Peter Pan Sendromu; olgun yaşta olduğu halde, sosyal açıdan bir çocukmuş gibi davranan kişilerin yaşadığı davranış bozukluğuna verilen isimdir. Bu sendromun teşhis edilmesi ve ünlü çizgi film kahramanı ve James Matthew Barrienin romanının baş karakteri olan Peter Panın ismi ile anılmaya başlaması 1983 yılında Dan Kiley adındaki bir psikanalist ile gerçekleşmiştir.
yaşları büyük olduğu halde hala çocuk gibi davranırlar. küçükken anne baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanan bir özgüven sorunu vardır. hayatla yüzleşmekten korktukları gibi toplumdan da kendilerini soğuturlar. kaçak bir hayat yaşamayı tercih ederler her daim.
kendine güvensizlikten kaynaklanan irade zayıflığı, sözünde durmama, görünüşe aşırı dikkat etme gibi karakteristik özellikleri vardır. yardım eden herkesi çekici bulurlar. şekerle bile kandırılacak bir yapıya sahiptirler. adeta büyümeye direnir.
yeğenine bir oyuncak alsa, alınan oyuncak ile çocuktan daha fazla oynar. ''benim içimde bir çocuk var'' desen, ''hamilesin'' der ve bu iğrenç espriye yarım saat güler. bazen eğlencelidir ama bazende hiç çekilmez.
büyüdü diye, dayatmalarla yetişkin olmayı öpe öpe kabul eden, toplumdaki siktiriboktan görevini icra edip kendisini harcayan hırboların çok korktuğu yaşam tarzı.
70 yaşına da gelsem çocuğum, çocuk kalıcam! çocuk gibi davrancam!
Büyüme korkusu olan çocuklarda ve olgun oldukları halde ergen gibi davranan (sosyal açıdan)insanlarda görülen davranış bozukluklarına verilen addır. fakat, DSM-IV tarafından gerçek bir hastalık olarak tanınmamaktadır. Dan Kiley, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklandığını belirtmiştir.
adını edebiyatın maceraperest, büyümeyi reddeden, hep çocuk kalmak isteyen kahramanı Peter Pan’den alıyor. Genellikle yaşları 25 -40 arasında değişen erkekler arasında görülen sendromdur.