adli tıpta, suda(göl, ırmak, deniz vs.) bulunan cesetlerin ölüm şekillleri(örn. suda mı boğulmuş yoksa öldürülüp suya mı atılmış) hakkında aydınlatıcı bilgi veren mikroskopik canlılar.
fitoplankton ve zooplankton olmak üzere iki türü bulunan, akıntı ile hareket eden küçük deniz canlısı.
fitoplanktonlar bitkiseldir ve ototroftur. yani kendi besinini kendisi üretebilir. gözle görülemeyecek kadar küçüktürler, ancak toplu halde bulunduklarında, bünyelerindeki klorofil nedeniyle yeşil görünürler.
zooplanktonlar ise hayvansaldır ve heterotroftur. yani besinlerini dışarıdan hazır olarak alırlar. genellikle gözle görülemeyecek kadar küçük olsalar da, daha büyük ve görülebilen türleri de bulunur.
dünyadaki fotosentezin yarısını gerçekleştiren, besin zincirinin en alt katmanında bulunan yaşam formu. küresel ısınmanın öldürdüğü canlılardır. şöyle ki, sıcaklık arttıkça su yoğunluğu düşüyor ve üst kısımlar daha sıcak ve düşük yoğunluklu kalıyor. okyanusun alt ve üst tarafları arasında, büyük yoğunluk farkı meydana geliyor. planktonların ise, fotosentez yapabilmek için güneş alan yüzeye yakın yerlerde durmaları gerekiyor. ne var ki, besin açısından zengin olan yerler, okyanusun soğuk alt kısımları. bu da planktonların sayılarının azalmasına neden oluyor. keşke insanlar geberse de bunlar ölmese demek istediğim, faydalı yaratıklardır.
balina maması.
o kacaman hayvanın bu zibidikcik canlıcıklarla beslenmesi ne kadar da acayiptir, ironiktir insan "hep bana! daha da daha da!" diye inlerken bastıbacaklığıyla...