pkk yı solcu sanmak

entry5 galeri0
    5.
  1. pkk,başlangıçta marksist- leninist yapıianmasına ve bayrağın da orak çekiç bulunmasına rağmen ilerde ki yıllarda bu düşünceden uzaklaşmış sadece kürt milliyetçiliğine dönüşmüştür.
    sosyalizmin en büyük düşmanı olan amerika' nın esiri olmuşdur. üstelik sivil halkın üzerine katliam yapmayı hangi görüş savunabilir ki? bu yüzden gerçek solcuları pkk lılarla bir tutmayınız.
    0 ...
  2. 4.
  3. Kimse kusura bakmasında her solum diyeni solcu sanmayın. Faşizmin sadece türklere ait olduğunu sanacak kadar ccahilseniz oturun biraz düşünün derim. Eğer kürt halkının hakları aranıyo olsaydı tamam ama burda ayrı bir yapılanmadan bahsediliyo.bu da benim gözümde baya bir faşistce.solun adını lekeliyosunuz. Sosyalistmiş. Gülerim anca.
    Bizim cephemizde iki halk vardır biri türk diğeri kürt halkı bunlar türkiye halkını oluşturur
    Der deniz gezmiş.
    Sosyalist olmasına imkan yoktur.halkların kardeşliğini savunup bunu yapmak pek bir tezat.
    0 ...
  4. 3.
  5. doğru bir önermedir. zira PKK sosyalist değil sol bir yapılanmadır. Kadın, ekoloji-çevre, LGBT, militarizm gibi solun temel politikalarını benimseyip hayata geçirmeye çalışıyorlar. Özellikle kadının toplumsal yaşamdaki rolünde çok ileri bir seviyedeler. Sosyalist olmaları için ekonomik bölüşüm modelleri üzerinden sınıf siyasetine doğru evrilmeleri gereklidir. Ama Ulusal Kurtuluş Mücadelesi UKK veren bir hareketten bunları beklemek doğası gereği anlamsız olur.

    (bkz: ulusal kurtuluş hareketleri)
    0 ...
  6. 2.
  7. Pkk sinif savasi degil, ulus savasi veren bir örgüttür. Cikis noktasi türk soludur, bunu kendileri de inkar etmezler. Ulus savasi veren bir örgüt icerisinde sagci sokcu dinci dinsiz gibi cesit ayrimi yapamaz. Böyle bir sey yapmaya kalktiginda kendi amaclarindan vazgecmis sayilir. Pkk'ye destek veren bir cok
    Sol örgüt olmustur ve günümüzde de desteklerini sürdürmekte olanlar mevcuttur.
    Sol bir örgüt müdür? Tartisilir, fakat sagci bir örgüt oldugunu idda etmek de bir o kadar
    komiktir.
    0 ...
  8. 1.
  9. anladık daha çok gençsiniz ama pkk yı siyasi olarak incelemeden böyle detay isteyen konularda hemen hüküm vermeyin. *

    öncelikle pkk sosyalist mi değil mi tespitini sağlıklı yapabilmek için şu ikisi mutlaka okunmalıdır.

    1978 pkk kuruluş bildirisi: http://www.serxwebun.org/...php?sys=naverok&id=45

    2005 kck kuruluş bildirisi: http://tr.wikisource.org/.../KCK_S%C3%B6zle%C5%9Fmesi

    yok ben okuyamamam hepsini diyorsan 1978 den 2005 e nasıl evrilmiş inceleyelim. PKK sol mu değil mi bakalım.

    APO pkk'nın kuruluş bildirgesinde amaçlarının "bağımsız kürdistan" olduğunu defalarca tekrarlamış otonom/federasyon gibi üretilen çıkış yollarını ise "kürt halkına ihanet" olarak değerlendirmiştir.

    --1--
    Bu slogandan Kürt halkına bağımsız bir yurt, ekonomik, kültür ve siyaseti içermeyen görüşleriyle egemen ulus burjuvazisinin taleplerini kabul etmesi için yararlanırlar . Bağımsız bir Kürdistan’da yerlerinin olamayacağını çok iyi bildikleri için. Özünde Kürdistan’ın bağımsızlık mücadelesine karşıdırlar. Azami talepleri otonom bir Kürdistan’dır.
    --1--

    --2--
    Kemalizmin ufkunu kararttığı Türk aydınlarının Kürdistan gerçeğini inkara dayalı sosyal şoven tezleri, Kürt aydınlarını erkenden bu akımlardan kopmaya ve ülke gerçeğini araştırmaya yöneltti. Bu nedenle Kürdistan’ı bir ülke olarak tanıma ve marksizm-leninizmi bu ülkenin tarihi ve somut yapısına bağımsız olarak uygulama anlayışının doğması fazla gecikmedi.
    --2--

    --3--
    PKK, çöken emperyalizm ve yükselen proletarya devrimleri çağında, Kürdistan halkını emperyalist ve sömürgeci sistemden kurtarmak, Bağımsız ve birleşik bir Kürdistan’da demokratik bir halk diktatörlüğü kurmak ve nihai olarak sınıfsız toplumu gerçekleştirmek amacındadır.
    --3--

    --4--
    PKK, Program, Manifesto ve burada dile getirdiği görevlerinin altından başarıyla çıkmanın, ancak marksizm-leninizme, dünya sosyalist devriminin güçlerine, halkımızın direnmelerle dolu tarihi mirasına ve bugün kazanmak için gösterdiği cesarete dayanmakla mümkün olacağına inanır. Büyük bir dünya savaşı olmadan da, Vietnam, Küba, Mozambik, Gine ve bir dizi sayıca küçük halkların tek tek girdikleri ve muzaffer oldukları ulusal bağımsızlık savaşları, Kürdistan halkının sürekli ilham kaynağıdır. Zafer mümkündür, ama bunun için cesaret gereklidir.
    --4--

    --5--
    Disiplin, fedakarlığı, alçak gönüllülüğü, marksizm-leninizme ve devrimin zaferine sonsuz inancı, örgüte, göreve ve kolektif güce bağlılığı, emperyalizme, sömürgeciliğe ve işbirlikçilerine karşı savaşmayı kendi yaşamı haline getiren, ancak proleter sınıfa bağlı olan, vatanın ve halkın çıkarları için mücadele eden, bu mücadelede kişisel kazanç ve kayıpları düşünmeyen, proleter enternasyonalizmin ve yurtseverliğin bilinçli savunucuları tüm komünistler! Nihai amacımız sınıfsız topluma varmanın zorunlu önkoşulu olan, bilimsel sosyalizmin rehberliğinde sömürgeci ve feodal komprador düzeni yıkıp, bağımsız ve demokratik bir Kürdistan yaratmak için PKK saflarında Örgütlenelim!
    --5--

    --6--
    Sömürgeci ve feodal komprador düzenin baskısından kurtulmak, iş ve yaşam güvenliğine sahip olmak, bağımsız ve demokratik bir ülkede mutlu bir yaşama kavuşmak ve sömürüsüz bir dünya yaratabilmek için PKK önderliğinden birleşmeliyiz.
    --6--

    --7--
    Bu baskılardan kurtulmak, aydın ve özgür bir kişiliğe kavuşmak, kendinizin ve toplumun geleceği üzerinde söz sahibi olmak en az sizin kadar özgürlüğe susamış olan Kürdistan’ı Bağımsız ve demokratik bir ülke haline getirmek için PKK önderliğindeki mücadeleye katılmalıyız.
    --7--

    --8--
    Bağımsız ve demokratik bir Kürdistan’da yaşamayı insanlık onuru ve yurtseverliğin kaçınılmaz bir gereği sayan, sadece bu nedenle her türlü baskı ve engelle karşılaşan tüm yurtsever ve demokratlar; PKK’ye yardım etmeliyiz ve onu izlemeliyiz!
    --8--

    --9--
    Bağımsız, birleşmiş ve demokratik bir Kürdistan için ileri!

    – Kahrolsun emperyalizm ve sömürgecilik!

    – Yaşasın bağımsızlık ve proleter enternasyonalizmi!

    – Yaşasın PKK (Kürdistan işçi Partisi)!

    PKK-MK
    --9--

    Şimdiyse 17 Mayıs 2005 tarihinde kabul edilen kck sözleşmesine bakalım.

    --1--
    Kürdistan içinse kendi kaderini tayin etme hakkı, milliyetçi temelde devlet kurmak değil, si­yasi sınırları sorun yapmadan ve sınırları esas al­madan kendi demokrasisini kurma hareketidir. iran’da, Türkiye’de, Suriye’de ve hatta Irak’ta oluşacak bir Kürt yapılanmasında tüm Kürtler bir araya gelerek kendi federasyonlarını, birleşerek de üst konfederalizmi oluştururlar.
    --1--

    PKK'nın kuruluş bildirgesinden alıntıladığım "1" numaralı içerikte otonom/konfederasyon talebinde bulunanların egemen ulus burjuvazisine hizmet ettiğini "kürdistan" da yerleri olmadıkları için "kürdistan" ın özgürlük/bağımsızlık mücadelesine karşı çıktıklarını söyleyen yine aynı Apocu siyasetti!

    --2--
    Demokratik Konfederalizm, Kürt halkının kendi demokrasisini kurma ve kendi toplumsal sistemini organize etme hareketidir. içte demokratik ulusu, dışta ise ulus üstü yapılanmayı ifade eder. Toplumun siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel, inanç ve mezhepsel, etnik, cinsiyet özgürlüğüne dayalı, ekolojik, komünal alandaki örgütlenmelerinin birliği ve örgütlenmiş toplumun kendi kendini yönetme organizasyonudur.
    --2--

    78'de "bağımsız kürdistan" diye yırtınan Mezopotamya eşeğinin bahsettiği ulus üstü yapılanma günümüzde Ortadoğu'yu tek bir merkezden yönetilen temeli sefalete ve dış dünya imparatorlarının diktasına dayanan küresel güçlerin oyunlarını daha iyi oynaması için sosyalizmden palazlandırılan ulus devlet merkezli sol stratejilerin yerini küresel ölçekli bir sol stratejinin almasını savunan bir sistemden bahseder olmuş. enteresan...

    kuramın öncülerinden italyan felsefeci Antonio Negri.. isimde ilginç Kürtçe ağlama antonio gibi bir şey çıkıyor. *
    bir diğeri ise Birleşik devletlerden Michael Hardt.

    (bkz: Otonomizm)

    italyan olan Avrupa Birliğinde sayısız panelde söz sahibi olmuştur diğeri ise biraz daha onun yancısı gibidir. Ortak yazdıkları kitaplar vesaireler vardır. neyse ne diyorduk...

    Şimdi yukarıda yorumlamamda oldukça hayalperest ve komplocu olduğum düşünülebilir o sebeple yine kck sözleşmesinden bir alıntı yapmak gerekli.

    --3--
    Bu Sözleşme ile birlikte Kürdistan halkının özgürlüğü de klasik ulusal kurtuluşçuluk ve isyancılıkta aranmamaktadır. Kürt halkını özgürleştirme stratejisi, esas olarak Kürt halkının demokratik toplum örgütlenmesi ve bunu komşu halklarla demokratik birlik ilişkisi içinde yürütmesi olarak ele alınmıştır. Kürt halkının özgürlüğünün güvencesi ne devlet nede devletçiklerdir. Kürt halkının özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü Kürdistan ve Ortadoğu’yu demokratikleştirmektir. Koma Civakên Kürdistan projesi bu yönüyle Kürt halkını özgürleştirme stratejisidir. Bu sistemle Kürt halkı tüm potansiyellerini açığa çıkarıp gücünü zirveleştirerek çözümü herkese dayatacak ve kaçınılmaz hale getirecektir. Meşru savunma ise, bu temel stratejinin saldırılar karşısındaki koruyucu gücüdür.
    --3--

    1978'de sadece "kürdistan'ın ve kürt halkının" ulusal kurtuluşçusu olan Apo 2005'de tüm ortadoğu halkları için önder pozisyonuna yükselmiş ve * projesini bu yönde deklare etmiştir. Öcalan katilinin kck sözleşmesindeki söylemlerinin birçoğunun benzerine günümüz siyasi iktidarının yaptığı konuşmalarda rastlayabilirsiniz. Türkiyelileşme, Anadolu kimliğinde bütünleşme vesaire...

    --4--
    Katil Öcalan: Ben ulusların kendi kaderini tayin hakkını şöyle anlıyorum: Bu hak, kendi demokrasisini ve devlet olmayan kendi yönetimini kurma hakkıdır. Devlet olmayan toplulukların köylerde, mahallelerde ve şehirlerde kendi sorunlarını kendileri tartışarak kararlaştıracakları ve çözecekleri bir model kurma hakkıdır. Demokratik ulus devletin yarattığı bireye dayanmaz. Ulus-devletin yarattığı birey köledir. Devletin birey yaratması, vatandaş yaratması bütün kilitlenmelerin sebebidir. Demokratik ulus, topluluk ve bireylerin kendi yerel gerçeklikleri doğrultusunda sorunlarını tartıştığı ve çözüm ürettiği modeldir. Bizim hedefimiz devlet değil, demokrasiyi kurmaktır.
    --4--

    siyasi fahişe Apo 1978'de "bağımsız kürdistan için mücadele edelim" diye hönkürürken ve yıllarca kendisine verilmiş plan çerçevesinde aynı idealde kan kusarken ve "bağımsız kürdistan istemeyenler haindir burjuvadır" derken 2005'de hedeflerinin devlet değil bölge genelinde "demokrasiyi" kurmak olduğunu söylemektedir. Götünde ki donu temiz tutamayan dağ ayısı kokarca bölge genelinde "halk demokrasisi" kuracakmış...Tabi KCK sözleşmesinin tümü okunduğunda amacın geçici bir süreliğine "devlet" olmaktan çıkartıldığı belli bir süreçten sonra yani Türk halkı konfederal yapıyı-durumu kabullenip alıştıktan sonra ileride "ulusun" devlet olma hakkını kullanacağını gayet net bir şekilde görüyorsunuz. Yani aslında mevcut ortama ve siyasi-politik rüzgara göre ele alınmış bir ihanet komplosu olduğunu görebiliyorsunuz.

    hazır otonomi vesaire demişken yani pkk-kck'nın güncel asıl amacına değinmişken bir alıntı daha yapmakta yarar var.

    --spoiler--
    Ben başkanlık sisteminden yana olduğumu söylüyorum. illa ki ABD'deki başkanlık sistemi olacak diye bir şey yok. Ancak bizim olmazsa olmazımız değildir. Parlamento ya da millet bu sisteme geçelim diyorsa geçilir.

    Recep Tayyip Erdoğan
    --spoiler--

    --spoiler--
    Başkanlık sistemi kırmızı çizgi değil! Başkanlık sistemi teklifini müzakere edilmesi için getirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Bunu olmazsa olmaz bir şart olarak koymuyoruz, ama bu tekliften beyler rahatsız oluyor.

    Recep Tayyip Erdoğan
    --spoiler--

    Değiştirilmesi düşünülen anayasanın 101.maddesi

    --spoiler--
    Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplanı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
    --spoiler--

    Erdoğan'ın başkanlık sistemi ile ilgili söylediklerini kck sözleşmesi ile örtüştürmek için...

    KCK 1. bölüm genel esaslar.

    --5--
    Koma Civakên Kurdistan demokratik, toplumcu-kon­federal bir sistemdir. Demokrasi, cinsiyet özgürlüğü ve ekolojik yaşamı esas alır. Devlet olmayan, yatay ve piramit tarzı örgütlenmiş, demokratik, siyasal ve toplumsal bir organizasyondur. Halk toplulukları iradesini komün, ocak, meclis ve kongreler ile ortaya koyar. Aynı zamanda seçilmiş ve denetlenebilir demokratik yönetimler yolu ile kendini yönetirler. Tabandan gelişen demokratik seçeneği gerçekleştirmek esastır. Topluluk demokrasisi, toplulukların eşit ve özgür bir arada yaşaması benimsenir. Her düzeyde katılımcılığı öngörür. Burada söz, tartışma ve karar topluluklarındır. içte demokratik ulusu, dışta ise ulus üstülüğü esas alır.
    --5--

    Bölge özerkliğe sahip olacak içte ulus dışta ise bir birliğe/federasyona bağımlı olacak.

    Otonominin üstündeki odak KCK bileşenleri;

    1- Yasama = Kürdistan halk meclisi kongra-gel

    2- Yürütme = Partiya Karkeren Kurdistan

    3- Yargı = kck 28.madde

    --6--
    Madde 28

    Yüksek Adalet Divanı

    a- Halkın onurunu ve özgürlüğünü korumak, KCK Sözleşmesi ile belirlenen demokratik halk sistemini savunmak, sözleşmeye aykırılık durumlarını gidermek ve uyuşmazlıkları çözümlemek, teslimiyet ve ihaneti yargılamak ve KCK Sözleşmesinin yargı alanında uygulanmasını sağlamak ile görevlidir.

    b- Yüksek Adalet Divanı demokratik halk yargısının en üst kurumudur. Diğer yargı organlarının kararları açısından temyiz merciidir. Yüksek Adalet Divanının kararları kesindir.

    c- Kongra Gel Başkanlık Divanı, Yürütme Konseyi ve KCK sistemi içinde yer alan kurum ve örgütlerden gelen dosyalara ve itirazlara bakar. Ayrıca idari-Adalet Mahkemesi ve Yüksek Halk Mahkemesinin kararlarına ilişkin bireylerden gelen itirazlara bakıp karara bağlar

    d- KCK yurttaşları içinden seçilen ve mesleki ehliyete sahip yedi üyeden oluşur ve üyeler Kongra Gel Başkanlık Divanı tarafından belirlenip Genel Kurul veya ara dönem kurulu tarafından onaylanır.

    e- Yüksek Adalet Divanının çalışma esasları kendi yönetmenliğince belirlenir.
    --6--

    PKK'nın ve APO nun yasallaşma süreci devlet eliyle desteklenmektedir.

    Tabi bununla bitmiyor...

    4- Halk savunma Merkezi = HPG-Hezen Parastina Gel - Otonom Bölgenin güvenlik unsuru.

    5- Siyasal Alan Merkezi = DTK - Demokratik Toplum Kongresi

    6- ideolojik Alan Merkezi = Bilim alan komitesi - siyaset akademisi

    7- Sosyal Alan Merkezi = Kadın Komitesi - dökh

    8- Öz savunma alan merkezi = Kent meclisleri - ilçe meclisleri

    ve federasyon için yapılan bu yapılanmaların hepsi olgunlaşmış durumdadır. her alanda siyasi-politik olarak örgütlenmeler gerçekleştirilmiş otonomi durumunda kimin hangi bölgede görev alacağı belirlenmiştir.

    mevcut siyasi iradeyi Apocu siyaset yönlendirmektedir. Barış dedikleri ise bölünme-parçalanma ve emperyalist güçlerin boyunduruğu altına iyice girmektir.

    tüm bunlardan çıkartılabilecek sonuç ise pkk sol tandanslı bir örgüttür ve tarihsel sürecinde de buna göre evrilmiş buna göre hareket etmiştir. Militan gücünü "ezilen ulus milliyetçiliği" propagandası ve ajitasyonuyla yaptığı doğrudur ancak tıpkı bir komünist örgüt alçaklığın da hareket etmekte ve öyle gelişmeye devam etmektedir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük