Eski kaynaklarda Me’arath gazze Pörön, Mezopotamya’da ise Pirin ve Perin olarak bilinen Perre Antik Kenti, Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biri ve daha sonra Roma imparatorluğu’nun önemli bir yerel merkezi. Adıyaman’a 5 km uzaklıkta, Örenli mahallesi sınırları içersinde yer alan antik kent, Melitene'yi (Malatya) başkent Samosata’ya (Samsat) bağlayan yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle geçmişte jeopolitik bir öneme sahipti.
Hierapolis, yani Kutsal Şehir olarak anılan Perre, MS 325 yılında Nicaea’da (iznik) toplanan incil konsiline, Piskopos ioannes Perdos yönetimindeki Persidas eyaletinin bir şehri olarak katılır. MS 433 yılına tarihlenen bir mektupta, Perre’de bulunan bazı önemli piskoposlardan bahsedilmesi kentin dinsel açıdan da önemli bir kent olduğunu gösteriyor.
Antik Roma kaynaklarında ise kentin suyunun güzelliğinden bahsedilir ve kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı geçer. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi hala kullanılıyor. En dikkat çeken kalıntılar ise Örenli mahallesi girişinde yer alan Kaya Mezarları.