pogrom

entry9 galeri0
    1.
  1. rusçada yıkım ya da kargaşa.
    kalabalıkların dinsel, ırksal ya da ulusal bir azınlığın mallarına resmi makamların açık ya da örtülü onayıyla saldırması.
    daha çok 19. yy ve 20. yy başlarında yahudilere yçneltilen saldırılar için kullanılmıştır.
    rusçada evet = da'dan sonra dağarcığa eklenen kelime.
    0 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. çarlık rusyasında özellikle 20. yüzyılın başında yahudilere sistematik olarak uygulanan şiddetin,onları göç etmek zorunda bırakan katliamın terimleştirilmiş olan adı.çarlık rusyasının içişleri bakanının 1902/3 te başlayan (daha doğrusu depreşen) ayaklanmalardaki direnişçilerin yüzde 40'ının yahudi olduğunu sapatamasıyla başlayan pogrom hareketleri,hem yahudilerin rusyadan kaçmasına ve rusyadaki yahudi nüfusunun azalmasına hem de kalanların rejim karşıtı hareketlere katılacağı yoksa bile katılmasına neden olmuştur.
    0 ...
  6. 5.
  7. 6.
  8. Rusça kökenli bir kelimedir, rusça'da daha genel anlamda kullanılır toplu şiddet olaylarına pogrom denir. genel olarak kullanılan anlamı ise dinsel, etnik ve siyasi nedenlerle yapılan şiddet olaylarıdır.
    0 ...
  9. 7.
  10. 8.
  11. sscb'nin yaptığı katliamlarla anlamını gayet iyi bildiği kelime.
    1 ...
  12. 9.
  13. toplumsal yamyamlık.

    toplumun bir kesimine yönelik öldürme veya maddi hasar verme kastı taşıyan saldırı, yağmalama ve linç olayları.

    rusya 'da 19. yüzyıl 'ın son bir kaç on yılı boyunca ve 20. yüzyıl başlarında yahudilere yönelik yaşanmış saldırılar bu şekilde adlandırılmış. soykırımdan farklı olarak sistemli bir süreç veya devlet eylemi şeklinde yaşanmayabilir ama en azından devletin göz yumması sık gözlemlenen bir olgudur, devlet tertibi de bulunabilir. tarihsel olarak bir dönem rusya da yahudilere yönelik eylemleri ifade etmişse de bugün bir terim olarak farklı ülkelerde veya tarihin farklı dönemlerinde farklı gruplara yönelik saldırıları tanımlamak için de kullanılır.

    wikipedia'da pogrom başlığı altında türkiye'de yaşanan bazı olaylar da listeteniyor. türkiye'de bu tip saldırılar genellikle ..olayları, ..katliamı, ya da .. da halk hassasiyetini gösterdi şeklinde adlandırılabilmektedir.

    yakın tarihimizde yer alan, pogrom olarak adlandırılabilecek bazı olaylar için sözlükte:

    (bkz: 1896 istanbul ermeni olayları)
    (bkz: 1909 adana olayları)
    (bkz: 1934 trakya olayları)
    (bkz: 6-7 eylül olayları)
    (bkz: maraş katliamı)
    (bkz: malatya katliamı)
    (bkz: 1978 sivas katliamı)
    (bkz: çorum katliamı)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük