pdr

    15.
  1. samsunda okuyan bir arkadaşım var, kendisi son sınıfa geçti.

    bitirir bitirmez atanmasına kesin gözüyle bakıyodu, kpss puanı bu yıla kadar sıfırdı, fakat devlet seçimlerden önce 600 tane felsefeciyi pdr ci olarak atamış.

    düşündüm şöyle, bu çocuk dersanede hayvan gibi kastırmıştı, ne sevgili, ne eğlence, ne içki, ne gezme ne tozma, bu bölümü kazanmak için epey çalıştı, aynı dönemde avare gibi gezen ve düşük bi puanla felsefeci olan arkadaşlarım da vardı,

    şimdi düşünüyorumda bir felsefeciyle bir pdr cinin aynı işi yapması hiç adil değil, eğer aynı işi yapıp aynı parayı kazanacaklarsa o zaman öss ye girerken de aynı fedakarlığı yapmaları gerekirdi.

    maalesef ülkede böyle haksızlıklar her zaman vardı ve olacak gibi de gözükmekte.
    26 ...
  2. 2.
  3. psikolojik danışma ve rehberlik bölümünün kısaltmasıdır.
    9 ...
  4. 91.
  5. mühendislik okurken, paralelinde okuduğum bölüm. akışkanlar mekaniği dersinde bernoulli denklemini bilmediğimiz için tebeşir atan hocanın dersinden çıkıp, bana evlilikte aşkı anlatır mısınız gençler diyen hocanın dersine giriyorduk. sonra mühendislerin aşk hayatı neden kötü. al işte.
    9 ...
  6. 75.
  7. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün kısaltmasıdır. RPD olarak kısaltılması daha doğru olsa PDR demek daha kolay gelir. Eğitim fakültesi bünyesinde bulunduğu için eğitim fakültesi derslerini de barındırır. Eğitim Bilimleri, ölçme ve değerlendirme gibi. Sebebi de bilindiği üzere okullarda psikolojik danışman olarak da çalışabilmektir. Bunun dışında Gelişim Psikolojisi, Kişilik Kuramları, Sosyal Psikoloji, Fizyolojik Psikoloji, Felsefe, Sosyoloji gibi ilgi çekici dersleri vardır. Genel tercih okul psikolojik danışmanı olmaktan yana olsa da iş sahası oldukça geniştir. Adliyelerde adli pedagog olarak, çocuk esirgeme kurumlarında, RAM olarak kısaltılan Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde ya da yüksek lisans yaparak (tezsiz yüksek lisans ile uzman psikolojik danışman olunur, tezli yüksek lisans akademik kariyere atılan ilk adımdır.) uzman olunabilir. Özetle çocuğun olduğu hemen hemen her yerde iş bulunabilir.
    Genel olarak derslerde über bir zorluk yoktur. Fakat PDR'de yata yata geçersin sözlerine kulak asılmamalıdır çünkü her bölümün kendine göre zor/emek isteyen dersleri vardır.
    Bölüm kendini geliştirmek için fırsatlar sunar önüne. Kişinin kendini geliştirmesi özel sektörde çalışmayı düşünüyorsa büyük avantajdır. Bu sadece özel sektör düşünenler kendini geliştirmeli anlamına kesinlikle gelmemelidir. Eğer PDR düşünüyorsanız "Okuması rahat, girer devlete yatarım." düşüncesiyle bölüme girmeyin ya da bölüme girip "Çok okudum artık devlete girip yatayım." demeyin. Nasıl ki bir doktorun "Ben 6 sene okudum üstüne tus, uzmanlık şimdi kendimi fazla yormayayım." deme lüksü yoksa sizin de böyle bir lüksünüz olmamalıdır. Bölümün ne olduğunu bilerek, gereken ciddiyet ve hassasiyet gösterilerek okunması ve bitirilmesi gereken bir bölümdür. Çünkü asıl işiniz çocuklar ve çocuklar geleceğimizdir.
    7 ...
  8. 37.
  9. 2598 kişilik meb kadrosuna başvuru yapabilen 2455 PDR mezunundan 2333ü rehber öğretmen olarak atandı. Geriye rehberlik kadrolarında 265 kişilik yer boş kaldı. atama puanları 60 olmuş
    7 ...
  10. 79.
  11. "Yan gel yat" palavrasına inanırsanız bölümü okurken hayal kırıklığı yaşarsınız. Ben Niğde'de son sınıfa geçtim, olanı biraz anlatayım.

    Birçok alan dersinde ortalamalar düşüktür, 36 barajında ortalamayı geçtiği hâlde 35'te kalanlar çoktur.
    Deli gibi ödev yaparız. 100 sayfa yazı yazdığım oldu, o kadar çok makale yazdım ki artık makale yazma işi ödev gibi gelmiyor, en son 10. sınıf yıllık rehberlik planı yazmıştım mesela, o biraz ödev olduğunu hissettirdi.
    Sayfalarca not çıkararak çalışıp güçlükle ders geçtim.
    2. ve 3. sınıfta okula staja gittim (2. sınıf gözlemdi, 3. sınıf stajı biraz daha yoğun bir okul stajıydı.). 4. sınıfta kurum stajı var, her hafta ayrı bir kuruma gideceğiz. Sunum hazırlamakla çok vakit öldürdüm. 230 soruluk ölçek uyguladık, 90 soruluk ölçek uyguladık, 160 soruluk ölçek uyguladık. enteresan test dışı teknikler uyguladık.
    3-4 kez bireysel görüşme yaptım, son sınıfta ortalama 8'er oturumluk 2 psikolojik danışma yapacağız.

    Bu saydıklarım dışında bazı şeyler de eklenebilir, özetle PDR'de gerçekten çok yoğun bir eğitim programı var. Ben "PDR okunmaz, çok zordur." demeye çalışmıyorum. Okunur, aşırı zor değil. Daha kolay birçok bölüm olsa da daha zor bölümler de vardır. Bir de, Niğde PDR'nin eğitimi diğer üniversitelerin çoğundan daha ağırdır. Başka yerler daha kolay olabilir. Okuyun, özellikle insan davranışına, psikolojiye merakınız varsa; size çok şey katar. Niğde'de de okuyun, çok da korkacak bir şey yok. Ama kolay diye düşünüp "Rahat mezun olurum. Sonra da atanırım." hayâli kuruyorsanız okumamanız daha sağlıklı bir seçenek olur.

    Ek: 4. sınıf da bitiyor, birinci dönem yoğun ödevlerle geçti. Aşağı yukarı 50 kişiye 20 civarında test uyguladım. Bazılarının 300'den fazla maddesi vardı, değerlendirdim. Bunları da işgüzarlık olsun diye yazmıyorum, diğer bölümlerin öğrencilerine de saygılıyım, elbette ki onlar da bir düzeyde hırpalanıyordur. Amacım sadece sahip olunan önyargıları zayıflatmak.

    Milli Eğitim bünyesindeki son atama için 707 kontenjan açılmıştı. Senede 2 dönemde 1200-1400 arası alım olur herhâlde artık, öyle kolay atanılacak bi ayrıcalığı yok, en azından şu an için. ileride bir şeyler değişebilir. Ama iş sahası geniş sayılır, bahsederim ileride.
    8 ...
  12. 7.
  13. öncelikle zaten hukuktan yüksek puanla öğrenci alan bölüm. en yüksek puanlı hukuk fakültesi ve en yüksek pdr ve en düşük hukuk ve en düşük pdr puanları karşılaştırıldığında görülür. psikolojinin hafif hali olmamakla beraber okuyan bilir dedirtir. her kuramın titizlikle öğretildiği ve psikolojik rahatsızlıklara tanı koymak amacıyla her test ve pataloji bilgisinin işlendiği bir bölümdür. bölüm mezunlarına halk arasında rehber öğretmen denir ama doğrusu psikolojik danışmandır. eğer okulda görev alıyorsa okul psikolojik danışmanıdır. bölüme girerken öğretmen liselerinin verdiği ek puanlar işlemez efendim. gayet de ham puanın üstüne ağırlıklı orta öğretim başarı puanı eklenerek alır bölüm. puanın artması son zamanlarda revaçta olmasıyla yakından ilgilidir. bölümün ana amaçlarından diğerleri de bireyin normal yaşantısında karşılaştığı güçlüklere başa çıkmada yardımcı olmak, yaşantısına uyum sağlayabilmesini kolaylaştırmak ve bunun gibi bir çok yardım ve hizmeti sağlamaktır. bunu yaparken kuramlara da dayanır ama tabi karşıdaki kişi bunu farketmez. nitekim direk olarak insana yardımı amaç edindiği için bazen zor da olsa sevilerek okunabilitesi olan bölüm.
    7 ...
  14. 1.
  15. psikolojinin biraz daha hafifletilmiş ve daha sevimli pazarlanmış halidir.
    6 ...
  16. 87.
  17. Biten bölüm.

    Pdr okuyup gardiyan olan kişi ben olabilirim.
    6 ...
  18. 77.
  19. Her tm ogrencisinin hayali, yola cikis amacidir.

    Sonu genellikle iktisatla biter orasi ayri.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük