Gidilen her yerde bazen acaba benim memleketimin il kodunu taşıyan plaka var mı düşüncesiyle, bazen de amaçsızca sadece bakmış olmak için sürekli arabaların plakalarını okuma hastalığıdır. bu hastalık çok sinir bozucudur. tıpkı ağıza takılan serdar ortaç müzikleri gibidir. ve siz asla serdar ortaç dinlemezsiniz.
bir değişik versiyonu; il kısmında bütün il numaralarını görme çabasıdır. Başlangıçta 01 plaka görene kadar okumaya devam edilir, bulunduğunda 02 bulunmaya çalışılır. Fazla uzun sürmedi. Vazgeçildi. Zor oyundu.
mantıklı insan takıntısıdır. aracın sahibi parayı basıp seçilmiş plaka mı almış, nüfuzlu mu mal mı, araç başka ilden veya ilçeden mi gelmiş, gelmişse tehlikeli bir yerden mi gelmiş... bunlar önemli bilgiler.
liseden sonra bir kaç ay bir trafik müşavirinin yanında çalıştım. oradaki arkadaşlarla sürekli plaka dikizlerdik. seçilmiş plakalara ödenmiş paraları tahmin ederdik. halen geçmedi.
çocukluktan beri bir türlü kurtululamayan takıntıdır. ulan 1 ay önce yolda gördüğüm arabayı bugün gördüm plakadan tanıdım. bazen plakayı hiç unutmuyorum. mesela bundan 7 yıl kadar önce bursa kent meydanının orada eskiden dolmuş durakları (santral garaj) varken 2 araba görmüştüm. 16 ana 07 ve 16 ana 19. ulan geçen bunları hiç unutamadım ya.. kaç yıl geçti mesela.