medyatik insanların gazetelerin 2.sayfalarına (hatta çok kasarlarsa anasayfalarına;hatta farklı ıkınma metodlarıyla manşetlere) yerleşebileceği en gözde reklam biçimidir.
son zamanlarda özellikle tvdeki magazin ve yarışma programlarında fazlaca kullanılmaya başlanan iki kişi arasında başlaması beklenen gerginlik anlamına gelesice yabancı kelime..
bir kişinin söylediği söze terbiye sınırlarını aşan bir üslup kullanılarak yapılan atıfla başlayan, karşıdaki kişinin aksi fikirde uslupla cevap vermesiyle devam eden tartışmadır. çoğu zaman gereksizdir...
yunanca kokenli bir kelime. polemikosh yunanca savas demektir. oradan fransizca'ya polemique seklinde giris yapmistir. polemigin avrupa'daki tarihi eski roma donemine kadar uzanir. kilise ile putperestler ve eretikler arasinda yasanmistir ilk olarak. lakin bu zekalarin ve fikirlerin degil kinlerin ve gizli cikarlarin savasiydi. ronesans donemi ise ilmi polemikler cagi olarak bilinir. polemigin olmazsa olmazlarindan biri de kufurdur. kalvinizm fikrinin babasi calvin, martin luther, erasmus tezatlariya girdikleri fikir muhakemelerinde kufur etmekten geri kalmamislardir.
bulunmadığı yerde hiçbir fikri, politik ve bilimsel sıçramanın olamayacağı tartışma biçimidir. bizde karşı tarafı yok etme kaygısı olduğu için hiçbir zaman tam anlamıyla uygulanamaz. oysa tarih göstermiştir ki, bütün düşünürler, bilim adamları, siyasetçiler karşı tarafla girdikleri polemiklerle kendilerini ve fikirlerini geliştirmişlerdir.
türkiye'de bir yaşam biçimi .
türk insanı , polemik yaratmayı , polemikle yaşamayı -maalesef- sever.
maalesef deme nedenim,polemiğin cahillikten kaynaklandığını düşünmemdir.
öyle önüne geçilemez bir polemik sevgisi var ki memlekette,yarın kalkıp pp kısaltmasıyla polemik partisi diye bir parti kursam ve vizyonumu partimin ismine göre ayarlasam bu ülkede oy patlaması yaparım .
ne ellilerde ellilerle iktidara gelen demokrat parti kalir , ne de bugun ellilere dayanmis adalat ve kalkinma partisi .
10 saniyeden daha fazla sürdüğünde bünyede nefes alamama, titreme, sigara içme isteği, yapanla sözel ya da dokunsal temasa geçmeme, insanlardan uzaklaşma isteği uyandıran çelişkiler zinciri.
lenin'in kitlelere seslenirken kullandığı yöntem. o savunduğu fikri, hasmıyla tartışarak aktaran en iyi polemikçilerdendir. sözlüktekiler ise olsa olsa polenikçidir.
kadınların yaşı ve erkeklerin maaşına ait bu diyalog polemiğe iyi bir örnek:
adam: mutlu yıllar aysel hanım kaç yaşınıza bastınız?
aysel: vallahi kadınların yaşı erkeklerin maaşı sorulmaz derler ama ben bunu çok saçma buluyorum, 52 yaşıma bastım.
adam: evet saçma gerçekten... ben de 250 milyon lira maaş alıyorum ama heryerde söylüyorum
aysel: a-aa, ay kuş kadarmış ayol o para.
adam: valla n'apalım geçinmeye çalışıyoruz işte aysel teyze...
aysel: ne dedin sen!?!
polemik zeki insanların iştigal ettiği bir alan değildir.
Zekalar birbiriyle savaşmaz.
polemik; Kinlerin, peşin hükümlerin, gizli çıkarların savaşı...
Eski bir inancı yok etmek isteyen yeni bir düşüncenin savaşı. Ve her mübariz kendi cephesinde muzaffer.