** 16 Ağustos 1819 tarihinde ingiltere'de Manchester kentindeki Aziz Peter Meydanında toplanarak parlementer reform lehine gösteri yapan binlerce kişiye süvarilerin saldırması sonucu yaşanan olayı anlatır.
1815 yılında sona eren Napolyon Savaşlarının ardından ordunun terhis edilmesiyle beraber ingiltere'de yoğun olarak işsizlik yaşanmaya başlar. Yoksulluğun artmasına rağmen yürürlüğe konan Mısır Yasaları özellikle işçi sınfının durumunu daha da içinden çıkılmaz hale getirir. 1819 yılına gelindiğinde ekonomik durumun kötü gitmesinin yanısıra seçimlerde oy verme hakkının sadece mülk sahiplerine tanınması siyasi radikal harketleri güçlendirir. Manchester'daki Yurtsever Birlik adlı parlamenter reformu savunan grup ünlü radikal hatip Henry Hunt'ı konuşması için şehre davet eder.
Halkın yoğun katıldığı ve 60 ila 80 bin kişinin toplandığı gösteri başlar başlamaz yerel yöneticiler güvenlik kuvvetlerini olay yerine çağırır. Hunt'ı tutuklama bahanesiyle kalabalık içine dalan süvariler halka kılıçla saldıracak ve çıkan olaylarda 15 kişi öldürülürken, 400 ila 700 kişi de yaralanacaktır. Çıkan olaylara dört yıl önce Napolyon Bonapart'a karşı kazanılan Waterloo Savasini anımsatacak şekilde Peterloo adı verilecektir.
Peterloo Katliamı döneminin en önemli toplumsal olayları arasında gösterilir. Olayın hemen ardından hükümet talep edilen reformu gündeme almayacak, tersine reform yanlılarına yönelik baskılar artırılacaktır. Ayrıca olayların ardından kurulan The Manchester Guardian halen yayın hayatına devam etmektedir. Katliamın yaşandığı yerde yer alan ve olayları kısaca anlatan levha yanlı olduğu gerekçesiyle son dönemde tartışılır hale gelmiş, olayları daha iyi betimleyen bir levha ile değiştirilmiştir.