plevne zaferi

entry3 galeri0
    1.
  1. 1.Plevne Savaşı

    Plevne küçük bir kasaba, savunulması zor ve açıkta olan bir şehir olmasından dolayı,Osman Paşa gelir gelmez askerleri daha dinlenmeden ,istihkam hazırlıklarına geceli gündüzlü bir çalışma yaparak savunma hattı oluşturdu. O zaman nın harp bilgisine göre üstün mühendislik istihkamları hazırlayarak ve yeni savunma yöntemini tarih sayfalarına yazdırdı.istihkamlar derin ve hilal biçiminde bir biri ile bağlantılı bir şekilde ve çıkarılan toprak da başka yere taşındığından dolayı, düşmanın siperleri fark etmesi imkansızdı. Savaş öncesi Osman Paşa nın ordusu Plevnede 13 000 askerden ibaretti.

    7 Temuz 1877 yılında Ruslar Plevneye saldırdı ,Osman Paşanın ordusu toplam 13 000 askerden ibaretti. Rusların bu ilk saldırıda 8500 askeri vardı,diğer güçleri muhtelif yerlerde konuçlanmıştı. Rusların bu saldırısı ilk siperlede bulunan Osman Paşa ordusundaki askerlerin geri çekilmesine neden oluyordu. Bu ricat üzerine Osman Paşa geri çekilen askerlerin, gerekirse öldürülmesine ve zapt edilen siperlerin savunulmasını sonuna kadar tutulmasını emr etti. Bu emir üzerine Osman Paşa ordusu ,arka istihkamlardan takviye alarak Rusları püskürtmeyi başararak,savunma hattını güçlendirdi.

    Bu hezimet karşısında Ruslar kısa zaman içinde asker sayısını 50 000 çıkardılar, 208 top ile yeniden hücuma hazırlanmaya başladılar.
    Gelen takviyelerle birlikte Osman paşanın toplam asker sayısı 20 000 ciavarında idi,top sayısı 58 adetti.
    8 Temuz 1877 de daha fazla Güçle Ruslar yine hücuma geçtiler, ancak muvafak olamadılar ve savaş alanında verdikleri 3000 ölü ile geri çekilmek zorunda kaldılar.

    Bu harpte Osman Paşa ordusunun 2000 şehiti vardı.
    Ruslar başarısız bir hücum neticesi birkaç günlüğüne savaşı durdurdular.
    Böylece birinci Plevne muharebesi Osman Paşa ordusunun zaferiyle sonuçlandı.
    Birinci Plevne zaferinden sonra Osman Paşa Rusların daha fazla güçle geleceklerini hesap ettiğinden dolayı , askerlerine mola vermeden ,yeni savaş hazırlıklarına başladı.
    Plevne nin çevresine tabyalar ve toprak istihkamlar yaptırarak,mevcut istihkamları tamir ettirdi. Sofya ve Vidin e giden yolların güvenliğini sağlamak için tedbirler aldı.

    Osman Paşa bir yandan bu hazırlıklarla uraşırken,diğer yandan Padişahtan ilave kuvet gönderilmesi yönünde talepte bulundu. Bu taleb üzerine Osmanlı Devleti Başkomutanlığı Plevneye 10 000 asker gönderdi.

    8 Temuz 1877 yenilgisi üzerine Grandük,Krüdnerin Sakovski tümeni ve Skobelev süvarisi ile Plevneye ikinci bir saldırı hazırlıklarına başladılar. ikinci saldırı için General Krüdner ,General Schuldner’e katılarak, Plevne önlerinde konuçlandılar.

    2.Plevne Savaşı

    18 Temuz 1877 de Ruslar Plevneye yeniden saldırıya geçti ve ikinci Plevne savaşı başladı.
    Savaş bütün gün şiddetli bir şekilde devam etti, bazı istihkamlardan ,Osman Paşa askerleri ricat etmek zorunda kaldı.
    Osman Paşa gelen ilave 18 000 askeri güçü, harbe sokarak, Ruslara karşı taaruza geçti. Bu kanlı savaşta Ruslar önde Osman Paşa askerlerinin tüfeklerinden çıkan kurşunlarla ölmekte ve ricat etmeye çalıştıkları zaman da Osman paşanın toplarla vurduğu Rusların arkasını,Ruslar ortada kapana kısılmış kalmışlardı. Ruslar perişan bir durumda bu saldırıda 8000 ölü ve 15000 yaralı verdi.

