--spoiler--
Türk halkbilimcisi, halk edebiyatı ve folklor araştırmacısı. Darıdere'de 1907'de doğdu. 1927'de istanbul erkek lisesi'ni, 1930'da iÜ Edebiyat Fakültesi türk dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. 1931-32'de Fuad Köprülü'nün asistanlığını yaptı.
1941'de Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği teziyle doçent oldu, 1948'de profesörlüğe yükseldi. 1948'de başkanı olduğu Halk edebiyatı Kürsüsü CHP iktidarınca komünizmi yaymak gerekçesiyle kapatıldıktan sonra yurtdışına gitti. ABD, Almanya ve Fransa'da çalıştı. 40'lı yıllarda Behice Boran'ın Yurt ve Dünya dergisini yönetti. Stanford Üniversitesi Türkiye bölümünü kurdu. Paris'te ölümüne kadar CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique)'de çalıştı. 1998'de öldü.
Türk halk edebiyatı araştırmaları öncüsü Pertev Naili Boratav 2000 masal, 40 halk hikayesi, çocuk oyunları, türküler, tiyatrolar, şarkılar, fıkralar, şiirlerden meydana gelen zengin bir arşiv kurdu. CNRS, Sedat Simavi, TC Kültür Bakanlığı ödülleri almıştır.
Pertev Naili Boratav, Türk kültürünün kaynakları arasında en başta halk edebiyatının geldiğine inanıyordu. Anadolu halk kültürü araştırmalarına, aşık gelenğine yöneldi.
--spoiler--
iktisatçı korkut boratav'ın babası. 1940'ların karanlığında yurtdışına sökün eden aydınlardan. hiram abas da paris günlerinde kendisini kimsenin umursamamasına gocunmuş, pertev naili gibi 'komunistlerin' el üstünde tutulmasına içerlemiştir.* vaktinde bruno taut, hans reichenbach gibi adamlar nazilerden kaçıp memleketimize sığınırken, devletin kendi aydınlarına 'hürriyet'i çok görmesi tuhaf.
türk halk biliminin kurucusu ve sistematiğini oluşturan bilim adamı. onun halk bilimi açısından asıl önemi yaptığı çalışmaların çokluğundan ziyade halk bilimi araştırmalarının nasıl yapılması gerektiğine dair geliştirdiği metodolojisinden gelir.
kendisi de halk hikayelerinden, destanlardan, masallardan, ağıtlardan oldukça yararlandığı, aynı kulvarda oldukları için yaşar kemal'in kitaplarında, konuşmalarında sık sık geçer pertev naili boratav ismi.
yaşar kemal keşke p. naili boratav gibi bu işe sarılan daha çok kişi de olsaydı da bugün kaybolan destanları, hikayeleri diğerleri gibi okuyup dinleseydik der.
1936 yılında asur ve sümer dilini öğrenmek için gönderildiği almanya da komünistlik propagandası yaptığı için döndürülmüştür. iki yıllık almanya tahsili onu ambar memuru yapmış. Sonrada 2 senelik tahsiliyle folklor doçentliğine gelmiştir. 6 yıllık tahsille doçent olacakken 2 yıllık eğitimle bunu başarmıştır!
komünist diye üniversiteden atılmış gerçek bir kolpadır kendisi. Çünkü halk folklörüne yaptığı bir katkı yoktur. Şu açıklamaların çoğunu haketmediği kesindir.
Türk halk edebiyatı uzmanı. Türkoloji eğitimi gördü. Uıl ve Tarih Coğrafya Fakültesinde profesörlüğe değin yükseldi (1946). Bazı yazıları yüzünden üniversiteden uzaklaştırdı (1948). Daha sonra ABDde (Stanford Üniversitesi) ve Fransada (Ulusal Bilim Araştırmaları Merkezi) ders verdi. Türk halk edebiyatının yazılı kaynakları ve derlenmiş metinleri üzerinde değerli incelemeler yayımladı.
Turk kulturune buyuk hizmetleri olmus halkbilimci. Ozellikle 100 soruda halk edebiyati halkbilimi gibi eserleriyle turk halk hikayeciligi adli kitabi degerlidir.
20. yüzyılın en önemli halk bilimcilerinden biri olan Boratav 1907 ile 1998 yılları arasında dünyanın çok farklı yerlerinde yaşamıştır. Bulgaristan doğumlu olan Boratav, kendisini Türk halk edebiyatını ve Türk folklorunu araştırmaya adamıştır. 1948 yılına kadar Türkiye’de eğitim görmüş, doçentlik kazanmış, pek çok dergi ve gazetede eserler yazmıştır. istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. 1948’de ise dönemin hükümeti tarafından komünist olduğu gerekçesi ile başkanı olduğu Halk Edebiyatı Kürsüsü kapatılınca yurt dışına gitmiştir.
Amerika, Almanya ve Fransa gibi pek çok ülkede bulunmuş, çalışmalarına bu ülkelerde devam etmiştir. Türk hikayelerini ve folklorunu batıda tanıtmayı misyon edinen Boratav pek çok eserini farklı dillerde yayımlamıştır ve hatta yine bu nedenle Stanford gibi dünyanın sayılı üniversitelerinden birinde Türkiye bölümünü kurmuştur. Yıllar 1998’i gösterdiğinde vatanından kilometrelerce uzakta, ama halkı tarafından sevilmenin gururuyla Paris’te vefat etmiştir.
Edebiyatımızın en önemli halk bilimcilerinden biridir. Ulusal bilinç oluşturma adına özellikle halk kültürü ve inanışları alanında yaptığı çalışmalarla önemli katkılar sağlamıştır.
"100 soruda Türk folklorü" kendini Türk olarak tanımlayan herkesin Başucu kitabı olmalı.
Türk edebiyatının en önemli halk bilimcilerinden biridir. halk edebiyatı dersinde mutlaka makaleleri okutulur, çalışmaları öğretilir. bir sürü makalesini okuduğum değerli hocamızdır. 100 soruda Türk folklorü çok iyi bir eseridir. az sayıdaki sevilesi komünistlerdendir.