Günümüze ulaşan en eski periyodik tablo, St Andrews Üniversitesi kimya laboratuvarının altındaki depoda ortaya çıktı. Çizelgenin, Dmitriy Mendeleyev’in hazırladığı ilk periyodik tablodan 20 seneden az süre sonra hazırlandığı keşfedildi. https://tr.sputniknews.co...losu-yanlislikla-bulundu/
hakkında öğrencilerin aklında kalsın diye çeşitli tekerlemelere üretilen, kimya dersinin üzerine kurulduğu tablodur. elementler proton sayısına göre sıralanmıştır, olayı budur.
hakkında yazılan tekerlemeler de şöyledir.
1-a grubu için: (h)aydarpaşa (li)sesinin (na)nkör (k)imyacısı (rb)ia'nın (cs)edini (fr)lattı.
2-a grubu için: (be)gendik (mg)azasında (ca)nana (sr)ıldım (ba)yağı (ra)hatladım.
3-a grubu için: (b)(al)
5-a grubu için: (n)a(p)olyon
7-a grubu için: (f)are (cl)alin (br)nunu (ı)sırıp (at)tı.
8-a grubu için: (he)rgele (ne)cmi (ar)sız (kr)ısını (xe)stereyle (rn)deledi.
dmitri mendeleev tarafından 1867 yılında oluşturulmuştr. periyodik tabloyu kullanarak, her element hakkında belirli bilgiler elde edebiliriz. örneğin, 1 kilogramlık bir karbon bloğunda kaç karbon atomu bulunduğunu tayin etmek için, karbon atomunun bağıl atom kütlesini kullanmamız yeterli.
lise 2de dönem ödevi olarak sınıfımıza devasa boyutlarda çizip, çerçeveletip astığım tablodur. elementlerin tablodaki yerlerini ezberletmek gibi tuhaf huyları vardı hocaların. o değil de adam kusursuz periyodik tabloma 95 vermişti nedendir bilmem. *
kimya kitaplarının kapaklarını süsleyen renkli mi renkli cetvel.bi yığın özelliği vardır.fakat değişmiştir bu cetvelimiz.geçtiğimiz yıl 12 aralıkta alınan bir kararla sebebi ; on elementin atom ağırlığının değiştirilmesidir.ağırlıklar tek bir sayı yerine bir sayı aralığı olarak gösterilecektir.