir şeyi benimsemesi. Bunun adı popüler kültür değil kültürsüzlüktür..
    0 ...
  14. 9.
  15. herkesin bi popüsünün olmasıyla sonuçlanır.
    0 ...
  16. 10.
  17. 11.
  18. düşünemez hale gelmektir. eğer düşünüp de kendinize özgü bir karar alırsanız, yok ben onu sevmiyorum derseniz, istediğiniz gibi giyinip istediğiniz türden şarkılar dinlerseniz, herşey size batmaya başlar, siz de herkese batmaya başlarsınız.
    0 ...
  19. 12.
  20. tartışacak bir konu oluşur. aykırı olmak isteyen asi gençler ise "popüler kültür yeeaa" diyerek duruma karşı çıkarlar. çoğunluğun yaptığı herşey popüler kültürün etkisidir onlar için.
    0 ...
  21. 13.
  22. insanların aynı şeyleri sevmesini, arzulamasını, konuşmasını sağlayan kültür popüler kültürdür kısaca tek tip insan yaratmaya çalışır ben popüler kültürü kapitalizmin sonucu olduğunu düşünüyorum. reklamlar falan hep bunu empoze etmeye çalışıyorlar saatin kadar iyisin ya da araban kadar saygınlığın var gibi.
    1 ...
  23. 14.
  24. Dinden uzaklaşmak, akrabalık ve dostluk bağlarına zarar vermek bunlardan sadece ikisidir.
    3 ...
  25. 15.
  26. Sokakta oynanan oyunları, aile içi sohbeti, samimi dostlukları, fikir üretmeyi ve üretmeyi bizden götürdü.Elbette toplumumuzu tamamiyle ele geçirmiş değil, tüm insanlığı ele geçirmiş değil. Tek tip insan olmak, bir konu üzerinde uzman olmak yerine bir çok konuya ilgi duyun. Keman çalarken piano öğrenin. Bir aşk kitabı okuduysanız bir sonraki aksiyon olsun. Çabuk tüketmeyi değil, daha uzun süre kullanmayı deneyin. inanın bu insanlar bundan yirmi yıl öncesine kadar radyo tiyatrosunu bekleyen insanlardı. Bunun bilincinde olup, toplumumuza bir şeyler katmayı benimseyin, sadece tüketmeyi değil.
    1 ...
  27. 16.
  28. insanları aptallaştırır
    insanları yarış atı haline sokar
    insanları aceleciliğe sürükler
    insanları hızlı yapacağım derken beceriksiz ve yeteneksiz kılar.

    kısacası çok kötüye doğru gidiyoruz.
    hızlı giden atın boku seyrek düşermiş.
    0 ...
  29. 17.
  30. insanları tekdüzeleştirmek yönünde olan etkidir.

    aynı kıyafetler,

    aynı saç şekilleri,

    aynı hareketler,

    hatta aynı yüzler.
    1 ...
  31. 18.
  32. oldukları gibi görünmemeleridir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük