New Horizons Plüton’a yaklaştıkça, gezegene ait görüntüler de netleşiyor. Önceki fotoğraflarda bulanık olan şekiller daha belirgin jeolojik bulgulara dönüşüyor.
10 Temmuz sabahı elde edilen görüntü NASA’daki bilim adamları tarafından büyük sevinçle karşılandı. 5,4 milyon kilometreden çekilen fotoğraf, Plüton’un en büyük ayı olan Charon’a bakan yüzüne ait. Bir önceki görüntüde var olan kocaman kalp, yerini balinaya benzer bir şekle ve değişik dalgalanmalara bıraktı. Bu balinanın kuyruğu ise gezegenin ekvator bölgesine denk geliyor.
Balinanın kuyruğuna benzetilen karanlık alanla aydınlık kısmın temasta olduğu yerde pek çok dinamik sürecin gerçekleştiğine inanılıyor. Bu dalganan şekiller yaklaşık 1.600 km’lik bir alana yayılıyor ve balinanın kuyruğuna kadar geliyor. Dalgaların tam üstünde de çokgeni andıran bir şekil beliriyor.
14 Temmuz Salı günü, New Horizons Plüton’a mümkün olan en yakın mesafeden geçecek ve elde edilebilecek en net görüntü NASA’ya ulaşmış olacak. Böylece balinanın, dolayısıyla da Cüce Gezegen’in sırrını çözmeye bir adım daha yaklaşılacak. Geri sayım başladı!