platon

entry247 galeri13 video1
    121.
  1. phaidon diyaloğunu bana gelip anlatmasını, bilhassa özgürlük anlayışını birebir etüt ile açıklamasını istediğim filozof. ulu bilge.
    1 ...
  2. 120.
  3. Hüseyin Aykut'un 'O geydir' dediği filozoftur.
    1 ...
  4. 119.
  5. sokrates'in çırağıdır ve eğer bugün hala anılıyorsa bu ustası sayesindedir.
    2 ...
  6. 118.
  7. --spoiler--
    Aşağıdaki paragraf, milattan Önce 427'de doğup 347 de ölen Platon'un (Diğer adıyla Eflatun) MÖ 300'lerde kaleme aldığı devlet adlı eserinden alıntıdır.

    Demokrasilerde işsiz güçsüz takımı devletin başına geçer ama bunların en tehlikelileri ağzı iyi laf yapan, gündelik sorunlara çözüm getirenlerdir. Bu kişiler düzen içinde yaşayıp zengin olanlardan vergi toplar, bu paraları genellikle kendileri için harcar, bir kısmını da yine işsiz güçsüz halk kitlelerine sus payı olarak dağıtırlar. Bu arada zenginler için haksız suçlamalarda bulunurlar ve halkı zenginlere düşman ederler. Halkı oligarşi tekrar gelecek diye korkuturlar ve halk kendine bir koruyucu seçer.

    Tiranlığın Doğuşu
    Halkın başına geçen koruyucu çokluğun kendine kul köle olduğunu görünce yurttaşların kanına girmeden edemez, lekeleme yolunu tutar, onu bunu suçlayıp mahkemelerde süründürür, kimini sürer kimini öldürür. Böyle bir adam zorba devletini kurmuş ve zorba olmuştur. Zorba hükümranlığını sürdürmek için sürekli şiddete başvurmak zorundadır. Kimlerde yürek, üstünlük, akıl, kudret görürse bu kişileri bir şekilde tasfiye eder.
    Halk yağmurdan kaçarken doluya tutulmuştur. Zenginler özgürlüklerini alacak zannederken eli sopalı biri tarafından köle gibi yönetilmeye başlamıştır. Aşırı ve düzensiz özgürlük ona köleliğin en ağırını en belalısını getirecektir.

    --spoiler--
    4 ...
  8. 117.
  9. 116.
  10. ünlü felsefe okulu "academios"un kapısına "geometri bilmeyen buraya giremez." yazmış ve yetiştireceği öğrencileri aracılığıyla "ideal devlet"i oluşturmayı planlamıştır. eşcinselliği onaylamış ve bunu uygulamış 3 erkek sevgilisi olmuştur. Dion, alexis ve aster.

    "aster" yıldız demektir ve ona yazdığı bir şiir şöyledir:
    "yıldızlara bakıyorsun sevgili yıldız'ım
    keşke gök olsam da, sana binlerce gözle baksam."

    dedesinin ismini taşır aslında: aristokles fakat geniş omuzlu olduğu için jimnastik hocası tarafından "geniş" anlamına gelen "platon" ismini almıştır.

