pestisit

entry10 galeri0
    1.
  1. Tarım ürünlerini zararlı canlılardan***** korumak için kullanılan kimyasal maddelerin geneline verilen ortak isim.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak, ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar, ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potensiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlarda yaratabilir.
    2 ...
  5. 4.
  6. özellikle kisin yedigimiz sebzelerde bolca bulunan zehir.
    3 ...
  7. 5.
  8. günümüzde kanser vakalarının bu kadar artmasındaki en büyük etmenlerden bir tanesi olarak görülür. oysaki iyi tarım uygulamaları hayata geçirilebilse kanımca risk düzeyi minimize edilebilir. şöyle ki;

    ruhsatlandırma aşamasında uygulama yapılacak numuneler ilaçlandıktan sonra etken maddenin yarı ömrüne göre farklı günlerde örnekleme yapılır ve bu örnekler analizlendikten sonra uygun görülmesi halinde piyasaya sürülür. Bu çalışmalardan elde edilen sonuca göre örneğin ilaç 14 günde numuneden tamamen kayboluyorsa, ilaçlama hasattan en az 14 gün önce ve önerilen dozda uygulanması gerekir ki piyasaya sürülen gıdada pestisit kalıntısı bulunmasın. tabi hal böyle iken benim süpersonik çiftçim klasik yaklaşımla kendi kafasına göre takılır ve temiz olan mallar avrupaya ihrac olurken biz de pazardan köylü malıdır, temizdir diye aldığımız domatesimizde hayvani derişimde pestisiti de afiyetle yeriz. bunun en büyük göstergesi son dönemlerdeki çalışmalarda anne sütünde dahi pestisite rastlanmasıdır.

    yazıma son vermeden önce buradan şu uyarıyı yapmayı kendime borç bilirim; aman ha sevgili okurlar, al beni diye bağıran şeftaliyi, kirazı bolca yıkamadan yemeyin, göte gelmeyin.
    2 ...
  9. 6.
  10. zararlılara karşı kullanılan ilaçlar.
    1 ...
  11. 7.
  12. Pestisitler, istenmeyen zararlı böcek, bitki ve diğer zararlıları önlemek amacıyla uygulanan maddelerdir. Pestisitlerin, ekonomik şekilde üretilmeleri ve kullanımdaki kolaylıkları nedeniyle; ürünü zararlıların olumsuz etkilerinden koruyarak ürün kalitesini ve verimini arttırmaktadır.
    ideal bir pestisit, seçici olmalı, çevrede birikmemeli, istenmeyen zararlı maddeleri kontrol etmeli, sistemde kaybolmalıdır. Ancak günümüzde bazı pestisit türleri çevreye olan olumsuz etkileri nedeniyle kullanımı yasaklanmış ya da kısıtlanmıştır.
    1 ...
  13. 8.
  14. Tarımsal üretimde zararlılara ve fitopatojenlere karşı kullanılan kimyasalların hepsine verilen genel bir isimdir. Bilinçsiz kullanımı kalıntı sorununa yol açar. Kalıntı problemi ise insan sağlığına ciddi zararlar verir. Ama şükürler olsun ki ülkemiz pestisit kullanımında diğer avrupa ülkelerinden çok daha geridedir.
    0 ...
  15. 9.
  16. verimi artırmak iddiasıyla genetiği değiştirilen, dolayısıyla zararlı ve hastalıklara karşı son derece dirençsiz olan "modern tarım" bitkilerinin su kadar ihtiyaç duydukları, sulama suyuna katıldığı için yıkansalar da zararlı etkilerinden arındırılamayan, çoğu kanserojen, kısırlık yapan, sinir sistemini bozan, bir o kadarının da sağlığa zararlı diğer etkileri bilinmeyen kimyasallar bütünü
    0 ...
  17. 10.
  18. pestisitler için doğru bir doz söz konusu değildir. hangi dozda kullanılırsa kullanılsınlar, pestisitler insan sağlığına zararlıdır. insanoğlunun temiz, kalıntısız tabiri caizse zehirsiz meyve ve sebze bulabilme özgürlüğü daha çok para kazanma gayesinden başka bir şey gütmeyen kimya şirketleri tarafından gasp edilmektedir bu kimyasallarla.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük