8 yıl önce iş başvurusu yaptığım, akabinde yazılı sınava çağrıldığım, sınav esnasında; "şuan bu sınava türkiyede on bin kişi girmiş bulunmaktadır" sözü ile anasına sövdüğüm ilaç şirketidir. alınacak personel sayısı sadece 2 kişiydi.
1996 yılında nijerya'daki menenjit salgınını fırsat bilerek 200 çocuk üzerinde kobay misali ilaç denemesi yaptığı için aleyhine açılan davayı 75 milyon dolar tazminat ödeyerek geri çektirmiş olan ilaç firması.
hdl savaşlarında novartis ile çekişen ilaç firması. hdl yükselten ve damar sertliğini ortadan kaldıran bir ilaç için 1.3 milyar dolar bütçe ayırmışlardır. muhtemelen 2010 yılında piyasaya çıkacak ilaçları ise tam bir devrim. her yıl dünyada en az 20 milyon insanın ölümünden sorumlu kalp krizi bu yeni ilaçla belki de tarihin karanlık sayfalarına gömülecek.
Nijerya'da kobay olarak kullanıp katlettiği çocuklar üzerinden kazandığı paralarla "Gençlere Sağlık" projeleri sunan ikiyüzlü, Katil ilaç Şirketi: Pfizer
Her büyük şirket gibi Pfizer da sorumluluklarının farkında. Çünkü büyük kârlar elde edebilmenin yolu, bazı sivil toplum kuruluşlarını fonlayarak hayırseverlik reklamları vermekten geçer.
Pfizer, dünyanın en geniş ilişki ağına sahip ilaç şirketi. Viagra, Celebrex, Norvasc, Lipitor gibi çok bilinen ilaçları piyasaya süren şirket, neden olduğu katliamlarla da hiç gündemden uzak kalmadı. Gizlice kobay olarak kullanıp katlettiği çocuklar üzerinden kazandığı paraların bir kısmı ile Gençlere Sağlık projeleri yürüterek şirket imajını da koruyor.
Pfizerın başarısının sırrı sadece sivil toplum kuruluşlarını (STK) fonlamakla kalmıyor, rüşvet ve lobicilik çalışmaları ile de devlet kurumlarıyla uzlaşarak skandallarını örtbas ediyor.
Rüşvetçi Pfizer
Pfizerın ilaç endüstrisinde savunduklarını kanunlaştırmaya, karşı çıktıklarını yasaklatmaya hazır, iyi yerlerde, güçlü lobicilere nüfuzu vardı.
Senato Sekreterliğine göre 1997 yılından bu yana Pfizer ve Pharmacia şirketleri lobicilik işlemleri için toplamda 33.400.000 dolar harcamıştı. Pfizer, lobicilik işlemlerinde kullanacağı kişilere yatırımlarını uzun soluklu planlayan, rüşvetçilikte de uzman bir şirket. Öyle ki 2010 ABD seçimleri öncesinde hem Demokrat adaylara, hem de Cumhuriyetçilere 1er milyon dolar seçim çalışmaları için destekte bulunmuştu. 2001-2006 yılları arasında Pfizerın CEOsu olan Henry McKinnell ise sıkı bir Bush destekçisiydi. 2004 başkanlık seçimlerinde Busha 200.000 dolar destekte bulunmuştu.
ilaç Devi Pfizer
Pfizerı ilaç devi yapan şey aslında ilaçlarının ününden geliyor. Bu ilaçların ünü ise reklam kampanyalarından; yani yalan ifadelerden, sahte doktorlardan ve ilaçların abartılan sözde etkilerinden ileri geliyor.
Lipitor, Pfizerın kalp rahatsızlığı olan hastaların kullanması için piyasaya sürdüğü kolesterol ilacı. Lipitorun eski reklam yüzü Dr. Robert Jarvik. ismin önündeki doktor ünvanı, Robert Jarvikin ifadelerini muteber kılmaya yetiyor. Ancak kendisi bir hekim değil, mühendis. Yapay kalp cihazının mucidi. Hasarlı kalbin yerini alan makinenin mucidi olarak kolesterol hakkında atıp tutması ise oldukça manidar.
Bir başka Lipitor reklamları kahramanı ise John E.. John, Lipitor reklamlarında oynuyor çünkü ağır bir kalp krizi geçirmesine rağmen hayatta kaldı. Bu hikaye izleyenleri Lipitorun mucizevi etkisine ikna etse de gerçek durum ima edilenden farklı. John; kalp krizi geçirmeden önce yüksek kolesterolü olmasına karşın Lipitor dahil, hiç kolesterol düşürücü ilaç kullanmamış. Bu Pfizer reklamında da, tıpkı Robert Jarvikin doktorluğu gibi, Johnu kalp krizinde ölümden kurtaran şey de muamma.
Nijerya Skandalları
1996 yılında Nijeryanın kuzeyindeki Kano Eyaletinde daha önce benzeri görülmemiş büyüklükte bir menenjit salgını meydana geldi. Toplamda 10.000den fazla çocuğun yaşamını yitirdiği salgında Pfizerın doktorları 200 kadar çocuğu tedavi etmek bahanesiyle gözlem altına aldı. Bu çocukların 100üne o zamanlar ABDde en iyi menenjit ilacı olarak bilinen Ceftriaxone, diğer 100üne de yeni ürettiği ancak henüz yararlılığı kanıtlanmadığından piyasaya sürülmemiş Trovafloxacin, yani ilaç ismiyle Trovan vermişti. Ceftriaxone kullanan çocukların 6′sı deneyde yaşamını yitirirken Trovan kullanan çocukların sadece 5i ölmüştü. Bu %1lik başarı da Pfizerın ilacının diğer ilaç şirketininkinden daha iyi olduğunu kanıtlamaya yetti.
