son albümlerinde cem aksel,akın eldes,demirhan baylan,erkan oğur,oğuz büyükberber gibi
tartışmasız üstatların çaldıgı grup.
Anlayamadıgım bir nokta vardır ki grup elemanlarının ismi neredeyse albümde geçmiyor
üstadlar tadından yenilmez bir albüm yapıyor.
Hangisi pinhani,hangi pinhani?
anlamakta zorluk çekiyorum.
Son iki yılda, özellikle kavak yelleri adlı TV dizisinin müziklerini yapmaya başladıklarında bir anda şarkıları dillere dolanan, şu sıralar da ikinci albümleri "zaman beklemez" i çıkarmış rock grubu. Grup Sinan Kaynakçı, kuzeni Zeynep Eylül Üçer, Hami Ünlü ve Selim Aydın'dan kurulu.Pinhani'nin kurucusu, gitarcı ve solist Sinan Kaynakçı'nın müzik hayatının temeli babası Mustafa Kaynakçı'nın Bakırköy'deki müzik mağazası Piccatura'da atılmış. Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Marmara Üniversitesi Almanca Erformatik bölümü mezunu olan Sinan'ın müzikle uğraşmasını ailesi başta istemese de şu sıralar baba Mustafa Kaynakçı,yıllar önce bıraktığı yapımcılığa onların albümleriyle dönerken anne Neslihan Kaynakçı da grubun basın ve Halkla ilişkiler işlerini yürütüyor.
Sinan Kaynakçı, 90'lı yıllarda Şişli'de de şubesi açılan Piccatura'da gün boyu müzik dinlerken gözüne kestirdiği enstrümanı da çalmayı deneme fırsatı bulmuş. Flüt ve gitar çalmayı öğrenmiş, bateri dersi almış, 18 yaşında da bir cafede şarkı söylemeye başlamış. Eğitim için gittiği Viyana'da Türklerin işlettiği cafe ve barlarda sahne almış. 2001 - 2003 yılları arasında "Van Basten" adlı bir grupla Beyoğlu'ndaki Rock Barlarda çalan kaynakçı, kendi çalışmalarına daha fazla ağırlık vermek için gruptan ayrılmış. Yeni bir grup kurmayı düşünürken basgitarcı sıkıntısını teyzesinin kızı Zeynep'e basgitar hediye ederek aşmaya çalışmış. Kendi bestelerini ve zeynep ile hazırladığı demoları Akın Eldes'e dinletip destek sözü aldıktan sonra albüm çalışmalarına başlamışlar. 2006 yılındaki ilk albümleri "inandığım Masallar" da davulları, usta caz davulcusu Cem Aksel, eldes'in hatırı için çalmış.
Gruba ilk albüm çıktıktan sonra katılan davulcu Hami Ünlü ise, Notre Dame de Sion'da okuduğu yıllarda babasının aldığı davulla müziğe başlamış. Halen Galatasaray Üniversitesi iktisat Bölümü'nde okuyan Ünlü, okulu 2008'de bitirecek. Çeşitli davul ve caz atölyelerinde kendini geliştiren Hami Ünlü , 2006 yılından beri Pinhani'de çalıyor.
ikinci Albüm Zaman Beklemez'deki söz ve müziklerini Sinan Kaynakçı'Nın yazdığı 10 şarkıdan "Düğün" ,"Ne Güzel Güldün" ve "Yansın" yeni, diğerleri konselerde çalarak provalarını yaptıkları şarkılar arasından seçilmiş. Albüm Kapağında "Dursana Dünya" şarkısı ile bi yarışmaya girdiklerini ve finale bile kalamadıklarını not ederek sitemde bulunmuşlar. Yine Tanju Duru'nun stüdyosunda yapılan kayıtları gitarda Akın Eldes, davulda Cem Aksel ve basgitarda Demirhan Baylan gibi deneyimli müzisyenlerin yardımlarıyla tamamlamışlar. Zaman Beklemez'de Erkan Oğur cümbüş, Serkan Çağrı ve Oğuz Büyükberber klarinet, Hasan Gözetlik trombonve trompet, Can Ömer Uygan trompet, yinon Muallem vurmalı çalgılar ve Sunay Özgür basgitarıyla gruba destek olmuş.
Pinhani Gitaristi Selim Aydın, Ankara doğumlu. 1992 yıllarında geldikleri istanbul'da ortaokul yıllarında gitar çalmaya başlamış. Sinan ile Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji Bölümü'nde okurken tanışmışlar.
Sinan'ın solist olduğu Van Basten grubunda gitar çalan selim aydın daha sonra çalışmak için yurtdışına gitmiş. ilk albüme yetişemeyen Selim Aydın, 2006'da askerlikten döndükten sonra grubun tüm konserlerine katılmış.
Grubun basgitaristi zeynep Eylül Üçer ise annesinin müzik öğretmeni olmasın nedeni ile müziğe çok küçük yaşlarda başlamış. 1991 - 1997 yılları arasında TRT çocuk korosunda şarkı söylemiş. Annesinin tayini üzerine Antalya'ya taşınmışlar ve orta öğretimini Antalya Koleji'nde tamamlamış. Mezun olduğunda, kuzeni Sinan'ın hediye ettiği basgitarla enstrüman çalmaya başlamış.
Grubun adı Sinan be Eylül'ün dedeleri olan Mehmet Turan Yanbeği'nin şiirlerinde kullandığı be farsça "Gizli" anlamına gelen "Pinhani" mahlasından geliyor. Albüm kapağına da Pinhani'nin bir şiiri konulmuş. 2006 yılının temmuz ayında vefat eden Pinhani, ilk albümün çıkışını ve röportajları görmüş ve çok mutlu olmuş.
(15 Haziraz 2008 tarihli cumhuriyet gazetesi'ndeki Hatice Tuncer'in yazısından derlenmiştir.)
grup demeye bin şahittir. yanlış anlaşılmasın eleştirdiğimden falan değil. gitarda akın eldes, davulda cem aksel vardır. fakat bu abiler yoğun olduklarında konserlerde kendi öğrencileri çalmaktadır. en son klipte basçı ablamızı da göremedik. bu kadar esnek yapıya sahip bir grup ilk defa bu kadar ünlü olmuştur. hayırlı olsundur.
bir dizi ile tanınıp çeşitli kitlelere adını duyurabilmiş sağlam bir gruptur. aslında soft rock piyasasında çabuk tanınması dizi ile değil akın eldes gibi kalite bir ismin onlara el vermesinden kaynaklanmaktadır. bu yüzden kısa sürede çok dikkat çekmişlerdir. zaten grup pinhaninin temel elemanları dışında (şu kuzenler vs..) türk rock tarihinde önemli yerlere sahip demirhan baylan ve akın eldes gibi isimlerle konserlerine çıkmaktadır. gelecekleri parlaktır..
artık liseli gencliğin favorisi olan grup (bkz: kavak yelleri) 2. albumlerıni ilki kadar iyi olmasa da düğün parcası hem sözleri hem müziği ile keyif veriyor, cok eglenceli.
ülkem insanının dizi eblekliğinin ne boyutlarda olduğunu bir kez daha anımsatan ve bu ebleklik vesilesi ile sanatlarını kitlelere duyurmayı başarmış harika grup.
konya'daki dinleyici kitlesini 2 yılda bir kaç bin kat arttırmış grup.. 2 yıl önce verdileri konserde sadece dokuz kişi, geçen yıl gechit'teki konserde bir avuç kişi vardı.. dün ise yağmura rağmen binlerce kişi dinledi grubu.. keşke konser hafta sonuna denkgelseydi de şöyle akın abiyi de alıp pilava gitseydik, demeden geçemiyor insan..
onca birbirine benzeyen müzisyen ve müzik grubunun arasından net bir şekilde sıyrılan müzisyenler topluluğudur. kimseye, onlarla tıpatıp aynı olacak kadar özenmeden, kimseden kopya çekmeden, ordan burdan araklamadan, sadece kendileri olarak, sadece yapmak kendi yapmak istediklerini yaparak, yaratıcılıklarını konuşturmaktadırlar. bu zamanda da öyle kolay bir şey değildir bu. sırf bu yüzden bile takdir edilesi bir grup.
antalya dolaylarında 5. kez boy göstermiş son konserinide akdeniz üniversitesi kapsamında vermiş dakik, efendi, saygılı grup.
pinhaaani diye telefuz edilmesi gerektiğini konser öncesi öğütlemişlerdir.
o tipten nasıl öyle hoş bi ses cıkar halen çakabilmiş değilim.
ama sıcak samimi ve mütevazi gruptur ki rektör bozuntusunun ısrarı üzerine konser bittikten sonra 2 sarkı daha söyleyebilmişlerdir.
yeni albümü ile (bkz: zaman beklemez) beklentileri karşılayamamış gruptur(sevmekten usanmam ve bir anda dışında). bunlar da zaten kavak rüzgarları (!) adlı dizide pinhani severlerle paylaşılmıştı. *
antalya'daki beşinci konserini akdeniz üniversitesi bahar şenlikleri kapsamında dün akşam veren gruptur. ayrıca aralarında bir bayanın olduğunu dün konserde öğrendim.