ön not: petkim bu vatanın en önemli şirketlerinden biridir, tümden gelim yaparak vatan=pektim denklemi ile....
ne garip bir ülkedeyiz ki vatanın satılması değil de vatanın bir ermeniye satılması gündeme oturmuş durumdadır.
necmettin erbakan bir konuşmasında; "şimdiye kadar özelleştirmelerle evin eşyalarını satıyorlardı, artık satacak eşya kalmadı odaları satmaya başladılar" demişti... çok da bir söylemmiş,
son not: nedense aklıma nazım'ın vatan haini şiiri geldi birden bire...
bir yıllık karı ortalama 120 milyon dolar olan bir sirketin 2 milyar 50 milyon dolara satısı mükemmel bir basarıdır. bundan dolayı tebrik edilesi özellestirmedir. aynı sirket 4 sene önce uzanlara 400 milyon dolara satılıyordu uzanlar taksiti geciktirince iptal edildi.
not: iş bu entry nin sahibi sirketin tamamının satıldığını sanıyordu. sonradan öğrendiki yarısıymıs. o zaman basarı iki katına cıktı demektir.
akp hükümetinin son rezilliği ve yüz karası olan, özelleştirme adına recep tayyip erdoğan ve saz arkadaşlarının yaptığı ihaledir. enteresan olan ülkem malını ermenilere satmalıdır. sölenecek o kadar söz ve kurulacak on kadar çok cümle varki sözlük kapatılır diye yazamıyorum. ama yapılan bu icraat kim yada kimler tarafından yapıldıysa ki başta söledeiğim insanlar muhatabımdır, bildiğim bütün küfürleri ve hakaretleri etmekten geri durmayacağım. yemişim siyasi ve politik jargonu. ülkem elden gidiyor yazık olsun bu zihniyete.
Bir tablo hayal edin...
Sanat eseri.
Miras... Size ait.
Tuvali, Türkiye coğrafyası.
Boyası, şehit kanı, alın teri.
Her sabah uyanıyorsunuz...
Gururla seyrediyorsunuz...
Ama birileri, her sabah sizden önce uyanıp, o tablonun başına geçiyor ve orasına burasına, minik minik fırça darbeleri atıyor.
Her sabah, bir minik fırça darbesi.
Usta işi.
Küçük küçük değişiyor tablo.
Aniden değil.
Milim milim.
Alıştıra alıştıra.
Yedire yedire.
Aradan yıllar geçiyor...
Tablo, o tablo olmaktan çıkmış!
Komple değişmiş.
Ama dedim ya... Kanıksamışsınız.
Bakıyorsunuz bakıyorsunuz, o tablo, hâlâ aynı tablo zannediyorsunuz.
Peki, fark, nasıl farkedilebilir?
"Orijinal"in aslında ne kadar değiştiği, ne hale getirildiği, ilk bakışta "şak diye" nasıl anlaşılabilir?
Tek çare var: Kıyas.
Tablonun ilk haliyle...
Son halini yan yana koymalı.
E hadi, koyalım yan yana...
Türk Telekom, Arap'ın.
Telsim ingiliz'in. Kuşadası Limanı israilli'nin. izmir Limanı Hong Konglu'nun... Araç muayene işi Alman'ın. Başak Sigorta Fransız'ın. Adabank Kuveytli'nin. iETT Garajı Dubaili'nin. Avea Lübnanlı'nın.
Petkim?
Ermeni'nin.
(Kazak'a sattık, dediler.
Kazağı bi çıkardık... Ermeni...)
N'olacak bu memleketin hali?
Rakı, Amerikalı'nın.
Finansbank Yunanlı'nın... Oyakbank Hollandalı'nın. Denizbank Belçikalı'nın. Türkiye Finans Kuveytli'nin. TEB Fransız'ın. Cbank israilli'nin. MNG Bank Lübnanlı'nın. Alternatif Bank Yunanlı'nın. Dışbank Hollandalı'nın. Şekerbank Kazak'ın. Yapı Kredi'nin yarısı italyan'ın. Turkcell'in yarısı Finli'nin Rus'un. Beymen'in yarısı Amerikalı'nın. Enerjisa'nın yarısı Avusturyalı'nın. Garanti'nin yarısı Amerikalı'nın. Eczacıbaşı ilaç, Çek'in. izocam, Fransız'ın. TGRT Amerikalı'nın. Demirdöküm Alman'ın. Döktaş Fransız'ın. Süper FM Kanadalı'nın.
Hepsi Türk'tü.
Sadece 4.5 yıl önce.
Ya, sattılar.
