polis yetistiren egitim ogretim, icelim guzelleselim kurumu.
bir de dunyaca unlu koloni seklinde cekilmis film serisi var ama onun icin lutfen su basliga bakiniz.
(bkz: police academy)
üniversite düzeyinde eğitim veren ve mezun olanların komiser yardımsısı olarak işe başladıkları 4 yıllık fakülte. ankara'da bulunur, öss ile öğrenci alır ve puanları yüksek olduğundan girmek bir hayli zordur..
ilk gün mülakat ve önsağlık sınavı vardır. sayı burada 2500'e düşer.
ikinci gün fizikî yeterlilik sınavı vardır. sayı burada 1500'e düşer.
en son yazılı sınav vardır ve eskiden ilk 90 kişi bu sınavla belirlenirdi, şu anda sayı 190'a çıkmış bulunmakta. yazılı sınavı çok zor değildir. öss2 tarzında olup yabancı dil de sorulmaktadır. ilk 90'a girerseniz şanslı azınlıktansınız demektir.
yedek olursanız da pek heves etmeyin. şahsım 72. yedekti lakin bana gelmedi sıra. iyisi mi burayı düşünüyorsanız kesinlikle hazırlıklı gelin. özellikle mülakat ve bedenî yeterlilik testinde çok kişi eleniyor.
başvuru eskiden anıttepe'ye yapılıyordu, yazılı sınav da gölbaşındaki kampüste. ilk defa ankara'ya geliyorsanız ve bu yerleri bilmiyorsanız endişelenmeyin. hepsinin önünden otobüs geçiyor ve yazılı sınav için akademi otobüs kaldırıyor.
2 yıllığı olduğu gibi 4 yıllığıda vardır. 4 yıl sonunda mezun olunduğunda mesleğe anında komiser yardımcısı olarak başlanır. sınavlar ve başarılar ile yavaş yavaş terfi edilir. taa ki vali olmaya, içişleri bakanlığına kadar.
harp okulları gibi polis akademileri de türkiye de bulunan nadide kurumlardan bir tanesidir. ülkenin yüksek rütbeli polisleri (komiserler, amirler ve müdürler) bu akademiden çıkar. tıpkı subayların, generallerin harp okullarından çıktığı gibi. tabi bu okula girmek için azcık büzüğü sıkmak gerek.
birçok kez tekrarlarının yayınlanmasına rağmen, uzun zamandır yayınlanmadığını şu an itibariyle idrak ettiğim, çocukluğumun vazgeçilmez komedi film serisidir.
bir anektod; mustafa kemal yaverleri ile oturmuş konuşurken ''bu ülkeye polis amiri yetiştirecek bir okul açılması lazım'' der. yaverleri ''neden?'' diye sorduğunda, mustafa kemal kapıda nöbet tutmakta olan askeri çağırır. askere; '' tavana bir el ateş et der.'' asker de kendisine verilen emri derhal yerine getirir ve tüfeği ile tavana ateş eder. ardından mustafa kemal askere ''gidebilrsin'' der. mustafa kemal yanında bulunan yaverlerinden birisine aynı emri verir. emir verdiği kişi de; '' paşam neden böyle bir şey yapayım ki? şu an çok mantıksız bu.'' der. mustafa kemal yaverine teşekkür eder ve yerine geçmesini söyler. daha sonra mustafa kemal etrafındakilere seslenir; '' polis amiri işte bu nedenle lazımdır. verilen emri harfiyen uygulayan ve uygulatan ancak uygulamadan önce sonucunu ve sebebini düşünen ve buna göre hareket edebilen kişi polis amiri olmalıdır.''
mustafa kemal polis akademisi'nin kurulma emrini verdikten sonra okul 1937 yılında faaliyete geçmiştir.