Platon' un "devlet" adlı eseri. Bu eserinde yazarın amacı kusursuz bir devlet kurmaktır. Bunun için ise Sokrates, Platon ve birkaç tane de Sokratesin öğrencisi birlikte tartışırlar (bkz: diyalektik).
Eser diyaloglarla yazılmıştır ve toplamda on kitaptır (hepsi toplam iş bankası yayınlarının 300 küsür sayfalık bir kitabı).
ilginç yönlere sahip bir eserdir. Mesela kitapta gelecekteki rejimler, bir devletin başına gelebilecekler iyi tahmin edilmiştir. Hatta şu anki dünyamızı bile açıklar niteliktedir bence.
Bunun dışında kitapta ilginç bulduğum bir kısım ise bu kusursuz devletteki kadınların ve erkeklerin çıplak olmasına alışık olunması gerektiği. Çünkü bu devletteki insanlar atletik, hareketli, canlı ve sağlıklı kişiler. Kusurlular istenmiyor (ki bu devletin insanları kendilerini düşmanlarına karşı savunabilsinler ve işlerini çok verimli yapsınlar). Bunun için rahat hareket etmeleri gerek ki üstlerine giydikleri şey rahat olmalı. Hatta bazı durumlarda en rahat ve hareketli hale gelmek için çıplak olmalıdır bu devletin insanı. işte bu yüzden insanların çıplak olmasına gülecek ya da bunu normal karşılamayacak bireyler devletten uzaklaştırılmalı sonucuna ulaşır Sokrates ve öğrencileri (tartışmalar sonucu).
işte böyle bir kısımda bana ilginç gelmişti. Fakat bunun dışında da şeyler var (mesela komutanların ve kaptanların geometriyi ve matematiği çok iyi bilmeleri gerektiği gibi). Okunması gereken bir kitap. Okunurkende kesinlikle ANLAŞILMASI gereken bir eser.
yunan kent devletlerinde devlet anlamındaki sözcüktür.
ayrıca polis, yunan kent devletleri; politikos da devlet adamı anlamındadır. politika sözcüğü de bu sözcüklerden türemiştir.