1818 yılında Fransız Bilimler Akademisi bir yarışma düzenler. düzenlenen yarışmanın konusu ışığın özellikleri üzerinedir. müsabakaya katılanlar arasında en dikkat çekici çalışmaya sahip olan bilim insanı Augustin Jean Fresnel dir. Fresnel ışığın dalga özelliği gösterdiğine dair bir çalışma ile Enstitünün dikkatini fazlasıyla çeker. Haliyle karşısında ateşli muhalifler de bulur.
bu muhaliflerden biri de poisson dağılımının da babası olan Simeon Denis Poissondur. Poisson uzun uzadıya yaptığı hesaplamalar ve analizler sonrası bilim tarihinde hatırı sayılır bir yere sahip olacak bir düşünsel deney gerçekleştirir. Poisson'a göre ışığın dalga özelliği göstermesi imkansızdır. zira eğer ışık dalga özelliği gösterseydi, davranışı da aynen deniz dalgaları gibi olurdu. örneğin denizin dalgalarının vurduğu bir sahilde bir kaya var olsaydı ve biz bu kayanın arkasına bir cisim yerleştirseydik, su mutlaka kayanın iki yanından dolaşarak kayanın arkasına ulaşır ve cisme temas ederdi. o halde ışık dalga özelliği gösteriyor olsa idi küresel bir cisme doğrultulduğunda, bu cismin etrafını dolaşarak, cismin duvardaki gölgesinin tam ortasında ışıldayan bir nokta oluşturmalıydı. poisson'a göre çocuklar dahi gölgenin tam ortasında ışıldayan bir nokta olmadığını bilirdi.
poisson hatırı sayılır kuvvette bir argümanla gerçekleştirdiği düşünce deneyiyle kendinden emin olsa da; yarışmanın jürilerinden François Jean Dominique Arago bu kadar acele etmedi. bir deney yaptı ve duvardaki gölgenin ortasında poisson'un olamayacağını ileri sürdüğü ışıyan noktayı gördü.