    Osman Paşa ordusu yalnız 100 şehit ve 300 yaralı verdi,bu hücumdan da büyük bir zaferle çıkarak,Plevnenin savaş ile alınamayacığını kanıtladı.Osman Paşanın ikinci Plevne savaşı ile dünya harp sahnesine ,yeni tabya ve istihkam düzeni ilk defa savaş al:-):-):-):-):-)nda uygulandı ve başarılı oldu. ikinci Plevne zaferi Osmanlıda olduğu gibi tüm dünyada büyük yankı buldu ve muhtelif halklardan taktir ve destek gördü. Plevne savaşı devam ederken Avrupada ,Osman Paşanın savaş stratejisi askeri ders kitaplarına girdi.

    Ruslar bu ağır yenilgiden sonra ,artık Plevnenin savaş ile alınmasının imkansız olduğu şüphesine düştüler. Bu malübiyetten sonra Rus Çarı ikinci Aleksander ,bizzat ordusunun başına gelerek, bütün Avrupaya ve dünyaya bu savaşı kazanacaklarını ilan ederek ve Romanya prensliğinden yardım isteyerek,ordusunun asker sayısını ilave takviyelerle 100 000 askerden daha fazla topladılar ve top sayısı 232 adeti geçmişti.

    3.Plevne Savaşı

    Gazi Osman Paşa ordusu 30 000 civarında idi, yeni saldırı hazırlıkları olması nedeniyle Osman Paşa ilave takviye birlikler gönderilmesini talep etti. Zira Plevne çok stratejik bir önem arz ettiğinden dolayı ,nihayi savaşın kaderi burada belli olacağı kesindi.

    25 Ağustos 1877 tarihinde Ruslar ve Romenler Plevne şehrini beş gün durmaksın şiddetli top ateşine tutarak, 29 Ağustos 1877 de hücuma başladılar.

    Üçüncü Plevne savaşı Ruslar ve Romenler için tam bir hezimet oldu,Romanya prensi Tuna nın diğer tarafına orduları çekmeyi Çar II Aleksandar'a önerdi,Rus Çarı çekilmeyi kabul etmedi ve ilave güçler getirdi.

    29 Ağustos 1877 -11 Eylül 1877 arasında aralıksız olarak üçüncü Plevne muharebesi yapıldı,ordular birbirine girdiler ,Ruslar Plevne ye üç koldan saldırarak ve tüm gücünü kullanarak Plevneyi almayı amaçlıyorlardı.

    Üçüncü Plevne savaşında Osman Paşa askerleri, inanılmaz kahramanlıklar gösterdiler ve hücum eden Rus ve Romen askerlerini püskürtmeyi başardılar.

    Bu savaşta Ruslar ağır kayıplar verdi, toplam zait 15500 asker , 3 general ve 350 subay.

    Osman Paşa nın zaiatı 4000 asker şehit ve yaralıdan ibaretti.

    Üçüncü Plevne zaferi de harp tarihinde önemli bir yer teşkil etmektedir,bu zafer tüm yurtta büyük çoşku ile kutlandı.

    Padişah II Abdülhamid Osman Paşa ya Gazilik ünvanı verdi ,daha önce talep edilen erzak ve asker yardımını da Sofya üzerinden Plevneye ulaştırdı.

    Rusların ölü ve yaralı sayısı 50 000 ne ulaşmıştı,bu nedenden dolayı artık Ruslar Plevnenin savaşarak kazanılması imkansız olduğunu anladılar, Plevneyi bütün güçleriyle muhasara altına almayı karar verdiler.

    Ruslar ,Plevneyi muhasaraya almak için General Totleben Rus-Romen muhasara ordusunun başına geçirdiler.

    Osman Paşaya gelen erzak ve toplar istihkamlara yerleştirilerek yeni duruma göre hazırlıklar tamamlandı. Rusların kesin olarak Plevneyi muhasara altına alacakları ve bu nedenle, Seraskerden acilen Plevneden ordusunun Sofya ya çekmesini ve orada Rusları karşılamayı önerdi.

    Ancak Seraskerlik bu planı kabul etmeyerek ,zira Plevnenin eskisinden daha önemli hale gelmesinden dolayı Plevnenin savunulmasını uygun bularak, Osman Paşa ya mevzite sebat etmesi için emr etti.

    Ne varki Seraskerliğe Sofya yolunun açık tutulacağını vaat eden Şefket Paşa ,verdiği sözü tutamayarak, Sofya yolu da Ruslar tarafından tutularak Plevne tam bir muhasara altında kaldı.
    Artık Osman Paşa nın Plevneden çekilme imkanı da kalmamıştır.

    Muhasarayı kaldırmak ancak kuvettli bir takviye orduyla mümkündü,gelen yardımlar da Plevneye ulaşmadığından dolayı , Osman Paşa Plevnede ordusuyla tek başına,yardımsız vaziyette kaldı.
    1 ...
  2. 2.
  3. bazı kaynaklarca zafer olarak nitelendirilse de kesinlikle değildir lakin çok büyük bir kahramanlık destanıdır.

    (bkz: plevne savunması)
    1 ...
  4. 3.
  5. 19 temmuz'da plevne'ye ulaşan general yuri şilder-şuldner kumandasındaki rus birlikleri plevne'yi bombalamaya başladı. ertesi gün taarruza geçen rus askerleri bazı osmanlı siperlerini ele geçirdi ancak osman paşa'nın gönderdiği takviye kuvvetleri rusları ele geçirdikleri siperlerden geri püskürtmeyi başardı. 2.800 rus askeri ölürken, 2.000 osmanlı askeri de öldü.
    Bu taarruzdan sonra her iki taraf da kuvvetlerini takviye ettiler. osmanlıların sayısı 20.000'e ulaştı. 30 temmuz'da ruslar tekrar taarruza geçtiler. general şakovski komutasındaki atlı birlikler doğudan, general mihail skobelev komutasındaki piyade birlikler ise kuzeyden saldırıya geçti. ancak osmanlılar bütün bu saldırıları geri püskürtmeyi başardılar. ruslar 7.300 asker, osmanlılar ise 2.000 asker kaybetmişti.
    bu başarıdan sonra osman paşa bir taarruza geçerek kuşatma yapan rus birliklerini yok etme imkânını kullanmadı. sadece 31 ağustos 1877 tarihinde 1.300 rus askerinin hayatına malolan, osmanlıların ise 1.000 asker kaybettiği küçük bir atlı taarruz yapmakla yetindi. bu esnada ruslar askerlerini takviye etmeye devam ettiler. grandük nikolay nikolayeviç bizzat kumandaya geçtiği rus ordusunun sayısı 100.000 askere ulaşmıştı. osman paşa'nın kaybedilen lofça kalesinden katılan osmanlı askerleriyle takviye ettiği savunma birliklerinin sayısı ancak 30.000'i zor buluyordu. osman paşa savunmanın geri kalan süresinde önemli bir asker takviyesi alamadı, plevne'yi savunmaya devam etti. 11 eylül'de kuşatan birlikler kapsamlı bir taarruza geçtiler. rus birlikleri plevne'nin güneyindeki mevzileri ele geçirirken romen askerler grivitza mevzilerini ele geçirdiler. ertesi gün osmanlılar rusların ele geçirdiği mevzileri tekrar geri almayı başardılar ama romanyalılara karşı aynı başarıyı gösteremediler. bu tarihe kadar ruslar 20.000 asker kaybetmişti. osmanlıların kayıpları ise 5.000 civarındaydı.
    Ruslar verdikleri bu yüksek kayıplardan sonra ön cepheden yaptıkları taarruzlara son verdiler. plevne'nin bu kadar uzun süre dayanmasından sabırsızlık duyan rus ordusunun genel komutanı eduard i̇vanoviç todleben bizzat birliklerin başına geçti. daha önce kırım savaşı'nda kuşatma tarzı savaş konusunda büyük bir tecrübesi kazanmış olan todleben 24 ekim'de plevne'yi çember altına almaya karar verdi. yiyecek ve mühimmatların tükenmek üzere olduğunu gören osman paşa ordusuyla birlikte 9 aralık'ta kuşatmayı yararak plevne'den çıktı. rusların 5:1 asker avantajına sahip olduğu bir çatışma sonucu osmanlılar tekrar plevne'ye geri çekilmek zorunda kaldılar. bu çatışmada ruslar 2.000 asker, osmanlılar ise 5.000 asker kaybetmişti. durumun çaresizliğini gören osman paşa ertesi gün (10 aralık 1877) 45.000'i aşkın askeriyle birlikte teslim oldu.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük