aşırı dozda alımında göz kararmasına, hatta baygınlığa yol açabilen kan yapıcı gıda. anneler tarafından zorla tükettirilen gıdalar arasındadır.
ayrıca (bkz: balik yagi)
fazla kacirilmasi durumunda insani hastanelik edebilecek koyu renkli yoğun gıda...
şöyle ki zat-ı halim hiç alışkanlığı olmadığı halde sırf kansız mıyım lan acaba bu sıfattaki beyazlık ondan heralde diyerek bir çay bardağı pekmezi shot seklinde kafaya diker. akabinde lan etkisini gösterince hangi duvara tırmansam acaba ehehe şeklinde geyik modelleri kafada dönmeye baslar. 10dk sonra aynaya bakılır. Ufaktan bi kızarıklık vardır sıfatta. Salak salak lan etkisini de çabuk gösteriyomuş denilir. Yavaş yavaş önce dişler kaşınmaya başlar. Ardından her iki kulağın alt kısmında birseylerin atar yaptığı hissedilir. ufaktan ates basar. sıfat yıkanmak için banyoya götürülür. aynaya bakılır. labaaawoooohhh nöhöröyo la efektiyle gecenin 2 sinde ortalık birbirine katılır. zira sıfattaki kızarıklık morluğa dönüşmüştür. ciltte beyaz beyaz lekeler çıkmıştır. dudaklar arap dudağı gibi şişmiştir. ufaktan nefes kitlenmeleri yaşanmaktadır. en içlisinden bir hassiktir çekilir arabaya koşulur doğru acile gidilir. 2 iğne ve 2 saatlik alınan serumla sıfat eski haline döner. Geçmiş olsundur...
ilk içildiğinde şeker fazlalılığı nedeniyle boğazda müthiş bir yanma hissi oluşturan üzümden yapılan şifa deposu.ayrıca yoğurtla karıştırılıp yenme şekli de vardır ki buna kargabeyni denmektedir.
1. en önce bağa* kamp kurulur (çadırlar kurulur,yataklar vs hazırlanır)
2. daha sonra üzüm toplama maratonu/bag bozumu başlar.pekmezin kalitesini arttırması için siyah üzüm tercihtir.
3. ardından bu üzümlerin (zamanındaki ilkel yöntemlerle-üstünde debelenerek) sıkılmasıyla şırası elde edilir.
4. yeterince şıra elde edildikten sonra bu şıra koca bir bakır kazanın içine boşaltılır.
5. kazan önceden hazırlanmış taştan ocağın üzerine sağlamca yerleştirilir ki devrilmesin.
6. ardından ta dağın eteğinden alın teri ile kazılıp getirilen pekmez toprağı şıranın içine boşaltılır ki posası altta kalsın ve en iyi tarafı yüzeyde kalsın.
7. bu şekilde hazırlanan kazanın altı ateşe verilir, şıra kaynayana kadar karıştırılır ve kaynadıktan sonra da taşmamasına özen gösterilir*.
8. saadete gelelim efendim.kazandan elde edilen pekmez son olarak süzülür,toprağı alınır ve sofralarımıza katık olarak gelir.
Pekmez üzüm,incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen, Türkler'e özgü,yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur. Üzümden yapılan Elazığ, Nevşehir ve Zile pekmezi meşhurdur.