en yaygın kullanılanı 16f84 ile 16f877'dir. 877 tercih edenlerin büyük bir çoğunluğu neden 877 dendiğinde "84'te adc olmaması" demektedir. (bkz: 100 kişiye sorduk)
pic cpu(merkezi işlem birimi), ram ve rom(gibi hafıza alanları)'u içinde barındıran ve otomasyonda en sıklıkla kullanılan entegrelerin genel ismidir. En çok kullanılanı microchip firmasının ürettiği pic'lerdir.
PIC 16CXX serisinde elektronikçiler arasında en çok tanınan ve en çok proje üretilmiş işlemcisi PIC16F84'tür. Çünkü eprom hafızası elektriksel olarak kolaylıkla silinip yazılabilen pic'lerdendir. picler için en çok aranan özellik eprom hafızasının bu şekilde kolaylıkla yazııp silinebilir olmasıdır. çünkü bazı piclerde hafıza alanı ultraviyole ışınları ile silinip tekrar programlanabilmektedir. bu da kullanışlı bir işlem değildir.
"programmable interface controller" ya da "Programmable Intelligent Computer" ya da "Peripheral Interface Controller" ; yani diyor ki: programlanabilen arayüz çipi,microchip firmasının ürettiği bir çeşit mikrokontrolcü,Çevresel Arabirimleri Denetleme Elemanı
Peripheral Interface Controller 'ın kısaltmasıdır efenim. Genelde öğrenci işi mikrokontrollörler olsalar bile, işini bilen birinin eline geçtiğinde harikalar yaratırlar.
öğrenmeke genellikle 16f84a modeliyle başlanılan ve en başlarda sinirlerinizi oynatan aletlerdir. öğrendikçe zevk alırsınız ama arada gözünüz plc'ye de kayabilir.