Evin altındaki sığınakta yüzlerce bulunan ama en son gittiğimde yerinde bulamadığım nesnenin adıdır. Peder bey birisine vermiş. Halbuki odamın duvarlarına yapıştıracaktım.
mümkünse 70 'ler progresif rock albümleri plaktan dinlenmelidir.
sizi alır 70'lere götürür çünkü o albüm, hiç duymadığınız şeyleri duyar karşınızda grup çalıyor gibi hissedersiniz.
(bkz: eloy)
(bkz: rush)
(bkz: yes)
(bkz: fleetwood mac)
sanırım moda oldu. almanya ve ispanya gibi ülkelerde ersen, selda, barış manço, fikret kızılok gibi isimlerin plakları yeniden basılmaya başlandı. nisan ayında ispanyada kamuran akkor almanya da moğollar'ın kaliteli yeni basımları ilk gözüme çarpanlar.
Eski Adıyla attalos grubudur. Yeni isimleri plak ile müzik kariyerlerine devam edecekler sanırım. buda sayfalarından albüm kapakları. https://galeri.uludagsozluk.com/r/339714/+ hoş görünüyor... albümleri 10 şubat 2013 de çıkıyormuş.
yalnızca ses değil, üzerine her türlü veri yazılabilen bir gereçtir. hatta ilk tv yayını da bu zıkkım üzerine yazılmış olan görüntülerin oynatılmasıyla gerçekleşmiştir ve birkaç saniye sürmüştür**. gelin gelelim dönemin veri yazma, saklama ve okuma düzeyi bugünkünün milyarda biri bile olmadığından günlük kullanım için uygun değildir.
sonrasında manyetik bantlar çıkmıştır. bunlar gereksinimlere göre uzatılabildiklerinden çok daha kullanışlıydılar ama ses sunumunda plak kadar nitelikli olamıyorlardı. üstelik plaklardan çok daha kolay bozulabiliyorlardı.
sonrasında cd çıktı ki aslında kökeni 1965'e kadar dayanır. veri saklamak için çok daha büyük bir alan sağlıyordu. kullanımı ilk olarak bilgisayarlarda olduğundan sayısal verilerde daha iyiydi. sonra dvd, bluray falan derken bugün düşüncede sınırsız veri saklayabilecek kadar ilerleyebilecek flash disk ve ssd'lerin kullanımları yaygınlaşıyor.
bilgisunar'daki her şeyi parmak kadar bir gerece yükleyebileceğimiz günler yakındır. belki tüm bilgisunar değil ama uludağ sözlük'ü yükler gezeriz. gerçi onu bugün de yapabiliriz, sonuçta sözel tabanlı bir ortam burası.
Dinlerken verdiği haz başka hiç bir medyada bulunmayan kayıt formatı. Elektrik sinyalleri analog olarak yüzeydeki izlere kayıt edilmiştir. Pikap iğnesi bu izlerde titreşir, sinyali okur. Temizlerken iz yönünde silmeye dikkat edilmelidir.
ileride tekrar populer olması kuvvetle ihtimal olan kayıt formatı. keza cd ve mp3 un ayağa düşmesi müzik firmalarini arayışa geçirmiş, plak konusunda son 15 yıldır neredeyse hareketlenme olmayan türkiyede bile müzik marketlerde pikap ve plak satışı yükselen bir grafik çizmiyor. ayrıca sarkici yalın ın da son albumunun plak versiyonunun basılması. sadece plak satan muzik marketlerin açılması plak formatının tekrar dirileceği yönünde ki koleksiyoncuların ağızlarının suları yavaş yavaş akmakta.