Trovan 1998 yılında piyasaya sürüldüğünde Pfizerın en çok satan ilaçları arasında yerini aldı ve şirketin kazancını bir önceki yıla göre %15 kadar yükseltti. ilk yılda 160.000.000 dolar kazandıran Trovanın Haziran 1999da US-FDA yani ABD Gıda ve ilaç Dairesi tarafından kullanımının kısıtlanması önerildi. Trovan kullanımından dolayı gerçekleşen akut karaciğer yetmezliğinden ölümler peşi sıra gelince ilaç tamamen yasaklandı.
Trovanın piyasadan kaldırılmasından 11 yıl sonra, 9 Aralık 2010 tarihinde Guardian gazetesinin Wikileaks belgelerine dayanan haberi, Trovan dosyasını yeniden gündeme taşıdı. Wikileaks belgelerine göre Pfizerın, Nijeryada menenjitli çocukların denek olarak kullanıldığı bir araştırmada çocukların ölmesi sonucu açılan federal davayı düşürebilmek amacıyla, davadan mesul başsavcı hakkında yolsuzluk raporları çıkarması için uzman dedektifler tutmuştu.
Pfizer hemen bu meselenin hem Nijerya Federal Hükümeti hem de Kano Eyaleti ile 2009da yapılan karşılıklı anlaşmayla çözüldüğünü söyleyerek olayı örtbas etmeye çalıştı. Ancak belgelerde Pfizerın Nijeryadaki genel müdürü Enrico Liggeri ile ABDnin Abuja Büyükelçiliğindeki yetkililer arasında gerçekleşen toplantı kayıtlarını ortaya çıkardı. Pfizer, Başsavcı Michael Aondooakaayı davayı düşürmezse, uzmanları tarafından oluşturduğu sözde rüşvet halkasını duyuracağı yönünde tehdit etti. Aondooakaa davadan vazgeçmeyince Şubat ve Mart aylarında sözde rüşvet iddiaları yayınlandı.
Öte yandan Pfizer, eski bir darbeci yarbay ve devlet başkanı olan, dönem Nijeryasında akil kişi sayılan Yakubu Gowon ile sıkı temastaydı. 9 Nisan 2009da Gowon, Pfizer için hem federal hükümetle hem de Kano valisi Mallam Ibrahim Shekaray ile görüşerek, Nijerya tarafının dava masraflarını karşılamak üzere Pfizerın 75.000.000 dolar ödemesi, bunun karşılığında davaların düşürülmesi yönünde tarafları uzlaştırdı. Başbakan Yar Adam ile de görüşülerek Pfizera açılan 2 davayı da geri çektirtti.
Ancak daha sonra skandalın yolsuzluk dışında yeni bir boyutu daha ortaya çıktı. Pfizer, Avrupada yalnızca yetişkinlere verilen bu ilacı çocuklara da vermişti. Daha da kötüsü, Pfizerın deneysel bir tedavi uyguladığını hasta çocukların ailelerinden gizlediği açığa çıktı. Pfizerın Nijerya temsilcisi Enrico Liggeri ise Médecins sans Frontiéres (Sınır Tanımayan Doktorlar)ın Trovan adlı antibiyotiği çocuklar üzerinde denediğini ve Nijerya hükümetinin hiçbir itirazının olmadığını açıklayarak bir kez daha skandalları örtbas etmeye çalıştı.
bu firmada ise girmeye calısmak yaklasik iki uc ay gibi sessiz bir bekleyis sürecini getirir, bu surec sonunda, ilk once yazılı sinava cağırılırsınız, sınavda karşınıza cıkan yaklasık 376 soruyu itinayla cevaplar ertesi gün icin sonucu beklemeye koyulursunuz. ertesi gün telefonunuz calar, muhtemelen sehrinizin en güzide otelinin en güzide salonundan birine mulakat icin davet edilirsiniz. karsınızda sizin gibi yaklasık 15,20 takım elbiseli insanla bir muhabbete koyulur, sıranızı beklersiniz ve olan olur 6sar kisilik gruplar halinde salona dalar karsınızda duran tahtada yazan sorulara cevap vermeye baslarsınız. en onemli şey bu noktada karsınızda duran insanlara ragmen sakin kalmayı basarabilmek ve sacmalamamaktır. tum bu islemler sonunda eger ise alım kısmına gecebildiyseniz size bir teminat mektubu uzatilir ve imzalamanız istenir. isten bir yıl gibi bir sürede ayrılmayacagınizi ayrılma durumunda 30000 ytl ödemeniz gerekecegini varsayip imza atmanız gerekecektir. imza atmaniz durumunda ise yaklasik 2 ay süren, devam zorunlulugu olan, hergun bir sınavın yapıldıgı egitim asamasına gececek, o asamada atlatıldıktan sonra prezantasyon konusunda bir sunum yapmanız beklenecektir. tum bunların sonunda artık pfizer bunyesine katılıp mutlu mesut yasamaya baslayacak, fakat islerin böyle yurumedigini çok kısa bir surede farkedip hergun isten atılma korkusu yasayıp, zamanla bu duyguyada alısacaksiniz.*
geliştirdiği covid-19 hapının ucuz bir versiyonunun düşük ve orta gelirli ülkelerde kullanılmak üzere ilaç üreticileri tarafından üretilmesi için lisans anlaşmasına varmış şirket.
wikileaks in açıkladığı belgelere göre trovan isimli ilacı nijerya da çocuklar üzerinde kullanan 5 çocuğun ölümü üzerine ilacı piyasadan çeken ilaç firması.