Pomaklar, Balkanlar'da, Bulgaristan, Batı Trakya ve Doğu Makedonya'da yaşayan, Bulgarca'ya yakın bir dil konuşan ve islamiyet'i kabul eden bir halktır. Pomaklar, Anadoludan gelen Müslüman Türklere maddi ve manevi yardımlarda bulunmuşlar, öncü, ardcı ve ileri keşif kolu olarak aktif görevlerde bulunmuşlardır. Hristiyan slavlar Müslümanlarına Osmanlı imparatorluğu ordularına yardım ettikleri için yardımcı anlamına gelen pomagaç adını vermişler ve bu zamanlarda Pomak şeklini almıştır. Ancak bu kelime Osmanlı müelliflerinin eserlerinde geçmediği gibi, Pomak adına da hiçbir yerde rastlanmamaktadır. Bu tabir Türkçe eserlerde ancak 1877-1878 Türk-Rus Harbi'nden sonra Balkanlardan gelen muhaceretler dolayısıyla rastlanır.
mübadele zamanında bulgaristan'dan göçen ve genelde batı kıyılara yerleşen halk. üstte söylenen yerlere ek olarak erdek ve çevresi de pomakların yerleştiği yerler arasındadır. bulgarca'ya çok benzeyen pomakça konuşulur aralarında. bir pomak torunu olarak bunları söyleyebilirim pomaklar hakkında.
pomaklar, türktür. zira bulgarlar da türktür esasen. yok, ırkçı değilim; pomakım, ordan biliyorum. pek fazla da yoktur memlekette, pomak...
yıllar sonra gelen edit: pomaklar müslüman slav'dır.