"Peçenek hükümdarı Küre, Rus knezi Svyatoslav'ın kafasını kesip alnında delik açarak altınla kapladı ve ondan içki kadehi yaptı. Böylece ilk kez bir Rus knezi, yabancılar tarafından öldürülmüş oldu."
-ilyas Kemaloğlu, Rusların Gözüyle Türkler (Kaknüs Yayınları, 2015).
Nedense peçenek denildiği zaman ayrı bir türk halkından bahsediliyor gibi bunlar da türkmendir(islam sonrası oğuzlara verilen isim) türkmen oymaklarından biridirler
Anadolu,suriye,ırak bölgelerinde yaşayan türkler ve türkmenlerin de içinde bolca bulunurlar ozellikle suriye ve horasan türkmenleri ile anadolu türkleri arasında.
Avrupa hunları dağıldıktan sonra doğu roma kayıtlarında hun bakiyesi olarak görülen utrigur ve kutrigur adlı iki kardeş boy görülmekte.
Z'li ve r'li Türkçe kuralını bildiğimiz için Bu boy adlarını şöyle çevirebiliriz (r yerine z) otziguz ve kutziguz bunların da otuz+oğuz ve dokuz+oğuz olmaları işten bile değil. bilim dünyasında şu anda kabul görmekte. Daha doğru bir okunuşu yok.
Ek: Malazgirt'te bizim safimiza geçtiler yahut savaşmak istemediler biraz hikâye aslında. Selçuklu saflarına geçen Peçenek sayısı 2.000.
Kalanlar da imparatora sadakat yemini etmişler ve gerçekten Saf değiştirmemişlerdir.
bilindiği kadarıyla avrupa'ya ilk yerleşen oğuz boylarıdır.
avrupa'ya daha önceden gelen türklerden olan hunlar, kumanlar, kıpçaklar, avarlar türk boyları oğuz soylu değildir.
zaten 24 oğuz boyu arasında sayılmaktadır peçenekler. üçoklardan gök-han'ın soyundan gelmektedirler. kıpçak kökenli olmadıkları için sarışın olmamaları normaldir çoğu oğuz gibi.
peçeneklerle ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri komşuları kumanlar ve kıpçaklar gibi kızıl/sarı saçlı mavi gözlü zannedilmeleri. sarışınlık kanısının yanlış olduğu konusunda ibn-i fadlan ve istahri bizi doğrulayan metinler bırakıyorlar.
Ayrıca divan-ı lügat it Türk de yapılan tasvirlere göre kendilerinin gür sakallı ve yeşil(çeşit çeşit yeşil tonu) gözlü olduğunu biliyoruz.
peçenekler 10 .yüzyılda oğuzların baskısı sonucu batı karadeniz ve balkanlara geldiler. peçenekler karadenizin kuzeyi ve balkanlarda 11. yüzyılın sonlarına kadar önemli bir güç oldular. 1048 yılında tunayı geçerek bizansa akına başladılar. 1050 yılında edirneyi kuşatan peçenekler, 1053 yılında bizansı ağır yenilgiye uğratmışlardır. 1090 yılında büyük çekmeceye kadar geldiler. bu dönemde bizanslılar batıda peçenek türkleri, anadoludan selçuklu türkleri, izmir ve civarında çaka bey ile uğraşıyordu. peçenekler bu sırada istanbulu almak isteyen çaka bey ile anlaştılar. buna göre peçenekler karadan, çakabey denizden istanbulu kuşatacaktı. bizans bu tehlikeden kendini başka bir türk kavmi olan kıpçakların yardımıyla kurtuldu. oğuzlardan sonra balkanlara gelmiş olan kıpçaklarla anlaşan bizans yöneticileri, meriç kıyısında göçebe iki gücü birbirine kapıştırdılar. sonuçta peçenekler ağır yenilgi aldılar. (1091- meriç savaşı). bu olaydan sonra peçeneklerin bir kısmı macaristana çekilerek macarlara karıştılar. bir kısmıda vardar nehri boylarına yerleştiler ve slavlaştılar. bir kısmı da bizanslılar tarafından alınarak kıpçaklarla birlikte anadoluya selçuklulara tampon maksatlı yerleştirildiler. fakat malazgirt savaşında bizans ordusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden oğuz-peçenek-kıpçak türkleri saf değiştirdiler.
bizans doneminde anadolunun bazi yerlerine yerleşmiş, malazgirt savasindada bizansta para asker olarak bulunmuş turk boyu. savaşta yer değiştirmişlerdir.
1091 meriç savaşı'ndan sonra balkanlarda iskan eden kısmı eriyip giden oğuz boyu.
tabi bu peçenekler yok oldu demek değil. anadolu'ya göç eden peçenekler özellikler ankara'nın kuzeyinde, maraş'ta, eskişehir dolaylarında ve anadolu'nun çeşitli yerlerinde ufak tefek gruplar halinde yaşamlarına devam ettiler.
peçeneklerle ilgili yapılan en büyük yanlışlardan biri komşuları kumanlar gibi sarışın açık renk gözlü zannedilmeleri. sarışınlık kanısının yanlış olduğu konusunda ibn-i fadlan ve istahri bizi doğrulayan metinler bırakıyorlar.
malazgirt savaşı'nda binlerce atlı gönderip de savaşın seyrini değiştirdiğini asılsızca iddia eden kürtlerin aksine peçenekler ve kumanlar bizans saflarından selçuklu saflarına geçerek savaşın kazanılmasında büyük rol oynuyorlar.