peygamberin evine yemeğe davet edilmeden gitmeyin

    13.
  1. gayet doğru ve yerinde bir ayettir.

    artık o arap toplumu nasıl görgüsüz bir toplumsa, zırt pırt davet edilmeden insanların evine gidilir mi?
    aile demek mahrem demek.
    benim evimde seni doyuracak, seni ağırlayacak yemeğim var mı? durumum müsait mi?
    bunları düzenlemek için indirilmiş ayettir.
    13 ...
  2. 3.
  3. ahzab suresi 53. ayettir.

    şüphesiz tüm insanlığı ilgilendiren ve geleceğe ışık tutan bir ayettir açık ve net.
    15 ...
  4. 15.
  5. Yerinde bir talimattır.
    Çat kapı, izinsiz, sualsiz, uygun Musun, değil misin diye sorulmadan, yırtık dondan fırlar gibi yemeğe gelmek de neyin nesidir?
    Valla benim evime de öyle gelmeyin aga!
    Adap, usul, nezaket bilmek önemli.
    7 ...
  6. 2.
  7. Birde ganimetler yanlız allahın ve peygamberinindir diye de ayetler var.
    8 ...
  8. 7.
  9. evine art arda iki gün komşu gelse isyan eden, yarım saatliğine akrabaları uğrasa kendini odaya kapatan ergen ateist/deistlerin atıp tuttuğu konu...

    ayetin tamamı:

    ahzap/53: Ey inananlar, peygamberin evine, yemeğe çağrılmadan girmeyin. Öyle bir çağrıyı da beklemeyin. Çağrıldığınız vakit girebilirsiniz. Yemeği yedikten sonra ayrılıp dağılın. Hadislere (sözlere) dalmayın. Bu durum peygamberi üzüyor; ancak size bildirmekten utanıyordu. ALLAH gerçeği bildirmekten çekinmez. Onun hanımlarından bir şey istediğinizde onu bir perde ardından isteyiniz. Bu sizin kalbiniz ve onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. ALLAH'ın elçisini üzmemelisiniz ve ondan sonra onun eşleriyle asla evlenmemelisiniz, zira bu, ALLAH katında pek büyük bir günahtır.
    6 ...
  10. 4.
  11. Hicâb (perde, örtü) âyeti diye anılan 53. âyet ile onu takip eden iki âyetin gelmesine sebep olarak iki olay nakledilmektedir. Bunlardan birincisine göre Hz. Peygamber’in kayınpederi de olan Hz. Ömer, “Evinize iyiler de kötüler de girip çıkıyor, eşlerine perde arkasında olmalarını söyleseniz!” deyip duruyordu, sonunda hicâb âyeti nâzil oldu. En detaylı bir şekilde olayın şahidi Enes b. Mâlik tarafından anlatılan ikinci olay, Hz. Peygamber’in Zeyneb ile evlendiği günün akşamında verdiği düğün yemeği ile ilgilidir. Yemek yendikten sonra davetliler kendi aralarında sohbete dalmışlar, yeni evlileri bir türlü baş başa bırakmamışlardı. Hz. Peygamber birkaç kere dışarı çıkıp girerek rahatsız olduğunu bildirmek istediyse de fayda vermedi, bilhassa sona kalan üç kişi oldukça geç vakitte kalkıp gitti, Resûlullah tam yatak odasına girmek üzere idi ki bu âyet vahyedildi (Buhârî, “Tefsîr”, 33/8). Âyette, kuşkusuz beşerî ilişkiler ve muaşeret kuralları bakımından diğer müslümanlar için de aydınlatıcı olan şu hükümlere yer verilmiştir: a) Hz. Peygamber’in evine, davet edilmeden yemek maksadıyla girmek yasaklanmıştır. b) Yemeğe gelenlerin erken gelip yemeğin hazırlanmasını evin içinde bekleyerek hâne halkını rahatsız etmemeleri istenmiştir. c) Yemek yendikten sonra davetlilerin kendi aralarında sohbete dalıp evde gereğinden fazla kalmaları menedilmiştir. Burada Hz. Peygamber’in rahatsız bile olsa bunu sineye çekerek insanları incitmekten geri durduğuna; yani onun güzel ahlâkına, utanıp çekinen kişiliğine, nezaket ve zarafetine de dikkat çekilmiştir. d) Peygamber eşlerinin her türlü şaibeden, münafıklarla kendini bilmezlerin dedikodu malzemesi olmaktan uzak kalmalarını sağlamak maksadıyla bundan böyle yabancılarla hep perde arkasından görüşüp konuşmaları emredilmiştir. e) Hz. Peygamber’i üzmek ve kendisinin bırakmasından veya vefatından sonra eşleriyle evlenmek müminlere haram kılınmıştır. 57-58. âyetlerde Resûlullah’ı üzme yasağına müminleri üzmek de eklenmiş, bunları üzenin Allah’ı üzmüş olacaklarına işaret edilmiş ve üzenleri bekleyen korkunç âkıbet haber verilmiştir.
    5 ...
  12. 1.
  13. Şüphesiz ki inanılmaz aydınlatıcı ileri görüşlü bir ayettir. Ayette peygamberin evine kafanıza göre gitmeyin bel ki sizi istemiyor bel ki rahatsız olacaktı diye inananlara bildiriliyor. Ve ekleniyor aman he peygamber hanımlarını da almayın bunu yaparsanız Allah katında büyük günahtır.

    ''Ey inananlar, yemeğe davet edilmeden Peygamberin evlerine gitmeyin, davet edilirseniz yemek vaktini beklemek üzere daha önce gitmeyin; fakat çağrılınca gidin ve yemek yiyince dağılın, konuşmak için uzun uzadıya oturmayın; şüphe yok ki bunlar, Peygamberi incitir de utanır sizden ve Allah'sa doğruyu söylemekten çekinmez ve kadınlarından bir şey istediğiniz zaman perde ardından isteyin; bu, sizin yürekleriniz bakımından da daha temizdir, onların yürekleri bakımından da ve Allah'ın Peygamberini incitmeniz caiz olmadığı gibi onun eşlerini de bundan böyle ebediyen almayın; şüphe yok ki bu, Allah katında pek büyük bir günahtır.''

    Muhtemel beklenen yorumlar: Çeviri hatası lan o, aslında orada onlar anlatılmıyor.
    6 ...
  14. 18.
  15. Sadece peygamber değil herkes için geçerlidir.

    Öküz gibi dalmayın aq.
    4 ...
  16. 14.
  17. sahabeye allah tan başka kimse laf edemez kimi tarikatlara göre. şirk boyle bişey işte.
    2 ...
  18. 3.
  19. tamam canım gitmeyiz. neyse ki kuranımız evrensel ve tüm zamanlara hitap eden bir kitap yoksa ben her gün muhammede yemeğe gidecektim teşekkürler tanrım.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük