zeus'la demeter'in kızıdır. genç bir kız olan persephone'ye hades aşık olur ve onu yeraltına yani kendi dünyasına kaçırır. bu olay üzerine demeter o kadar üzülmüştür ki, hasat vermemiş ve dünya buğday kıtlığına girmiştir. açlık ve ölümler büyüyünce zeus olaya el koymuş ve kızının baharda yeryüzüne çıkmasını ve sonbaharda yine yeryüzüne kocası hades'in yanına dönmesini sağlamıştır. kızı koruyamayan, hades tarafından kaçırılmasına engel olamayan "siren"lerse demeter tarafından denize sürülmüşlerdir. zeus'un bile beceremeyip kızını tümüyle yeryüzüne getirememesinin sebebiyse hades'in persephone'ye yedirdiği kutsal bir narmış derler.
hades'in gasp ettiği güzel hatun, kocası hades ile gothic metal tadındaki karanlıklar ve ölüler ülkesinde yaşarmış. sadece baharda yeryüzüne çıkar ve anası demeter ile hasret giderirmiş, buna sevinen demeter de bolluk bereket getirirmiş yeryüzüne. roma mitolojisinde kore diye anlırmış.
(bkz: hüzün, aşk, aldatma, savaş, hırs, sex, kıssadan hisse alma yeri olarak yunan-roma mitolojisi)
6 ay yeryüzünde kalır, ki bu dönem ilkbahar ve yaz aylarıdır, 6 ay underworld'de hades'in yanında kalır, bu sürede de demeter kızının yokluğuna üzülüp onu aradığı için doğayı düzenlemeyi ihmal eder ve sohbahar ve kış ayları oluşur.
hades tarafından kaçırılıp, hades'in sunduğu meyveyi yedikten sonra ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur.
persephone'nin asıl ismi kore'dir. hades persephone ismini, o'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir.
Bir başka rivayet ise*Hades'in atlı arabası* ile gelerek Persephone'i kandırması ve yarıktan iterek Underworld'e düşürmesi şeklindedir. Annesi hasat Tanrıçası Demeter'in üzüntüsünden ve durmadan dünyada kızını aramasından dolayı dünyada sürekli bir kış ve kıtlıklar başlar. En sonunda Hades, her yılın yarısında Persephone'i misafir etmek şartıyla ikna edilir. Bu yüzden yılın bir yarısı ilkbahar ve yaz, diğer yarısı da sonbahar ve kış olarak değişik mevsimlerde yaşandığına inanılır. Peirithous ve Theseus da Persephone'i kurtarmaya çalışmışlardır.