hannes alfven'in büyük patlamabing bang kuramına karşı geliştirdiği, evreninin elektronsuz atomlardan oluştuğu ve teklikten değil çokluktan oluştuğunu ifade ettiği kuram.
evrenin varoluş modelleri arasında big bang'ten sonra en fazla konuşulan modeldir.
big bang'te tüm evrenin atom boyutu kadar bir alanda sıkışıp dururken, bir patlamayla tüm evreni oluşturacak parçacıkların tüm evrene yayılması ve akabinden en basit atom olan hidrojenin ortaya çıkışı model olarak alınır. devamında ise bulutsular, karadelikler, yıldızlar, galaksiler, gezegenler zamanla oluşmuştur. güneş sistemi de ikinci nesil bir yıldızdır. yok olan bir yıldızdan doğmuştur. bu haliyle birer yıldız tozuyuz...
şimdi ise big bang değil, plazma evrenin oluşumunu tartışalım...
evrenin bizim bildiğimiz ortalama 50 milyar ışık yılı çapından ibaret olmadığı, sonsuz büyüklükte plazmalardan olduğu, bu plazmaların big bang modrline nazaran kütle çekimiyle değil, elektromanyetik çekimle bir araya geldiği ve bir araya gelen plazmanın bilinen evreni oluşturduğu varsayılmaktadır.
plazma yapısı itibariyle elektronsuz atomdur. yüksek çekim etkisiyle elektronlarını kaybetmiştir. evrenimizdeki madde oranını kıyaslayacaksak; yüzde bir oranında normal madde, yüzde doksan dokuz oranında ise plazma vardır. bu şekliyle plazma evren modeli daha mantıklı hale getirtilmiştir.
bununla birlikte plazma evren modeli bir evren değil de birden çok, sonsuz evren modelini benimser. son 13 milyar yıl içinde bizim evrenimiz oluşmuştur. buna karşın sınır komşumuz olan bir diğer evrenle aramızda 100 milyar ışık yılı mesafe vardır. komşu evrenden bize ışık gelinceye değin bizim evrenimiz yok olup gidecektir.
plazma evrenlerin doğumu pek kolay olan bir olay da değildir. maddenin bir araya gelmesi, yıldızların doğumu, galaksilerin oluşumu ve diğer olaylarla beraber trilyonlarca yıllardan bahsedilmekter.