kapadokya bölgesinde yeryüzü şekillerinin fiziksel olaylar ve yüzey aşındırmaları sonucunda dönüştüğü sanatsal oluşumlar. geçmiş zamanlarda yerleşim ve sığınak olarak da kullanılmışlardır, üzerinden balonla geçilerek güzel görüntüler belleğe silinmemek üzere yazılabilir.
Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla Peribacası adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır. Gövde tüf, tüfit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklıdır. Bu peribacasının oluşumu için ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak, peribacaları uzun veya kısa ömürlü olmaktadır.
Kapadokya Bölgesinde erozyunun oluşturduğu peribacası tipleri; şapkalı, konili, mantar biçimli, sütunlu ve sivri kayalardır.
oluşumu ile ilgili mantıklı tüm açıklamaları bilmenize rağmen seyrederken veya içlerindeyken başka bir dünyaya elinizi değdirmekte olduğunuz hissini veren masalsı oluşumlar..
yetişkinlere, çocuk olma, hayal kurma ve bilimsel olarak açıklaması olmasa da doğa üstü bir dünyada olma hissi yaratan şeyler..
ayrıca, enerji merkezlerinden birisi olarak kabul edilen yerlerdir.
yurtdışında pek meşhur (bkz: dünyayı kurtaran adam) nam filmde, onca teknik özensizliğe rağmen, film setinin muhteşemliğine (bkz: peribacalarını yapay sanmak) batılı bünyeyi hayran bırakmış tabiat harikası.
Yanardağların püskürttüğü kül, kum ve lav parçacıklarının yaygın olarak bulunduğu vadi ve platoların yamaçları,sel suları ve rüzgarla aşınır. Ancak aynı bölgede bulunan sert taşlar kolayca aşinmaz. bu taşlar, altlarında kalan kolay aşınan bölgeleri ağırlıklarıyla sıkıştırarak buraların aşınmasını da zorlaştırırlar. Bunun sonucunda da şapkalı peri bacası denen ilginç oluşumlar ortaya çıkar.
kışları ayrı yazları ise bambaşka olan, nerdeyse yeryüzünde eşsiz olan, yeterince tanıtım yapılmadığından turistik olarak pek ilgi çekmeyen, sadece yerli turiste tanıtılan nevşehir çevresinde yerleşik alan.
penise benzetenler, bunun üzerine espri yapanlarda vardır. penisinde doğa harikası olduğu düşünülebilir, fakat herkeste olan şeydir, bir kıymeti harbiyesi yoktur. her ne kadar insan kendi penisini dünyanın en özel şeyi sansada, el elden üstündür atasözünü hatırlatmakta fayda var.
kafanı çevirdiğin her yerde görmekten öğğ gelen doğa harikalarıdır. 10 günden fazla görülmesi sağlığınız için zararlıdır. bizden söylemesidir. ayy öle demeee ne güzel görünüyolar diyenlerle 1 ay evimi değiştirirm, bizzat kapadokyanın göbeğindedir,ahır manzaralıdır. kışın oturduğunuz organın donacağı garanti edilir.
3 kere de 4 kere de gitseniz hala görmek isteyeceğiniz, mağra bölgelerinde kanınızın duracağı, kısaca taş üstünde taş görmek için gidilmesi gereken dünya harikası.
tüf ve bazaklı arazilerin akarsu ve rüzgar ile aşındırması sonucu oluşan dikliklerdir. tüfler, volkanlardan çıkan ince boyutlu malzemelerin (özellikler küllerin) oluşturduğu kayaçlardır. açık renklidir ve çok kolay aşınır. volkanik tüfler, yurdumuzda Nevşehir-Ürgüp-Göreme yöresinden karakteristik yüzey şekillerinin gelişmesine neden olmaktadır.