peki ya birden fazla allah varsa? işte o zaman siki tuttuğumuz andır. yoksa şöyle bir dialog yaşayabiliriz bu dünyadan göçtüğümüzde:
tanrı 2: seni cennete almıyorum jack.
jack : ama o kadar dua ettim, oruç tuttum, namaz kıldım...
tanrı 2: onlar hep 1 numaralı tanrıya yapılan ibadetlerdi. bana hiç dua etmedin, aksine beni yok farzettin. o yüzden cehenneme gideceksin!
jack : ama, ama, ama...
ibadetlerin yine de yapılması gerekir, çünkü adı allah olan tanrının gönderdiği ibadetlerin tamamı zararı olmayan ve yaşam için yararlı ibadetlerdir, örneğin oruç onun fiziksel yararlarını biliyoruz zaten bir de iradeyi güçlendirmek için yararlı, sabrı, ben allahın olmadıgını düşünsem de tutardım, hatta bununla birlikte iftara kadar entry girmezdim mesela. *
(bkz: kumarbaz argümanı) pascalın kumarbaz argümanı bununla ilgili. Özetle tanrı yoksa kaybedeceğiniz şey eğer tanrı varsa ve siz inanmiyorsanız kaybedeceklerinizin yanında çok küçük kalır.
iftar vakti şu susuzlukta ortalığı bulandırmak amacında olan kişinin sorduğu soru. az önce çarşıya çıkmıştım iki adam pastanenin açı kısmında hem çay içiyor hem de ibadetin en güzeli gizli olandır diye dem vuruyorlardı.
işte herkes kendi nefsini tepeye koyar;
ama şöyle bir söz var o beğenmediğiniz kitapta
'kurtuluş ne sizin * ne de ehl-i kitabın kuruntularına göredir.' yazar.
o yüzden mümkün mertebe insanlığın ortak paydası olan ve sayıca en çok insanı en rahat yaşatacak değerlere sıkı sarılmakta fayda var. kazanç budur.
peki ya allah yoksa?
hiç birşey yoktur
+acı yoktur
+zevk yoktur
+düşünce yoktur
+benlik yoktur
+kaybedecekte hiç birşey yoktur.
+cennet ve cehennemde yoktur
+insanda hiç bir canlıda yoktur
+düşünce ortamıda yoktur
+yok ta yok tur.
PEKi YA ALLAH VARSA?
+
+
+
+
+
+
+
burayıda inanmayanlar doldursun.
bu bir kör dövüşü. biri çıkıp en fazla boşuna ibadet etmiş olurum ya varsa? meşhur sorusunu sorduğunda sizler pragmatik yaklaşmakla suçlayacaksınız, sonrasında ise sığ felsefi argümanlarla birbirinize küfredeceksiniz olay bu. tartışmaya gerek yok.