Euro'nun 1999'da ortaya çıkışıyla ABD'nin petrodolar sistemi sarsılmaya başlandı. Bu çekişme hâlâ bitmedi; bugün hala
dolar ile Euro arasındaki kıran kırana savaşı görmüyor musunuz?
Şimdilik… Dolar emperyalizmi engel tanımıyor. Bakınız…
1971 yılına kadar dolar'ın altın karşılığı vardı; sonra ABD bunu kaldırdı. Böylece, elinizdeki ve ülkelerdeki paralar sahiden kağıt oldu!
Biliniyor ki ABD bugün borç içinde; dolar'ın karşılığı yok! Ancak parası neden çok kıymetli? Asıl mesele bu…
Dünyada dolar, rezerv para birimi görülüyor; dolar'ın üçte ikisi ABD dışındaki ülkelerde! ABD ; dolar'ı basma tekelini elinde bulundurduğu için gerek duyduğu her şeyi -mali karşılığı olmadan- alabiliyor!
Örneğin… Yazdığım gibi dünyada petrol ve doğalgaz alışverişi -karşılığı olmayan- dolar ile yapılıyor. Ülkeler ticaret için dolar'ı merkez bankalarında depolamak zorunda kalıyor. Ayrıca, petrol satan ülkeler de, ellerindeki dolar'ı ABD'ye götürüp hazine bonosu alıyor/almak zorunda bırakılıyor.
Bu petrodolar sistemine itiraz edenin karşısına -hürriyetin beşiği denen- ABD haydutlukla çıkıyor. Saddam örneğinde olduğu gibi.
soner yalçın
--spoiler--
dünyada 101 ülkede vardır ve toplam rezerv 1 trilyon 481 milyar 526 milyondur.
en çok 297.4 milyar varil ile suudi arabistanda,
en az 400 bin varil ile etiyopya da bulunur. https://en.m.wikipedia.or...es_by_proven_oil_reserves
pipetle kola içer gibi çekilip sigara dumanı gibi havaya üflenen yenilenemez enerji kaynağı. ömrü, ömrümüze yeter mi bilmiyorum ancak en az sivrisinekler kadar can alan, şeytan çekici.
dünyadaki petrol ticaretinin tamamı dolar üzerindendir. iki kişi bunu degiştirmek istedi: saddam ve kaddafi. ikisinin ülkesi de dış müdahaleyle yerle bir edildi ve kendileri öldürüldü. suudlar bu kurala harfiyyen uyar, abdyle çok güzel geçinir.