perspektif

    29.
  1. 2.
  2. büyük usta özdemir asaf ın çok sevdiğim şiiri. fikret kızılok un zaman zaman isimli, mükemmel şarkısının sözlerini yazarken esinlendiğini düşündürtmüştür her daim bendenize..

    perspektif

    senin içine girdiğim zaman
    dışımda kalıyorsun.
    senin dışından sana bakınca
    içime sığmıyorsun.
    8 ...
  3. 1.
  4. Fransızca perspektif (perspective) sözü "uzaktan görünüş, derinlik; görüş açısı" gibi anlamlar taşımaktadır. Önceleri resim sanatı terimi olarak kullanılan bu söz son zamanlarda bakış (görüş) açısı anlamıyla da yaygınlaşmaya başlamıştır.
    5 ...
  5. 3.
  6. üniversite 1. sınıfta aldığım teknik resim isimli illet dersin en illet bölümlerinden bir tanesidir kendileri. aslında sınavda yetiştirmek zorunda olduğun değilde, boş vaktinde karalamaya çalıştığın bişey olsa zevklidir bile perspektif çizmek, fakat karşıdan görüldüğü gibi de değildir, haindir, bin türlü kuralı vardır, çok vakit alır, başlıca perspektif çizme teknikleri:

    (bkz: kavelier)
    (bkz: militer)
    (bkz: izometrik)
    3 ...
  7. 16.
  8. resmin iki boyutlu ortamında 3cü boyut* yanılsaması vermek için kullanılan teknik.
    3 ...
  9. 20.
  10. perspektif üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ikiye ayrılır.

    doğanın ve nesnelerin göz ile görüldüğü gibi bir düzlem üzerinde belirtilmesi;
    grek uygarlığı, çin imparatorluğu, roma sanatı, rönesans dönemleriyle yakın çağda farklılıklar göstermektedir. bu nedenle perspektife ilişkin yöntemler, kuramsal ve uygulama alanındaki bütünlük 20. yy’ ın ikinci yarısına kadar gelişme göstermiştir.

    bir nesnenin bir bakışta üç yüzünü birden görmeye ya da üç boyutlu hacimsel bir nesneyi bir düzlem üzerinde çeşitli çizgisel anlatım yolları ile oluşturulan resimleme yöntemine perspektif denir. perspektif nesnelerin göze olan uzaklığına ve yakınlığına, göz hizasından aşağıda ve yukarıda oluşuna göre çizgi, yüzey, renk değişikliklerini kolayca çizmeye ve ifade etmeye yarayan ölçü ve oran sanatıdır.

    (bkz: paralel perspektif)

    (bkz: konik perspektif)
    3 ...
  11. 9.
  12. Resim, grafik, rölyef, heykel, sahne dekoru ve mimarlık gibi plastik sanat dallarında ve fotoğrafta; derinliğin, bütünlüğün, devamlılığın, renk, biçim ve çizgilerle yada fotoğraf makinesi aracılıyla bilimsel olarak elde edilmesinde izlenilen yöntemlere PERSPEKTiF denir. Kısaca perspektif, üç boyutlu cisimleri, iki boyutlu bir düzlem üzerinde göstermek için kullanılan bir araçtır. Çizgi perspektifi, renk perspektifi diye ayrılır..
    Çizilecek bir konunun üç boyutluluğu düşünülerek, bu konu ile ilgili boşluk ve kitle sorunlarını görsel olarak çözmek için perspektif yöntemlerinden yararlanmak gerekir. Cisimlerin gözden olan uzaklıklarına göre şekil ve renklerin belirtilmesi perspektifsel çalışmaları oluşturur. Doğanın ve nesnelerin göz ile görüldüğü gibi bir düzlem üzerinde belirtilmesi; Grek uygarlığı, Çin imparatorluğu, Roma sanatı, Rönesans dönemleriyle yakın çağda ayrıcalıklar göstermektedir. Bu nedenle perspektife ilişkin yöntemler, kuramsal ve uygulama alanındaki bütünlük 20. yy ın ikinci yarısına kadar gelişme göstermiştir. Günümüzde, bir yapının perspektif görünümleri bilgisayar ve diğer elektronik araçlarla yanlışsız olarak çizilebilir. Ancak sanatsal (artistik) yeteneklerle boyanmış veya çizilmiş bir perspektif resim; sanat tarihinin bütün dönemlerinde olduğu gibi bütün çağdaş sanat akımlarında da derinliği, bütünlüğü ve devamlılığı daha canlı ve inandırıcı olarak göstermektedir.
    15. yy da perspektif; bir konunun, görme merkezine göre, merkezi izdüşümünün resim düzleminde görüntülerle belirtilmesinde izlenen yöntemdir. Bu yönteme ;merkezi projeksiyon yöntemi; de denilmektedir. Geometri ve optik bilimleri ile yakından ilgili olan perspektif, Leonardo;ya göre; bir yeri pencere camından görüp görüntüyü bu cam üzerinde çizmek yada boyamaktır.
    2 ...
  13. 17.
  14. bakış noktası ,bakış uzaklıgı ,ufuk düzlemi ,resim düzlemi gibi kavramların, hiştt kanka hangisi bakış noktasıydı yaa ,yada nerden aldın sen aksı gibi bir türlü emin olunamayan cümleler içinde geçtigi egzantrik bir derstir.yeri gelir bir saksının perspektifini aldırırlar size saksının önünden her geçtiginizde slm veresiniz gelir nede olsa özel bi saksıdır artık o.
    2 ...
  15. 13.
  16. ilk olarak leonardo da vinci,son yemek adlı eserinde kullanmıştır.
    2 ...
  17. 11.
  18. perspektif, insanın daha fazlasını görmek, daha fazlasına sahip olmak istegiyle bagdaştırılmıştır. bu nedenle, perspektifi eski yunanların zaten bildigi, ama açgozluluge karşı olduklarından bunu kullanmadıkları söylenir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük