Petrol, hidrokarbonlar oluşmuş, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, arıtılmamış, kendisine özgü kokusu olan, yer altından çıkarılmış doğal yanıcı mineral yağdır.
petrolün düşüşü türkiye'yi nötr etkiler. bir tarafta petrol fiyatının düşmesiyle birlikte ekonomik krize giren rusya, diğer tarafta ekonominin en çok kazandığı turizm sektöründen olan türkiye. en fazla turist topladığımız ruslar turist toplamının %12'sini oluşturuyor ve bu yüzde yıllık baz ele alındığında gerçekten çok büyük bir rakam. kısaca sonuç olarak petrolden kazandığımızı turizmden kaybedeceğiz.
Amerikanın düşürdüğü şey. Amacınız ne olum sizin? Gereksiz misiniz? Bırakın normal fiyatina aksin gitsin. Tüm ülkelerin düzenini bozup çıkar elde etmek ne acı. Birak insanlari yasasinlar illahi amaclari savas cikarmak. Ellerindeki teknolojiyi adadiklari sey hizmet degil savas. Lanet olasi petrolde onlarin savas silahi.
abd'nin rusya ve iran'ı zor durumda bırakmak için körfez ülkeleri'yle anlaşarak fiyatını yerlebir ettiği savaş nedeni zıkkım.
böyle giderse iran çok geçmeden topu atar. bu kez onları rusya da kurtaramaz çünkü onlar da zor durumda kalacaklar.
pekiyi, bu durum türkiye'yi nasıl etkiler?
düşen petrol fiyatları, gördüğümüz gibi akaryakıt fiyatlarına yansımıyor. hâliyle akp'nin aldığı vergiler arşı aşıyor. türk lirası'ndaki gözle görülür düşüş de bundan kaynaklanıyor. yani sorunu adı konmamış devaluasyonla kapatmaya çalışıyorlar. ancak bu durum ancak kısa süreli bir rahatlıktır. dolar'ın yükselişi ve petrol fiyatlarının düşüşü sürdükçe türkiye ekonomisi daha da çıkmaza girer. akp'nin, tek akıllı onlarmış gibi ambargoyu delerek iran'la yaptıkları ticaret ülke ekonomisinin bağlı olduğu pamuk ipliğidir. eğer iran patlarsa türkiye ekonomisi kıçımızdaki dona kadar gider. hele bir de rusya da bu zincire katılırsa o zaman işimiz hepten bitmiştir.
dünya siyasetinin en önemli gündem maddelerinden biri, inanılmaz miktarda ve hızda yaşadığı düşüş ile çok sayıda ülke ve bölgeyi tedirgin ediyor.
özellikle soğuk savaş sona erdikten sonra, ekonomik tetikçilik amerika'nın cia eliyle uyguladığı bir politika. isteklerini yerine getirmeyen gelişmekte olan ülkelerin üzerine kağıtlarla, trendlerle, ekonomik göstergeler ile saldırıyor, ekonomik krizlere sebep olarak "pes etmek" durumuna getiriyor ülkeyi. ardından da gelsin puppet regime.
artık kontrolden çıkmış olan putin, seçim sonrası isteneni veremeyen yeni tahran yönetimi, amerika için değişiklik gerekliliği oluşturdu, suudi arabistan eliyle bu ülkelerin canına okuyor. petrol fiyatlarını 120 dolardan 50 dolar seviyesine çekiyor, petrol arzını gittikçe arttırıyor, nihayetinde miktarı artan her meta'nın yaşadığı şekilde petrol fiyatları düşüyor.
elbette ki düşen petrol fiyatları yalnızca rusya ve iran'ı vurmayacak. başlangıçta düşen enflasyon ve giderler nedeniyle, petrol fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan ülkeleri mutlu ediyor. ancak, rusya ve iran ile ticaret ilişkisi bulunan ülkeler sıkıntıyı yaşamaya başladı bile. üstelik, körfez ülkelerinin gelirleri de aynı şekilde düşüyor. yani suudi arabistan bu tavrını sürdürerek, tüm opec ülkelerini de sıkıntıya sokuyor.
venezuela'da iç huzursuzluklar başladı bile. ekonominin neden bu kadar yüksek oranlarla petrole dayandırıldığı sorgulanmaya başladı. dönüşüm için yeterli süreleri olup olmayacağına, döviz rezervleri karar verecek.
türkiye? rusyada kriz çıkan her dönemde, "tesadüfi olarak" bir yıl sonra türkiye'de de ekonomik krizin baş gösterdiği istatistiğini vereyim.
son yıllarda kuzey amerika kaynaklı kaya gazı üretiminin yaygınlaşması, maliyetinin de düşmesi neticesinde eski pahalı zamanları aratan yer altı zenginliği.
üzerinde oyunlar oynanmış, savaşlar çıkarılmış olan petrol, ciddi düşüşte. 60 dolar seviyesine geldi, daha da düşmesi muhtemel. ancak kaya gazı ile ilgili farklı açıklamalar da mevcut.
öyle ki, iran ve venezuela yetkilileri son zamanlarda sıklıkla bir araya geliyor ve durum değerlendirmesi yapıyor. tahminleri, kaya gazı üretiminin hiç bir zaman beklenen düzeye çıkamayacağı ve kısa süre sonra tamamen kaybolacağı yönünde. bunun sonrasında da petrolün tekrar 120 dolar seviyesine çıkacağı görüşündeler.
şu bir gerçek ki, alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaşması, petrole, petrol de dünyayı yöneten süper zenginlerin kararlarına bağlı.
ham olanının varil fiyatı 60 doların aşağısını görmüştür. fiyatı ne kadar düşerse türkiye için o kadar iyi olan enerji kaynağı zira cari açığımızın büyük kısmı enerji ithalatımızdan kaynaklanıyor varili 50-55 dolar olan petrol ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlar.
düşüşün temel nedeni abd'nin kaya gazıyla enerji ihtiyacını karşılayıp dış pazardan daha az petrol talep etmesi. abd'nin talebi azalınca opec ülkeleri kaya gazı yerine petrolü tercih etsinler diye petrolde üretimi arttırıp birim fiyatında düşüşe gitti. 50 dolar seviyesine kadar kaya gazı daha karlı oluyor diye biliyorum yanılmıyorsam.
bizim gibi petrol ithal eden bir ülke için düşüşü çok karlı ekonomiyi destekleyici. tabi ekonomiye katkı sağlarken çevreyi mahvediyor, zarar veriyor ama artık küresel ısınmayla beraber çevre, doğa için iyileşme söz konusu olmayacak yattı balık yan gider. elimizdeki bu teknoloji enerji ihtiyacıyla 5 sene içinde tamamen yenilenebilir enerjiye geçsek dahi hazin sonu sadece geciktirmiş oluruz.
insanların zengin olma hayalleri vardır. şans oyunu, borsa, mısırdaki büyük dededen kalan miras,gömü vs gibi. benimde zengin olma hayalimi nedense bir gün doğa gezisi sırasında bulacağım petrol damarı süslüyor.
Petrolden ilk faydalananlarin Asur ve babilliler olduğu bilinir. Yine aynı şekilde, Misirlilarin music ilaclarinin üretim sürecinde kullandıkları petrol, perslerin Atina kuşatmasinda ziftli oklarinin ucuna batirmak suretiyle savaş alaninda kullandiklari malumdur.
insanlık olarak çok salağız aslında... tüm evrende bilinen hiçbir yerde bir örneği daha olmayan petrolü ve fosil yakıtları yaktık... evrende altın bulabilirsiniz, elmas dağlar elmas kıtalar bulabilirsiniz, gümüş zart zurt... dünyamızdan başka hiçbir yerde (hayat oluşmamışsa) petrol yoktur... fosiller çok kıymetli şeyler olabilirler...
doğalgaz dururken, solar enerji dururken, nükleer enerji dururken petrolü yaktık...
muhtemelen canlı hayatına dair evrendeki en önemli mirası, yarın ileri bir gelecekte şimdi pek bilmediğimiz çooooook büyük bir faydası dokunabilecek tek materyali yaktık... petrolün hepsini yaktık... ne kadar gerizekalıyız... okumayı bilmeyen bir çocuğun koca kütüphaneyi yakması gibi...
500 sene sonra bu salaklığımıza çok pişman olacağız sanırım...
http://www.worldometers.info/tr/ sitesine göre 40 yıl sonra bitecek enerji kaynağı. 40 yıl içinde alternatifler çıkar ama bizi büyük bir hurda yığını bekliyor sanırım.