platon

entry247 galeri13 video1
    146.
  1. nam-ı diğer eflatun. adalet anlayışı ile ilgili sağlam kaynaklar istediğimdir aynı zamanda.
    0 ...
  2. 145.
  3. Felsefenin alt yapısını kuran az insandan biridir.
    0 ...
  4. 144.
  5. 143.
  6. sokratesi sayesinde öğrendiğimiz , tanıdığımız sistematik felsefe anlayışı olan antik felsefecidir.
    1 ...
  7. 142.
  8. "savaşın sonunu sadece ölüler gördü." sözünün sahibi, felsefenin temelini atan insanlardan biri.
    0 ...
  9. 141.
  10. kendince haklı olan felsefenin babasıdır.
    sokratesle ilişkisi olduğunu söyleyenler, mevlana ve tebriziyi de onaylayan basit insanlardır. bu adam felsefeye yön vermiş, beni etkilemiş adamdır.
    2 dünyanın var olduğuna inanır. birincisi, nesneler dünyası bizim yaşadığımız.
    ikincisi idealar dünyası, gerçeğin asılın bulunduğu yer.
    diyor ki, güzel insan ölür (nesneler dünyası), güzellik sonsuza kadar yaşar (idealar dünyası).
    1 ...
  11. 140.
  12. demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir.
    halk övülmeyi sever, onun için güzel sözlü demagoglar, kötü de olsa, başa geçebilirler. oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği sanılır.
    demokrasi, bir eğitim işidir. eğitimsiz kişiler ile demokrasiye geçilirse oligarşi olur, devam ederse demagoglar türer.
    demagoglardan da diktatörler ortaya çıkar.
    devlet adlı eserinden..
    0 ...
  13. 139.
  14. ne dediğini anlamadığım adam. sanki kafa buluyor insanla.
    1 ...
  15. 138.
  16. sokrates'le başlayan atina okulu, platon'da ilk yazınsal ve sistematik ifadesini buldu. idealizmin başlangıcını da platon'a dayandırmak gerekir. ege'nin diğer kıyısında; efes'te, miletos'ta ise materyalizmin ilk sistematik örnekleri ortaya çıktı. diogenes bu anlamda ilk akla gelen isimlerden birisidir. platonculuk'u, mısır ve mezopotomya felsefesinden de ayırmamak gerekir. tarihsel kaynaklara göre felsefeyi aslında mısır'dan başlatabiliriz. tapınaklarda, yazıtlarda, belli bir felsefenin izleri var. platonculuk, Hristiyan teolojisiyle de kesişiyor. thomas aquinos gibi isimler, platon'dan büyük oranda etkilendiler. orta çağ hristiyan felsefesi, büyük oranda atina okulu'na dayandı ama onlarda aynı olgular çok katı ve dogmatik şekilde ifadesini buldu.
    1 ...
  17. 137.
  18. Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.

    Platon
    5 ...
  19. 136.
  20. nietzsche nin, sokrates le birlikte çözülmenin ve düşüşün nedeni saydığı ve antik yunan'ın düşüşünde en büyük rolü oynayan sahte grek hatta anti grek olarak nitelendirdiği feylesof.
    1 ...
  21. 135.
  22. 134.
  23. kendisi için "felsefe tarihi, platon'a düşülmüş dipnotlardan ibarettir" denilen, idealist filozof

    platon adı, "geniş omuzlu" olmasından kaynaklı verilmiştir.
    2 ...
  24. 133.
  25. Platon idealar dünyasına inan bir düşünürdür. Devlet adlı eseri en bilindik eseridir. Kendi ütopyasında ki devleti nasıl yönetilmesi gerektiğini soru cevap şeklinde dialoglarıyla belirtmiştir. Onun için sanat taklidin taklididir.
    1 ...
  26. 132.
  27. belkide filozof tanımına en çok yakışabilecek çığır açan antik çağ filozofu.
    1 ...
  28. 131.
  29. ''Siyasetle uğraşmamanın cezası sizden daha aptal olanlar tarafından yönetilmektir.'' demiş elleri öpülesi amca.

    çocuklarına ''aman,oğlum,aman kızım siyasetle uğraşma,okuldan eve ,evden okula git gel, ülkeyi sen mi kurtaracaksın '' şeklinde sinik yaşama tipolojisi mayalayan ana-babalara selam olsun....
    3 ...
  30. 130.
  31. Geometri yapamayanları okuluna almayan ve bilginin doğuştan geldiğini savunan iyonyalı feylesof.
    1 ...
  32. 129.
  33. köleliği normal kabul ediyor arkadaş. cemil meriç e göre ilk komunist.*
    1 ...
  34. 128.
  35. kendine göre mutlu devlet yapısını şöyle oluşturmuştur;*
    üretici sınıfı; toplumun haz peşinde koşan sınıfıdır. daha fazla mal sahibi olmak isterler bu haz ile. işleri güçleri daha fazla üretmek daha fazla mala sahip olmaktır. toplumun dinamiğidir.

    koruyucular; şan ve şöhret peşinde koşan sınıftır. truvadaki aşil* buna örnektir. toprakları korumak için can atan sınıftır.
    yönetici gücünü askerlerden aldığı için, onları kandırabildiği kadar büyüktür.

    yönetici sınıf; gücünü akıldan alan sınıftır. yönetici sınıfının özelliği zekasıdır ve bu zeka ile hem haz peşinde koşmayı hem de şan ve şöhret hırsını engelleyebilmesidir. bunu engelleyebilmesi için yöneticinin filozof olması gerektiğini söyler. yani şu sözünü; ya krallar filozof olmalı ya da filozoflar kral.

    idealar dünyasına ulaşmış bir filozofun o dünyayı geride bırakıp insanlığa yardım etmesi biraz zordur. çünkü gerçekliği görmüş kişiyi gölgelerin dünyasına döndürmek zordur. bunun olduğunu varsayarsak bile koruyucuların ve üreticilerin kendi çıkarları dışında hareket eden ve kendi düşüncelerinden olmayan birini başa geçirmesi de mümkün değildir. başta dediğim gibi ideal veya mutlu devlet tablosu kendi içinde çelişir platon'un. bu yüzdendir ki ondan sonraki herkes eleştirmiştir.

    bonus bilgi olarak; platon ismi plato'dan gelir. arkadaşın boyu o kadar uzun ve omuzları o kadar genişmiş ki plato derlermiş.
    2 ...
  36. 127.
  37. geometri ve matematiğe hayati önem vermiş filozoftur.
    1 ...
  38. 126.
  39. devlet ahlakı ve devlet adamı ahlakı üzerine çalışmaları bulunan şahsiyet.
    1 ...
  40. 125.
  41. idealizmin babası olarak bilinir. felsefe tarihine etkisi çok büyük olmuştur. tanrıya, ruha, ruhun ölümsüzlüğüne inanır.
    1 ...
  42. 124.
  43. 123.
  44. çocukların daha küçük yaşta ailesinden kopartılması ve devlet tarafından eğetilmesi gerektiğini savunan düşünür. fazlasıyla devletçidir.

    aile kurulmasına dahi karşıdır devlet adına. ona göre kadınlar da genel olmalıdır.( bu son kısım çok tanıdık)
    1 ...
  45. 122.
  46. 'devlet' adlı kitabı kimi yerde heyecan veren kimi yerde oldukça sıkan diyaloglarla ilerleyen filozof.bakalım sonu nereye varacak.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük