yandığı zaman karbonmonoksit ve hidrojen siyanür yayan maddedir. bu nedenle gemi kamaraları gibi fazla miktarda plasik barındıran yerlerdeki yangınlar özellikle tehlikelidir.
plastik yangınlarında karbonmonoksiti bir kenara koydum (ki o da öldürür aslında), asıl zararı hidrojen siyanür verir. almanlar gaz odalarında insan öldürmek için bu maddeyi kullanmışlardır. çok miktarda solunduğu zaman bir insanı 1-2 dakikada öldürür.
bu nedenle yanan plastik dumanını solumayınız. böyle de garip bir maddedir kendisi.
kauçukla kükürdü karıştırıp plastiği sertleştirme olayı vulkanizasyondur. plastikler lineer polimeler ve uzay ağı polimeleri olarak iki gruba ayrılabilir. lineer polimerler (termoplastikler), hurdasından yararlanılabilir olanlardır. ve zincir şeklinde bağlanma gösterirler. merleri büyüterek plastik üretim işlemi polimerizasyon olarak bilinir. doğanın en çok mına koyanlar ise, hurdasından yararlanılamayan ve x-y-x şeklinde bağlar kurduğu için uzay ağı plastikleri (termosetler) olarak adlandırılan gruptur. organik ve yapay (sentetik)tir plastikler. lineer polimerler, vinil yahut bütadiyen kökten türerler. c,h ve o esaslıdırlar. elektiriksel yalıtkan olup, ısıya (genelde 150 derecenin üstüne) dayanamazlar. elastiste modülleri çok küçük olduğundan, elastik özellikleri yüksektir. silikonlardan silikon yağı, silikon gresi, izolasyon (otomobil motorları vs için) ürünleri elde edilir. elastomerlerin elastik şekil değişimi %700-1000 kadar vardır ve inanılmaz bir rakamdır. elastomerlerde güneş altında yıpranma görülür.
her yıl denizlere 10 milyon ton ağırlığında plastik atılıyor. bu ağırlığa denk 700 milyar plastik şişe üst üste konsa, yüksekliği, dünya ile güneş arasındaki uzaklık kadar olurdu.