Ya, satışa teşvik ettiler.
Ya da, kasıtlı IMF politikalarıyla söke söke satışa mecbur ettiler.
Taş üstüne taş koyanı, iyi kötü görmüştük de... Taş üstünde taş bırakmayanı, ben ilk defa görüyorum."
Şimdi bu başlık altında girilen entry leri okuyunca kıçımla gülesim geldi.
Yahu öncelikle şunu söyleyeyim, özelleştirmeler den hükümet e saldırmak cahilliktir .Bunun en temelinde kısaca açıklamam gerekirse şuan hangi parti gelirse gelsin bu özelleştirmelere devam edeceğinin tahattütünü veriyor, yani hiçmi seçim tanıtım kitapçıklarını okumadınız partilerin hiçmi röportajları dinlemediniz.
Bu şeye benziyor. iMF ye bağımlıyız .. Tamam ülke yabancılara bağımlı .. Bu ne biçim hükümet ne biçim Ülke.. Halbuki o kas kafasını samanla dolduran bireyler imf nin bu ülkeye kimler tarafından sokulduğunu imf nin ülke ekonomisine neler kattığını stratejik olarak ne tür bir önlem sunduğunu araştırmazlar. Ne yaparlar giderler ''iMF yi kovacağım'' diyen adamlara oy verirler.
O yüzden ülke elden gidiyor,ülke satılıyor gibi komik ve cahilce yorumlardan kaçınmaya özen göstermeli insan.
Bazı çok bilmiş arkadaşlarada 2 dakikalarını ayırıp ÖZELLEŞTiRME 'nin ne olduğunu bir ülkeye neler kazandırdığını algılamaları için şu kaynağı okumalarını tavsiye ediyorum.
Şunu tartışabilir insan ''Bu satış az bir rakama yapıldı, ya da ne bileyim alan kurum stratejik olarak yanlış''. Bunları tartışmalı insan gerisi, provokece, cahilce.
malum savunma, nüklleer, enerji, telefon dinleme sistemleri gibi alanlarda çoğu avrupa ülkesi özelleştirme yapmıyor. petkim de bu özelleştirme yapılmaması gereken şirketlerden biridir. türkiye'nin petrokimya, enerji sektöründe da bir petkim'i vardı zaten onun da şimdi %51'i yabancılarin elınde.
özelleştirmeye tamamiyle hayır demiyorum. sadece devlet elinde kar etmeyen, ekonomiye katkı sağlamayan şirketler özelleştirilsin. gerçi telekom'u özelleştiren petkim'in anasını bile... neyse. telekomu da özelliştirdi bu hükümet daha önce. ama bu son petkim olayı direk peşkeş başka bir şey düşünemiyorum. ayrıca satıldığı fiyat da az. açıkçası petkim'in yıllık cirosunu araştırmadım ama 1 milyar dolara yakın olduğu söyleniyor. yıllık cirosu 1 milyar dolara yakın bir şirketin yarısından fazlası nasıl 2 milyar dolar küsüre satılabilir? hangi mantık alır bunu? varın gerisini düşünün.
edit : 1 milyar dolara yakın falan değil 120 milyon dolarmış yıllık karı. ama bu tabi ki özelleştirmeyi haklı göstermez. enerji gibi alanlarda böylesine özelleştirme yapılmamalı diyorum hala.
transcentralasia petrochemical grubuna satılmıştır.bu grup kimdir?
+ kazak-rus işbirliğidir.
+ bu grubun para kaynaklarından buyuk bir bolumu arabistan yarimadasindan gelmektedir.
+ grubun içinde ermeni-abd hattı da bulunuyor.
petkim, özelleştirme kapsamına 1987 yılında özal doneminde alınmıştı. özal, köşk tutkusu baskın çikinca ve kamuoyu tepkisi yuksek olunca buna zaman bulamamişti. 2003' te akp iktidariyla birlikte acil satış listesinin içine alındı.uzanlar' a satıldı, geri döndü. şimdi seçime kısa bir sure kala yeniden satıldı.
insanın aklına şu soru da gelmiyor değil hani; akp hukumeti bütün özelleştirmeleri durdururken neden petkim' in seçimden önce mutlaka satılmasını istedi? acaba sözmü verildi?
olayı paranoyaya bağlamak saçmadır bir noktada. paranın dini imanı yoktur derler, ama gelin bir de şöyle bakalım;
mustafa kemal' in liberal ekonomi hakkında verilen;
- efendim işte, serbestlik, hürriyet- dolaşım... fikrine
' saçmadır' tarzı yorumu son derece mantıklıdır.
üretim yapan şirketlerin yabancılara ve tekellere devredilmesiyle, üretimden çekilebilir bu şirketler.
telekom' un sanıyorum % 55 hissesi blok satış yapılmıştı ve telekom görevini bırakırsa ona ceza verilmesi öngörülmüştü. yani ' hizmeti' bırakırsa tazminat ödeyecek.
ekonomi karışık iş, çok okumak lazım. ama vatan satılıyormuş gibi geliyor bana yine de..
devletin elindeyken bir vatandaş olarak bana hiç bir katma değer kazandırmayan, satılıncada ne kazandıracak bilmem ama bu tip kamburlar özelleştirilmeden önce refah toplumumuydukda.bundan sonra 3.dünya ülkesi olacağımız anlamına mı geliyor. bazıları bunu vatanı satmak olarak yorumluyor.
ülkemizin bir üretim tesisi daha yabancılara satılması olayı.
ülke içten içe satılıyor diyorum eksi oylayanlar çıkıyor. demek ki satılmış olmak onların hoşuna gidiyor.
efendiler,
çocuklarınız bu ülkenin üretimini göremicek uyanın artık.
araplar
ruslar
amerikanlar
burayı satın alıyor.
yakında elimizde olan bir şey bulamıyacağız.
zamanında başımızdakiler
"bu ülkede cumhuriyet rejiminin sonu gelmiştir. bu devir sona ermiştir"
diyerekten ülkenin mevcut düzenini bozmanın
kendi kendimizi satmaktır yolunu güdüyorlar.
elimizdekiler bir bir uçuyor gidiyor.
ve cahil insanlarımızın oyları ile bu süreç devam ediyor.
şimdi kimse çıkıp "sen insanlarımıza cahil diyemezsin" demesin çok kötü bozarım.
cahiliz işte.
anlamsız oylarla bunların sebebine temel hazırlayanda bizleriz.
adamlar her türlü malı götürüyor farkında değilsiniz.
uyanın!
hantal yapısı yüzünden adam gibi yönetilemediğinden satılarak en doğru karar verilmiştir. artık 186 kişinin yaptığı işi tek kişi yapacaktır. işten çıkarılacaklar için eminim ki sözleşmeye bir şart koyulmuştur.
"memlekette satılmadık işletme kalacak mı acaba?" diye düşündüren özelleştirme. hayır madem özelleştiriyosunuz yerli bir firmaya verin bu hakkı. elimizdeki yararlı bir kurumu neden elimizden çıkartıyorlar onu anlamak istiyorum. istiyorum. yapamıyorum...
Aliağa'da, bir grup işçi, Petkim'in özelleştirilmesini protesto etmek amacıyla Özelleştirme idaresi önünde eylem yapmak üzere Ankara'ya giderken, tesislerde kalan işçiler de iş bırakma eylemini sürdürüyor. Petrol- iş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı ibrahim Doğangül, "Seçim öncesi milli servet yangından mal kaçırır gibi apar topar satılmak isteniyor" derken, Petkim'in özelleştirilmesinde kamu yararı bulunmadığını, bunun ülke ekonomisine zarar getireceğini öne sürdü. Doğangül, "iptal edilen önceki ihalede 400 milyon dolara satılmak istenen Petkim'e bu defa 2 milyar 50 milyon dolar verildi. Bu yaman bir çelişkidir. Türkiye'nin satmak yerine, yeni Petkim'ler kurulmasına ihtiyacı var. Yeni bir Petkim kurmak da en erken üç yılda 4 milyar dolarla olur" dedi. Siyasi parti temsilcileri de işçilere destek olmak için Petkim'e ziyaretlerini yoğunlaştırdı.
Petrol-iş Başkanı: Gerçek değeri 5-6 milyar dolar
Petkim'de örgütlü Petrol-iş Sendikası'nın Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, daha önce ihale ilanı ve şartnamenin iptali istemiyle dava açtıklarını, ihale sonucunu da yargıya göstereceklerini belirterek şunları söyledi: "Tüpraş'ın yüzde 14.75'lik hisse satışındaki skandalın benzerinin burada yaşanmamasını umuyorum. Bugünkü ihale devir anlamına gelmez. Daha 30-45 günlük bir devir süreci var. Önümüzde seçim süreci var. Sonrasında yeni siyasi iradenin Petkim konusunu yeniden ele alacağını düşünüyorum." *
Milli ve stratejik tesisin, yarı değeri bile olmayan 2 milyar dolara kime verildiği sır gibi saklanırken, gizli patronun 38 yaşındaki Ermeni Ruben Vardanyan olduğu ortaya çıktı
TÜRKiYE ;Nin en büyük kamu kuruluşlarından, üretim piyasasında tekel durumunda olan PETKiM yüzde 51 i de seçim öncesi alel acele Rus-Kazak ortaklığına 2 milyar 50 milyon dolara satıldı.
PETKiM i satın alan korsorsiyumun ortağı Investment Troika Dialog un sahibi 38 yaşında Ruben Vardanyan Emeni Vatandaşı. GP Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin Utanmadan milliyetçilikten bahseden Başbakan Erdoğan, finans sektörünü, Yunanlılara sattıktan sonra, petro-kimya sanayini de bir Ermeni vatandaşa sattı. Acaba kendisi gitse Ermenistan da böyle bir tesisi ona satarlar mı? Özelleştirme idaresi bunu resmen saklıyor dedi.
Petrol-iş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, seçim öncesi alel acele, çok ucuza, kimliği belli olmayan Rus-Kazak-Ermeni ortaklığında bir şirkete satılan PETKiM için iptal davası açacaklarını söyledi. PETKiM in yüzde 51 hissesinin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi. Ankara Swiss Otel de, Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Osman ilter in komisyon başkanlığında yapılan ihaleye, 8 firma ve ortak girişim grubu katıldı..
ihale sürece
Petrokimya Holding A.Ş deki (PETKiM) yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirmesine dönük nihai pazarlık görüşmelerinde; elemeli yazılı turlar sonrası 1 milyar 680 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Osman ilter in komisyon başkanlığında yapılan ihalede, önce kapalı elemesizteklifler alınırken, elemesiz turda en yüksek yazılı teklif, 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlendi. Daha sonra elemeli turlara geçildi. ilk turda en yüksek 1 milyar 439 milyon dolar teklif verildi ve Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret AŞ ilk turda elendi. ikinci elemeli yazılı turda en yüksek teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükselirken, Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu bu turda elendi. Son üçüncü yazılı turda ise en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu elendi.
Açık artırmaya geçildi
Elemeli yazılı turların ardından kalan 5 grupla, 1 milyar 680 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmaya kalan gruplar şöyle: Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Zorlu Holding AŞ,Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu, Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu. Toplam 5 grupla geçilen açık artırmanın ilk turunda en yüksek 1 milyar 725 milyon dolar, ikinci turda 1 milyar 785 milyon dolar, üçüncü turda 1 milyar 825 milyon dolarlık teklif rakamına ulaşıldı. Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu bu turda ihaleden çekildi. Dördüncü turda rakam 1 milyar 870 milyon dolara ulaşırken, beşinci turda Zorlu Holding AŞ ihaleden çekilirken, bu turun en yüksek teklif tutarı 1 milyar 900 milyon dolara yükseldi. Artırmada 6. turun en yüksek teklif tutarı 1 milyar 940 milyon dolar olurken, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.
2 grubun mücadelesi
7. turda TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu ile Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu nun mücadelesi başlarken, TransCentralAsia OGG 1 milyar 945 milyon dolar, Socar&Turcas-Injaz OGG 1 milyar 960 milyon dolarlık teklif verdi. 8. turda TransCentralAsia OGG 1 milyar 965 milyon dolarlık rakama çıkarken, Socar&Turcas-Injaz OGG teklif rakamını 2 milyar dolara yükseltti. Açık artırmanın 9. turda TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 20 milyon dolar olarak açıklarken, Socar&Turcas-Injaz OGG önce mola istedi ardından 2 milyar 40 milyon dolarlık rakam bildirdi.
Satışın altında başka neden mi var?
PETKiM’iN, Aliağa daki tesislerinden gelen Petrol-iş üyeleri, ihalenin yapıldığı Swiss Otel yakınında toplanarak eylem yaptı. Eylem yapan arkadaşlarının yanına gelen Petrol-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Seçime 15 gün kala PETKiM in satılmasının altında başka neden mi var? Acaba, önceden söz mü verildi? Bir gecede pazarlandı mı? Neden bütün özelleştirmeler seçim sonrasına bırakılırken PETKiM özelleştiriliyor? Bunlar soru işaretidir dedi. Memleketi babalar gibi satanlara cevabımız, 22 Temmuz sandıkta ve PETKiM özelleştirilemez yazılı pankartlar açan sendika üyeleri, özelleştirme aleyhinde sloganlar attılar. Öztaşkın, PETKiM in satılmayarak piyasada düzenleyici ve denetleyici rol oynamaya devam etmesi gerektiğini savunarak, ihaleye giren firmaların yeni petro-kimya tesisleri kuramayacaklarını söyledi. PETKiM in yüzde 51 hissesine 2 milyar 50 milyon dolar verilmesi ile kuruluşun yüzde 100 hissesinin değeri yaklaşık 4 milyar 20 milyon dolar oldu.
