efenim çeşit çeşit taktikler vardır, yok öne çık yok şaklabanlık yap ama gol atma işinin piri olan pele şahsiyeti kaleci dediğin penaltı kurtarmak istiyorsa ortada beklemelidir demiştir. sözlükteki tüm kalecilerin kulağına küpe olsun. sen hariç volkanişi çözmüşün sen *
önce bir kavanoz bal alınır kalecinin her tarafına iyice sürülür. sonra sağ sol bi köşe seçilip uçulur. %50 şansın var yönü tutturmak için, geri kalanı kalecinin kabiliyetine kalmış.
ya da maçtan önce oturup karşı takımın bütün oyuncularının attıkları penaltıların videolarını bulursun. hangi açıyla geldiklerinde hangi köşeye vurduklarını, genelde hangi köşeye vurduklarını vs. tekrar tekrar yavaş çekimde izlersin. o %50 lik şans %80 e çıkar. çünkü penaltı atmak bi alışkanlık olayı, genelde son anda karar verilir ve birçok oyuncunun yatkın olduğu yön vardır.*
kalecinin penaltı atışı sırasında kale çizgisini terk edememe kuralına uyarak çizgi üzerinde yan yan gidip gelip garip el-kol hareketleri yapmak, etkinliği kanıtlanmış ve bir çok kaleci tarafından da başarıyla uygulanagelen bir tekniktir.misal jerzy dudek, bruce grobbelaar
canımız ciğerimiz, biricik eski kalecimiz hayrettin demirbaştan alınacak taktiklerdir. burada dikkat edilecek nokta ondan ne öğrenirseniz, tersini yapmanız gerektiğidir.
boyu 2 metreden uzun olan kaleciler için söylüyorum; içinizden bir köşeyi seçin, gidin o köşede bekleyin. bu hareket penaltıyı atacak kişi üzerinde inanılmaz bir psikolojik baskı oluşturur. sağ köşede beklediğiniz için penaltıyı kullanacak futbolcu sol köşeyi tercih edemez, çünkü bunu kaleci tarafından atılan bir yem olarak kabul eder. sağ köşede de kaleci oldugundan, tercihini ortaya vurmaktan yana kullanacaktır. kalecimizde işbu penaltıyı rahatlıkla kurtaracaktır. ne kadar basitmiş değil mi? *
penaltı kurtarmaya başlamadan önce çeşitli antremanlar yapımalıdır. önce yere inanılmaz derecede çabuk ve düzgün atlama-düşme çalışmaları yapılmalıdır. daha sonra atışı yapacak kişinin bunu yapması beklenilir atlanılır. içgüdülere bırakılmamalıdır. o kadar umutsuz bi durumsa vuruşu yapacak kişinin gözlerinin içine alaycı bir şekilde bakılabilir veya ona senin baban kim diye bağırılır. (ben de işe yaradı valla) (tabi gergin bi ortamı da beraberinde getirdi bu davranış)
kalecilerin penaltı kurtarmak için basvurdukları taktiklerdir. vurusu bekleyerek atılan köseye tüm hızıyla sıcrama en iyi yöntemdir. simoviç bu sekilde penaltı kalecisi ünvanını almıştır.
lise ve üniversite yıllarında halı saha kaleciliği konusunda hayli tecrübe edinmiş bir insan olarak kendi taktiğim;
malum çizgi üzerine kıpırdayabiliyoruz. eleman gerildiğinde bir sağa bir sola ufak zıplayışlar yaparak adam topa gelmeye başladığında zıplayışları bir tarafa odaklarız. yavaş yavaş o yana kayarız yani. topa vuracak oyuncu o tarafa hamle yapacağımızı düşünüp öteki tarafa vuracak veya öyle düşünmese bile öteki tarafın daha boş kaldığını görüp o tarafa vuracaktır.
bir kaleci olarak siz de vucudunuzu zaten o tarafa atmaya hazırsınızdır. ok gibi fırlarsınız.
tabii boyunuza göre adamın vurduğu yere yetişemeyebilirsiniz. minimum sistem gereksinimi 1.90 boy, tavsiye edilen 1.95 üzeri boydur. etkili olduğunu kendim gözlemledim.
önce bir adet gösteriş meraklısı insan azmanı alınır, saçlarına 3 kilo jöle sürülür, biraz body building yaptırılır, biraz gelişen kasları zenci kası gibi gözüksün diye dar forma diktirilir, boynuna altın kolye, eline son ses hande yener çalan bir ferrari anahtarı verilir.. volkan hazır afiyet olsun..