    insanları tuhaf bulur ve bunu en iyi şu cümleler anlatır:
    "çocukluktan sıkılıp büyümek için acele ediyorlar, sonra çocukluklarını özlüyorlar. para kazanmak için sağlıklarını yitiriyor,ardından sağlıklarını geri almak için para ödüyorlar. yarından endişe ederken bugünü unuttukları için ne bugünü ne de yarını yaşayabiliyorlar. böylece hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyor ancak hiç yaşamamış gibi ölüyolar"
    2 ...
  11. 115.
  12. gerçek ismi değildir. hocası sokrates'in ona takdığı isimdir ve geniş omuzlu anlamına gelir kendisi izbandut gibiymiş.
    1 ...
  13. 114.
  14. Devlet kitabının yazarı olan ve felsefe derslerinde başımıza dert olan ünlü bir filozofumuzdur.
    1 ...
  15. 113.
  16. devleti filozoflar yönetsin diyen oportünist sağcı bir ibnedir.
    2 ...
  17. 112.
  18. düşlediğimiz iki dünyayı sayesinde temellendirebildiğimiz isimlerini de idealar ve nesneler olarak tanımladığı dünyaların teoristidir.
    1 ...
  19. 111.
  20. sanatın insanın ruh sağlığını bozduğunu iddaa eden filozofumuzdur. ona göre tiyatro içimizde bastırdığımız hissiyatları ortaya çıkarır ve bu da ruh sağlığımızı bozar. Örneğin erkekler ağlamaz diye bir yargı vardır, hoş ben pek katılmıyorum insanlık hali, ancak erkek bir seyirci sahnede ağlayan ve bu duyguyu hakkıyla veren bir oyuncuyu izlediğinde alkışlar. Bence bunda yanlış bir şey olmamasına karşın platon böyle düşünmüş, yapıcak bir şey yok.
    1 ...
  21. 110.
  22. --spoiler--
    Şair, hafif kanatlı kutsal bir şeydir;ilham duymadan,kendinden geçmeden,aklı başında iken bir şey yaratamaz.
    --spoiler--
    2 ...
  23. 109.
  24. Devletlerin sadece ama sadece Filozoflar tarafından yönetiliçeğini söyleyen yunanlı filozof.
    (bkz: adam haklı beyler)
    1 ...
  25. 108.
  26. platon'un görüşlerinin islama çok benzediğini düşünen araplar platon'u çok sevmişlerdir. * platon'a eflatun denmesinin özel bir nedeni yok. arap milleti platon'u zaman içerisinde eflatun olarak telaffuz etmeye başlamıştır ve öylece eflatun olmuştur adı. bir başka açıdan bakarsak o dönemlerde eflatun rengi çok az bulunuyormuş ve çok pahalıymış sadece soylu kesim alıp giyebiliyormuş çok değerli bir renk olduğu için eflatun denmiş de olabilir.
    2 ...
  27. 107.
  28. --spoiler--
    insanlar akılsızlıkları yüzünden alınlarında yazılı olandan daha çok acı çekerler.
    --spoiler--
    platon
    3 ...
  29. 106.
  30. sokratesin öğrencisi, aristotalesin hocasıdır. devlet ve savunma başlıcı iki önemli eseridir. yaşlılık yıllarında akademos u kurmuştur. matematiğe ve felsefeye büyük önem vermiştir.
    1 ...
  31. 105.
  32. sokrates in öğrencisidir. hocasının düşüncelerini o da benimsemiştir. ve hocasının öldürmesini asla içine sindirememiş ve bu konu belki de felsefesine büyük ölçüde etki etmiştir. felsefesini, beş önemli kuram içersinde toplamak mümkündür. bunlar, bilgi, idealar, ruhun ölümsüzlüğü, evrendoğum ve devlet ile ilgili kuramlarıdır.
    1 ...
  33. 104.
  34. takılıp kaldığı bir idealar dünyası vardır ki ; evlere şenlik.
    1 ...
  35. 103.
  36. 102.
  37. hep eflatun ile kanka olduğunu düşündüğüm adam.
    2 ...
  38. 101.
  39. ütopyasında, mülkiyetin tarımı güçlendirdiğini el altından iddia etmiş ve yanılmış filozof. aslında tarım mülkiyeti güçlendirmiştir. insalık tarım faaliyetine başlamasa bu hale gelmez bir kapitalizm ve emperyalizm sorunumuz olmazdı. insanlık tarihindeki en gerici faaliyettir tarım. mağaramızdan hiç çıkmamalıydık.
    2 ...
  40. 100.
  41. temel düşüncesi; mutlak bilgiye inanma ve değişmeyen, insandan bağımsız, mükemmel bir gerçekliğin varlığını kanıtlamaya çalışmaktır.
    2 ...
  42. 99.
  43. idealar alemini herkes yazmıştır ben başka bir şeyden bahsedeyim onun anlayışına göre evlilik sadece zanaatkarlar arasında gerçekleşebilir. koruyucular ve savaşçılar evlenemez.evlenecek çiftler kura ile belirlenir. evlilerin görevi bebek dünyaya getirerek, devletin gereksindiği iş gücünü sağlamaktır. Tüm çocuklar doğar doğmaz anne babalarından alınırlar.Böylece anne babalarını tanımadıkları gibi anne babalar da çocuklarını tanımaz.gençler yaşlılara saygı göstermek zorundadır. onlara kötü davranmaları yasa ile yasaklanmıştır. Aslında kimse gerçek anne babasını tanımadığı için, bu yasaklama mantıklı bir gerekçeye dayandırılmıştır. yaşlılar birbirine "kardeş", kendilerinden büyük kadınlara "anne", erkeklere ise "baba" diye seslenmek zorundadırlar. sakat doğan veya izinsiz cinsel ilişki yoluyla dünyaya getirilen bebekler,gizli bir yerde ölüme terk edilir.
    o diilde bu anne baba kardeş hitabı iyiymiş yahu.
    3 ...
  44. 98.
  45. bizde nereden nasıl esmişse "eflatun" diye bilinir.
    1 ...
  46. 97.
  47. "matematik bilmeyen buraya giremez *." şeklinde sözü bulunan filozof.

    Platon: tahtaya yazdığım soruyu kim çözmek ister?
    Devlet bahçeli: öğretmenim, öğretmenim!
    P: kimse bilmiyor mu?
    Dh: öğretmenim! ben ben!
    P: başka?
    Dh: öğretmenim!
    P: hiçbiriniz çalışmadı mı evladım?
    Dh: öğretmenim, öğretmenim!!
    P: nolur lan biri daha kaldırsın parmak!
    Dh: ben.. ben!
    P: yanlışta olsa kabul edicem, hadi lan!
    Dh: öğretmenim!!
    P: alacağınız olsun lan. peki devlet tamam. sen söyle.
    Dh: 2009 daaaaki 0'ları çıkar kaç kaldı 2 ile dohuzz. topla ikisini kaç eder 11. 2009 daaaaki 0'ları çıkar kaç kaldı 2 dohuzz. 29+11 ettti mi sana milliyetci hareketin 40'ıncı yılııııııı..
    P: kitap yazarsam adını devlet koycam mına koyim.
    *
    49 ...
© 2025 uludağ sözlük