Yüzde 75 i yabancıların eline geçti
PETKiM DE örgütlü Petrol iş Sendikası nın Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, daha önce ihale ilanı ve şartnamenin iptali istemiyle dava açtıklarını anımsatarak, ihalenin iptaline ilişkin olarak da dava açacaklarını söyledi. Öztaşkın, 2 milyar 50 milyon dolara Rus-Ermeni Kazak ve Malezya ortaklığına satılan PETKiM iN gerçek değerinin 5-6 milyar dolar olduğunu belirterek, Bu sonuç devir anlamına gelmez. Seçim sonrası PETKiM özelleştirmesine ilişkin yeni bir karar alınacağını düşünü-yoruz dedi. PETKiM in yüzde 34 ünün halka açık olduğunu ve bunun yüzde 24ünün de yabancıların elinde olduğunu anımsatan Öztaşkın, dünkü ihaledeki yüzde 51 lik satışla beraber yabancıların elindeki payın yüzde 75 e çıktığını vurguladı.
TÜPRAŞ taki gibi balon şirket
ihalenin soru işaretleriyle dolu olduğunu söyleyen Öztaşkın, ihaleyi kazanan firmanın kim olduğu, sermaye yapısının ne olduğu ve TÜPRAŞ ihalesinde olduğu gibi tabela şirket mi, yoksa güçlü bir ekonomik yapısı olan şirket mi bilinmediğini kaydetti. ihaleyi kazanan Grubun, konsorsiyum içindeki firmaları anlatmakta zorluk çektiğine işaret eden Öztaşkın, Bu firma petrokimya üretimi için mi, yoksa kendi ifadeleriyle limanlardan istifade için mi geliyor. Burayı üretimde değil de ticaret merkezi, depolama merkezi olarak mı kullanacak? ihale Türkiye nin sahipsiz olduğu görüntüsü vermektedir açıklamasını yaptı. Öztaşkan ın verdiği örnekte, TÜPRAŞ önce Tatneft ismiyle kamuoyuna açıklanan Tatar-Rus ortaklığında bir şirkete 1.1 milyar dolara satılmış. Daha sonra açılan davalarla TÜPRAŞ ın satışı iptal ettirilerek yeni ihalede, 4.3 milyar dolara Koç Grubu satın almıştı
14 fabrika, baraj, liman
PETKiM iN satış süreci öncesinde basın mensuplarına gösterilmediğini anımsatan Öztaşkın, Türkiye nin en büyük petrokimya şirketi 14 fabrikadan, 8 yan işletme, 150 milyon metreküplük barajı, büyük tonajlı gemilerin geleceği bir limanı var. Lojistik önemi de göz ardı edilemez. Üstelik Aliağa ve izmir in su ihtiyacı da bu barajdan karşılanıyor diye konuştu. Petkim in baraj ve enerji santralinin değerinin 1 milyar dolar, sosyal tesislerin 1 milyar dolar, arazi değerinin de 1 milyar dolar olmak üzere bu üç kalemin değerinin 3 milyar dolar olduğunu anlatan Öztaşkın, PETKiM 5-6 milyar dolarlık bir değer bütünü. PETKiM in yeniden kurulum ücreti ise 2.5 milyar dolar civarında. Yatırım yeni tesise yapılmalıydı dedi. Öztaşkın PETKiM in peşindeyiz. Bu ihalede ne kamu yararı, ne de iktisadi yarar var. PETKiM i satanlara sandıkta hesap soracağız diye konuştu.
bu özelleştirmeler borçları için evdeki televizyonu buzdolabını satmaya benziyor. özelleştirme gelirleri hiç değilse faiz ödemeleri yerine satılan tesisleri ikame edecek yeni yatırımlara gitse gam yemeyeceğim. yakında satacak hiç bir şeyimiz kalmadığında 4.5 yılda 200 milyar dolardan 430 milyar dolara çıkan borcu nasıl ödeyeceğiz bakalım. olmazsa biz de latin amerika ülkeleri gibi moratoryum ilan ederiz.
ülkeyi peşkeş çekmeye devam eden hükümetin, hiçte şaşırtıcı olmayan hareketi. bu müessese çok kar ediyo biz burayıda özelleştirelim ki, eş dost nasiplensin diyen, vatan haini, sayın öcalancı kesime ait bir başyapıt.