pompei

    74.
  1. 11.
  2. fuhuşun başkenti. illâ ki görülmeli, çok şey kazandırır insana.

    haaa, derseniz "ben efes'i görmedim daha.", git önce onu gör. efes daha güzel.
    11 ...
  3. 8.
  4. lavlardan kaçarken ölen insanların, lavların altında bıraktıkları boşluklar yaklaşık 1900 yıl sonra özel bir madde ile doldurulunca, insanı hayretler içerisinde bırakan çoluk çocuk ve insan heykelcikleri oluşturulmuş. o insanların yüzündeki korku ve nooluyoz lan*** bakışı gerçekten hayret vericidir.
    9 ...
  5. 1.
  6. lavlar altinda kalmadan once roma imparatorlugunun goz bebegi olan sehir.
    9 ...
  7. 38.
  8. islamiyet öncesi cahiliye dönemi olarak geçiyordu, o halde o zamana kadar yaşayan insanların başı boş muydu?
    hayır.
    cahiliye dindeki sapıklıklar, demektir. yoksa sosyal ve kültürel anlamındaki cahillik değildir mesela o dönem arap toplumu özellikle edebiyat alanında şaheserler ortaya koymuşlardır. islamiyet öncesine kadar da hiçbir kavim peygambersiz kalmamıştır;listelemeye calisip, kendince eksiklikler arayanlar için ise,

    (Biz senden önce de bir çok resul/peygamber gönderdik. Onlardan bazısını sana anlattık, bazısını ise anlatmadık.9(Mümin, 40/78

    (Andolsun ki biz her ümmete, Allah'a kulluk edin ve Şeytan'dan uzaklaşın diye bir peygamber gönderdik; içlerinde, Allah'ın doğru yola sevkettiği de var, sapıklığı hakedeni de. Gezin yeryüzünde de bakın, görün, yalanlayanların sonuçları ne olmuş.)

    (yanardağ, volkan nedir bilmeden dibine şehir kuran insanların sonu. lanet değildir. bugün bunları bilerek ülke kuran insanlara, 9 şiddetinde bile bir bok olmamaktadır.)

    bazıları da vardır ki ne olursa olsun zaten inanmayacaklar, bir bahaneler, binbir türlü şeyler uyduracaklardır. haricnde bunu yazan arkadaşımızında türkiyedeki yanardağlardan ve coğrafyadan bihaber olduğunu görmekteyiz. Örneğin ,

    Ağrı Dağı (5.137 m)
    Ulu Doruk (Reşko Doruğu) Cilo Dağları (4.135 m)
    Suppa Durek , Cilo Dağları (4.060 m)
    Süphan Dağı (4.058 m)
    Kaçkar Dağı (3.932 m)
    Erciyes Dağı (3.917 m)
    Karaeğri Sivrisi , Cilo Dağları (3.900 m)
    Küçük Ağrı Dağı (3.896 m)
    Maunsell Sivrisi , Cilo Dağları (3.850 m)
    Samdi Dağı , Sat Dağları (3.810 m)
    Mordağ , Hakkari Dağları (3.807 m)
    Orta Dürek , Cilo Dağları (3.770 m)
    Demirkazık Doruğu , Ala dağlar (3.756 m)
    Karakülah Doruhu , Cilo Dağları (3.750 m)
    Kaldı Doruğu , Ala dağlar (3.748 m)
    Kızılkaya Doruğu , Ala dağlar (3.725 m)
    Emler Doruğu , Ala dağlar (3.720 m)
    Verçenik Doruğu , Rize Dağları (3.711 m)
    Koca Sarp , Ala dağlar (3570 m)
    Beş Parmak , Ala dağlar (3520 m)
    Medetsiz , Bolkarlar (3514 m)
    Direk taş , Ala dağlar (3510 m)
    Güzeller , Ala dağlar (3041 m)

    ayrıca 1700 yıl sonra bozulmadan aynen kalabilen binlerce insanın bulunma hali bile düşündürücü olmalıdır. kim ne derse desin tarih sayfalarında başka birşey olarak değil ibret müzesi olarak yerini almış şehirdir. tabiki ibret alana.
    10 ...
  9. 2.
  10. belirtilenlere göre pompei halkı, yanardağın patlamasında önce, son derece refah seviyesi yüksek, seksin,alkolun ve her türlü sapkın ve ileri eğlencelerle dolu bir yaşam sürüyorlarmış.
    Yani yanardağ bir patladı,pir patladı.
    12 ...
  11. 37.
  12. bazı yazarların hiç kuran okumadan, sırf kuran'ı aşağlamak için entry girdikleri kent. örnekle..

    --spoiler--
    ulan hani islamiyet öncesi cahiliye dönemi olarak geçiyodu? madem öyle allah ya da tanrı ya da yaradan niye cezalandırsın bu şehirdekileri?
    --spoiler--

    kuran'da nuh tufanıda anlatılıyor a cahil o da mı islamiyet zamanında oldu diye nöronlarını geriden dürtmemiz şart demek ki..

    bu dinin ilk emri okudur ama bazı salakların okuduğunu anlayamayacağı da aşikârdır.

    edit = imla
    10 ...
  13. 133.
  14. Yaklaşık 2000 yıl önce Pompei'de Herculaneum yakınlarındaki bir fırında satışa sunulan ekmek. Belki de fırından yeni çıkmıştı, dumanı üzerindeydi ancak Vezüv yanardağının külleri onu da yutarak karbonlaştırdı. Ekmeğin üzerindeki fırıncı damgasında, "Quintius Granius Verus'un kölesi Celer" yazmaktadır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2009335/+

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2009336/+

    ikinci fotoğrafta ise fırıncı Terentius Neo ve eşini görüyoruz. Belki de Pompei'nin en meşhur fırıncısıydı, dükkanının önünde uzun kuyruklar oluşuyordu. Kimbilir....
    6 ...
  15. 9.
  16. elleri apis arsasinda iki buklum bir bicim de kendini korumaya calisirken bir anda lavlarin icinde kalmis ve hic bozulmadan gunumuzde muzelerde sanki balmumundan bir heykel gibi canli duran heykelciklerin fotograflarini cekerken bile dehsete dusebileceginiz sanki "ibret olsun" tarzi muzesi olan yer.
    ayrica kazilar halen devam etmekte olup giden turislerin pompei koyunun meydaninda ki cok afedersiniz "cuk ve tasak" kabartmasinin fotograflarini buyuk bir merak ile cekmektedirler.

    edit; birebir gordugum bir yer dir. fazla fantastik olaylara pek inanmasamda, gordugum zaman bir yerlerimin gercekten uc bucuk attigi tarafimdan onaylanmistir. yoksa din kismi beni hic ilgilendirmemekte dir.
    10 ...
  17. 46.
  18. ms 79 da vezüv yanardağının patlamasıyla yok olmuş bir roma antik kentidir.
    bu patlamayla yaklaşık 200 bin insan ölmüştür.hatta patlamayla çıkan lav ve kül şehirdeki insanların,eşyaların üstünü kaplamış, bu sayede kalıntılar hala yok olmamıştır.şu an bile gidilip görülebilir.
    pompei romalı yöneticilerin zenginlerin sefa içinde yaşadığı bir şehirdi..
    eğlence adı altında vahşet sergilenirdi.köleleri dövüştürürler,bazen köleleri aslanların önüne atarak eğlenirlerdi.şehrin her köşesinde fuhuş ve lutilik evleri vardı.hatta ensest ilişkiler.
    pompei romanın en zengin şehri olmakla beraber,ahlaki dejenerasyonun sembolüydü.
    söylenir ki tüm bu sapkın yaşam onların sonunu getirdi.patlama bu yüzden yaşandı.bütün her şey taptıkları putlar gibi taşa döndü.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük