bu iş öyle değil. ekonomist olmadığın için sana öyle geliyor. parana talebin olması lazım, talep yoksa bol veya az olmasının anlamı yok. yurtdışından bol bol mal alıyorsun, az buçuk üretmek için bile bir sürü mal alıyorsun. üretip kazandığın aldıklarına yaklaşamıyor bile. dolarla veya başka değerli gördükleri şeylerle ödeme yapmanı istiyorlar. senin ülke içindeki parayı kıtlaştırman sefaleti ve suç oranının arttırır.
turk lirasini piyasadan cekerek anca kendi bacaginiza sikmis olursunuz. Zira tl’yi sikine takan bir piyasa veya ulke yok. Ticaret; yabanci para cinsinden yapiliyor. Borclar yabanci para cinsinden oduyor. Her ne kadar tl convertible bir para olsa da piyasa acisindan devenin kulak tuyu kadar da etki yaratmiyor. Bir euro, dolar veya sterlin kadar guclu paramiz olmadigi ve olmayacagi icin bosuna hayal kurmayin.
kendi para biriminizi iç piyasadan çekemezsiniz. ekonomi kilitlenir. kendi para biriminizi dünyadan çekmeniz gerekir ki amerika bunu yaparak dolar kurunu yükseltiyor. türk lirası dünyada dolaşımda olan bir para birimi değildir.
Piyasacı, ekonomist falan değilim o yüzden linç etmeyin beni.
Devlet piyasadaki tl yi çekse, atıyorum 5 milyon Türk lirasını merkez bankası alsa, yaksa. Piyasalardan Türk lirası azalsa, az olan bir şeyin değeri artmaz mı?
Diye düşünüyorum, sonra 1 liranın bile bir sahibi olduğu aklıma geliyor.